Christian Vieri keert terug bij Atalanta Bergamo.

Toen zijn Australische jeugdvrienden in 1991 hoorden dat Christian Vieri bij het Italiaanse Torino een profcontract als voetballer had gekregen, kon niemand dat geloven. In Australië toonde de zoon van een uit Italië uitgeweken profvoetballer zich een onbeholpen sporter die hooguit geschikt leek voor cricket. Maar een zomervakantie bij een oom die doelmannentrainer was in Italië veranderde alles.

Sinds hij bij Torino prof werd, veranderde Vieri (die op 12 juli 35 wordt) al dertien keer van club. Alleen bij Inter – waar hij van 1999 tot 2005 voetbalde – bleef de 49-voudig international langer dan één jaar. Vorige week gaf Atalanta Bergamo hem een contract voor één seizoen. De spits gaat komend seizoen 220.000 euro verdienen, plus 15.000 euro per goal, met een extra bonus, afhankelijk van de eindrangschikking komend seizoen. Niet iedereen zat op de komst van Vieri te wachten. Zodra zijn naam op de transferlijst circuleerde, protesteerden fans tegen zijn komst. Zijn enthousiasme na de goal die hij vorig jaar met Fiorentina scoorde tegen Atalanta Bergamo zat velen immers nog dwars. Ze begonnen dan ook fanatiek te demonstreren tegen zijn komst, maar het verzet mocht niet baten.

Het is al de derde keer dat Vieri bij Atalanta gaat voetballen. Toen Vieri in 1995 in Bergamo arriveerde, had hij nog maar zeven wedstrijden en één goal in de Serie A op zijn naam, met Torino. Bij de tweedeklassers Pisa, Ravenna en Venezia had hij zich in de kijker gespeeld. Bij Atalanta maakte hij in negentien wedstrijden zeven goals, goed voor een transfer naar Juventus.

Twee jaar geleden viste Atalanta hem op, toen hij na een kwetsuur bij AS Monaco zonder club zat. Vieri, die bij zijn komst nog niet fit was, accepteerde om er aan een minimumcontract te voetballen, zijnde 18.000 euro. Het gerucht dat in zijn contract een clausule stond waarbij hij 100.000 euro per goal extra zou krijgen, werd nooit officieel bevestigd. Rijk werd hij er niet van: pas in februari van dat seizoen raakte hij fit, in amper zeven wedstrijden scoorde hij twee keer. Toen hij vervolgens voor Fiorentina tekende – waar hij 1,5 miljoen euro verdiende – vonden veel supporters dat verraad tegenover de enige club die hem een kans gegeven had. Bij Fiorentina scoorde Vieri afgelopen seizoen zes goals in 26 matchen.

In totaal verdiende de spits sinds 1996 al 48 miljoen euro. Het best werd hij betaald bij Lazio, Inter en Milan, waar hij meer dan 2,5 miljoen euro per jaar opstreek. Het productiefst was hij in Spanje, waar hij bij Atlético Madrid 24 doelpunten in evenveel competitiematchen maakte.

AS Roma brak het contract open van international Daniele De Rossi. De 24-jarige middenvelder, die bij Roma speelt sinds hij in 2000 als jeugdspeler overkwam van Ostiamare, tekende bij tot 2013. Met een jaarlijks stijgend salaris (komend seizoen 3,7 miljoen euro netto, in 2012 4,1 miljoen) staat hij tweede op de loonranking, na Francesco Totti die 5,5 miljoen euro op jaarbasis opstrijkt.

Tot ontstentenis van stadsrivaal Torino tekende de 26-jarige Kroatische verdediger Dario Knezevic een contract bij Juventus. De Kroatische international wordt voor een jaar gehuurd van Livorno dat net naar de Serie B zakte.

Na Palermo kocht ook de tweede Siciliaanse eersteklasser, Catania, flink in. Uit Roemenië kende trainer Walter Zenga nog rechtermiddenvelder Nicolae Dica (28) die onlangs op het EK was. Aan Steaua Boekarest betaalde Catania twee miljoen euro. Van de acht nieuwe Argentijnen wordt veel verwacht van Pablo Martin Ledesma, de 24-jarige middenvelder die voor 3,5 miljoen euro bij Boca Juniors gekocht werd.

Fiorentina kocht bij Catania voor elf miljoen euro de Peruviaanse verdediger Juan Manuele Vargas (25). Die krijgt vijf jaar lang een jaarsalaris van bijna één miljoen euro. Bij Torino kocht het de 20-jarige verdediger Gianluca Cornotto.

De 24-jarige aanvaller Raffaele Palladino verhuist voor tien miljoen euro van Juventus naar Genoa waar hij opnieuw international wil worden. Palladino speelde al twee keer voor de nationale ploeg. Genoa mag ook nog een jaar verdediger Domenico Criscito (21) van Juventus lenen.

Siena haalde de 26-jarige Argentijnse spits Emanuele Calaio die de afgelopen twee jaar 40 goals maakte voor Napoli.

Napoli kocht een 26-jarige Argentijnse spits: international Germán Gustavo Denis komt over van Independiente.

Ook Lazio heeft een nieuwe spits: de 21-jarige Argentijn Mauro Matias Zarate werd vorig jaar wereldkampioen onder 20 in Canada. Op zijn negentiende was hij topschutter in de Argentijnse competitie, afgelopen seizoen speelde hij een half jaar in Qatar en zes maanden bij Birmingham.

Zoals aangekondigd neemt de olympische bondscoach Pierluigi Casiraghi maar één oudere speler mee naar Peking: de 31-jarige aanvaller Tommaso Rocchi van Lazio. Rocchi speelde al drie keer voor de Squadra.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content