NEC beleefde weinig plezier aan zijn Europese avontuur.

Nijmegen likt zijn wonden. Twintig jaar was er in de stad gehunkerd naar een Europese rentree. Maar nu het eenmaal zo ver kwam, verloor de ploeg van Johan Neeskens in de return met drie rode kaarten het hoofd. Het zorgde ervoor dat er tegen het Poolse Wisla Krakau tweemaal met 1-2 werd verloren.

Mochten ze in de Goffert nog eens de moed hebben om de tv-beelden van beide duels te bekijken, dan zullen de spelers pas beseffen dat ze hun eigen kansen vergooiden. Het begon al in Krakau, waar met name Youssouf Hersi een pak kansen liet liggen. In de return waren het vooral staaltjes van onervarenheid en onprofessionalisme die NEC de das omdeden.

Berouw komt ook in Nijmegen na de zonde. Drie rode kaarten in een Europese thuiswedstrijd, zelfs de door de wol geverfde Neeskens kon zich niet heugen dat ooit te hebben meegemaakt. “We verspeelden daarmee veel goodwill”, realiseerde de Nederlandse oud-international zich op de NOS. “De jongens hebben er alles aan gedaan. Maar het valt niet te verkopen dat we nu met drie rode kaarten de boeken ingaan. Ook Wisla maakte veel overtredingen, maar zij deden dat veel slimmer.”

Neeskens kon onmogelijk tevreden zijn over de Hongaarse arbitrage, maar was wel zo realistisch om te stellen dat NEC de uitschakeling toch vooral aan zichzelf had te wijten. Dat besef was er ook al snel bij de spelers. Bij Mike Zonneveld bijvoorbeeld, niet alleen de maker van het Nijmeegse openingsdoelpunt, maar vooral één van de spelers die in de slotfase over de schreef ging en werd uitgesloten. “Volgens mij zat alle teleurstelling en frustratie in die sliding”, prevelde hij na afloop met het schaamrood op de wangen. “Dat gedrag moet er heel snel uit.”

RUUD GULLIT kwam met het Nederlands elftal onder negentien jaar in zijn eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland niet verder dan een 1-1-gelijkspel. SANTI KOLK (22) werd door Heerenveen voor de rest van het seizoen verhuurd aan FC Den Bosch. PIM VERBEEK wordt vanaf januari bondscoach van de Nederlandse Antillen. AJAX verlengde het contract met Abubakari Yakubu tot 2006. JATTO CEESAY verlaat Willem II zo goed als zeker voor Al Hilal, de ploeg van Aad de Mos. GABOR BABOS (NAC) brak zijn onderarm en staat minstens zes weken buitenspel. FC TWENTE verlengde het contract van het Duitse talent Peter Niemeyer tot 2006. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 9 goals ; 2. Redan (RKC), Elkhattabi (AZ), John (FC Twente) 6 goals ; 5. Sonck (Ajax) 4 goals.

(FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content