Het leek een moedige daad van Dick Advocaat. De Nederlandse bondscoach, zwaar onder vuur genomen de laatste tijd door de media, durfde het aan om voor het cruciale barrageduel tegen Schotland volgevreten vedetten als Frank de Boer, Clarence Seedorf en Patrick Kluivert naar de invallersbank te verwijzen en de jongeren Wilfred Bouma en Wesley Sneijder op te stellen. Advocaat speelde de negentienjarige lefgozer van Ajax op het middenveld uit aan de zijde van de even talentvolle Rafael van der Vaart.

Sneijder bedankte met de openingstreffer en drie assists. In een onuitgegeven 3-5-2-veldbezetting wervelde Oranje met alleszeggende 6-0-cijfers over Schotland. In tegenstelling tot zoveel eerdere duels was er nu wel scherpte in de ploeg te bespeuren, werd er druk uitgeoefend op de helft van de tegenstander en speelde het verjongde elftal helemaal in dienst van een ontketende Ruud van Nistelrooy, die met drie treffers – de 45ste Oranjehattrick uit de geschiedenis – zijn status van topscorer bevestigde.

“Ik moet het toegeven,” zei de bondscoach na afloop, “sommige jongens heb ik inderdaad te lang de hand boven het hoofd gehouden. Voetballers hoeven niet bevriend te zijn. Ze moeten wel met elkaar willen spelen. Met daarbij één belang : het Nederlands elftal.” Advocaat deed zijn uitspraak op de commerciële omroep SBS 6 in aanwezigheid van Louis van Gaal, Hans van Breukelen en Kees Jansma. Cruciaal is nu de vraag of Advocaat straks bij het samenstellen van zijn EK-selectie definitief afscheid zal nemen van de oudere, volgens vele waarnemers uitgebluste internationals. Columnist Hugo Borst vreesde alvast op basis van de wissels die Advocaat doorvoerde tegen Schotland van niet : dat De Boer, Seedorf en Kluivert alsnog mochten invallen, daarin zag hij een soort van Wiedergutmachung van de bondscoach ten aanzien van zijn anciens.

Eén routinier lijkt wel al zeker te zijn van een EK-ticket : Pierre van Hooijdonk, bovenal de sfeermaker van Oranje. Wellicht was het ook niet toevallig dat alle doelpuntenmakers in hun vreugde na het scoren meteen naar de boomlange spits van Fenerbahçe liepen. Door zijn rol als gangmaker is Pi-Air zeer geliefd binnen de groep. Vooral tijdens de kampioenschappen, waar spelers wekenlang op elkaars lip leven, is zo iemand erg waardevol. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content