Aimé Anthuenis debuteert deze week voor de derde keer als hoofdtrainer van Lokeren. “Ik laat alles op mij afkomen en zal pas na een tijd een evaluatie maken”, zegt hij over eventuele wijzigingen aan spelerskern of staf. Alleen over de opvolging van de met Slavoljub Muslin vertrokken assistent Aleksander Jankovic deed hij al een voorstel. “De kans is groot dat het Wlodek Lubanski wordt. Hij was al eens één of twee jaar mijn hulptrainer in Lokeren. Lubanski was in zijn tijd de Cruijff van het Oostblok : ik wil hem vooral inschakelen voor het individuele werk en het werk met de aanvallers.” Tiens, kan dat wel ? De veelvoudige Poolse international en oud-speler van Lokeren is immers een door de voetbalbond en de overheid erkende spelersmakelaar, zo blijkt uit hun websites. Anthuenis : “Kan zijn, maar volgens mijn informatie heeft hij zijn licentie en erkenningsnummer ingeleverd. Mij gaat het om de voetballer Lubanski.” Uit de staf van de nationale ploeg komt niemand naar Daknam, benadrukt Anthuenis, ook conditietrainer Stany Rogiers niet, voorheen al actief bij Lokeren.

Na Genk, Anderlecht en de nationale ploeg lijkt Lokeren een stap terug voor de ontslagen bondscoach. Anthuenis : “Zelf vind ik het geen degradatie, maar ik begrijp het als buitenstaanders het wel zo zien. Ik had een paar vage buitenlandse contacten die misschien concreet hadden kunnen worden, maar ik heb beslist om ze voorlopig aan mij voorbij te laten gaan. Daar is een familiale reden voor, waar ik niet wens op in te gaan. Was het echt mijn ambitie geweest, dan had ik stappen moeten zetten, maar zover heb ik het nooit laten komen. Via-via hoorde ik dat Besiktas geïnteresseerd zou zijn – zóú, zeg ik wel – en nog tijdens mijn bondscoachschap was er interesse vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Misschien iets voor later, want het is zeker niet zo dat ik het avontuur schuw. En financieel word je er ook niet slechter van.”

Over wat Lokeren van hem verwacht, is Anthuenis kort : “Simpel : veel winnen en weinig verliezen. En als het kan met attractief voetbal. Ik heb nog nooit een voorzitter naar plaats achttien weten solliciteren. De top vier is buiten categorie, maar tussen de plaatsen vijf tot twaalf zit weinig verschil.” Hij tekende een contract voor anderhalf jaar. Als trainer, níét als technisch directeur, benadrukt de pas 62 geworden Anthuenis. “Een trainer moet op het veld staan en veel delegeren. Met Lokeren is duidelijk afgesproken dat ik coach ben. En voor wie eraan mocht twijfelen : het vuur brandt nog steeds. Dat staat boven elke leeftijd. Verder heb ik geen planning.”

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content