Bruno Govers

Verrassend: Joeri Dequevy (22) brak vorige week zelf de onderhandelingen met Standard af en tekende afgelopen zaterdag voor drie jaar bij Lierse. Nochtans kon hij naar Luik. Op clubniveau was er een akkoord, maar de speler bedankte en veranderde prompt van manager. Waarom?

Joeri Dequevy: “De eerste contacten met Standard dateren van januari. Toen had ik evenwel geen zin om Roeselare te verlaten. Ik wist dat de ploeg op mij rekende in de strijd tegen de degradatie en hoopte dat nog andere ploegen interesse zouden tonen. Ik wilde niet te snel beslissen en daar later spijt van hebben.

“In het voorjaar kreeg mijn manager Eric Depireux een concrete aanbieding van Standard. Alles stond erin: maandwedde, premies, tekengeld, auto, appartement. Verleidelijk, maar te vroeg. Ik zat met Anderlecht in mijn hoofd, dat geef ik toe. VanDamme leek te vertrekken, de toekomst van Mbark Boussoufa was onduidelijk …

“Ik kreeg gelijk, Anderlecht nam contact op. Herman Van Holsbeeck legde de kaarten duidelijk op tafel: ze wilden me, maar ze wilden ook Kevin De Bruyne. En ze konden mij geen speelminuten garanderen, gezien de onduidelijkheden over de grootte en de samenstelling van de kern. Van Holsbeeck zei dan ook dat ik zou worden aangeworven en direct weer uitgeleend. Hetzelfde zou met De Bruyne gebeuren. Daar had ik geen zin in. Bijkomend probleem was de prijs. Roeselare wilde 750.000 euro, Anderlecht wilde slechts tot 600.000 euro gaan. Dus schreef ik Anderlecht af.

“Eric Depireux meldde me vervolgens dat Standard wél met Roeselare tot een vergelijk kwam. Aangezien ik het voorstel van de Rouches al had gekregen, dacht ik dat alles snel rond zou komen. Fout gedacht. Omdat de club niet play-off 1 had gespeeld en geen Europese kwalificatie afdwong, werden de cijfers naar beneden herzien. Ik moest ongeveer 30 procent inleveren. Geen tekenpremie meer, de huur van het appartement zelf betalen en van een auto was ook geen sprake meer. En plots was ook hier sprake van uitgeleend te worden, omdat de club er niet zeker van was dat ze van Wilfried Dalmat of Gregory Dufer zou afraken.

“Mijn manager vond dat ik de aanbieding toch moest aanvaarden. Een kans als Standard zou zich niet snel meer voordoen en volgens hem hadden alle andere geïnteresseerden intussen afgehaakt. Dat vond ik bizar, ik kreeg de indruk dat hij me absoluut richting Luik duwde. Mij daar plaatsen zou hem een voet tussen de deur bezorgen, want in het Luikse is de concurrentie onder makelaars groot. Maar ik kon niet zomaar alles aanvaarden. Daarom brak ik met Standard en mijn manager. Ik vond het raar dat Standard niet meer kon of wilde betalen dan Lierse of Lokeren, die zich al direct meldden. Zonder het over Utrecht te hebben.”

Eric Depireux bevestigt dat hij Dequevy richting Standard stuurde, omdat hij het sportief een stap hogerop vindt. Dat de tweede aanbieding minder was, geeft hij toe. “Als je de cijfers vergelijkt, kom je op 20 procent minder uit, geen 30. Ik had dat aanvaard, maar iemand in zijn entourage stuurde aan op een wissel van manager.”

Pierre François wilde vorige week over dit dossier maar één ding zeggen: “De speler heeft zich in laatste instantie bedacht, naar mijn gevoel om een naaste van de familie, die voor Anderlecht werkt, niet te verraden. Dat hij voor JacquesLichtenstein ( schoonzoon van Philippe Collin, nvdr) koos als makelaar, bevestigt die indruk.”

Dequevy: “Dat heeft daar niks mee te maken. Met de komst van Jan Lecjaks en wellicht Mahmoud Shikabala is mijn kans daar verkeken.” S

BRUNO GOVERS

Ik kreeg de indruk dat Depireux me absoluut in de richting van Standard wilde duwen. Mij daar plaatsen zou hem een voet tussen de deur bezorgen, want in het Luikse is de concurrentie onder makelaars groot.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content