RANKING: 10/13 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS EERSTE IN GROEP H

PROGRAMMA

9/6 – 18 UUR

NEDERLAND – DENEMARKEN (CHARKOV)

13/6 – 18 UUR

DENEMARKEN – PORTUGAL (LVIV)

17/6 – 20. 45 UUR

DENEMARKEN – DUITSLAND (LVIV)

INFO

Oppervlakte: 43.094 km2²

Aantal inwoners: 5,5 miljoen

Hoofdstad: Kopenhagen

Website voetbalbond: www.dbu.dk

Legendes: Allan Simonsen, Preben Larsen, Michael Laudrup, Peter Schmeichel

WEETJES

Morten Olsen is al twaalf jaar lang coach van de Deense nationale ploeg en is daarmee een van de langst regerende bondscoaches in de wereld. Zijn ervaring en leiderschap zorgden ervoor dat Denemarken zich vier keer kwalificeerde voor de eindfase van een groot toernooi. De voormalige verdediger van onder meer RWDM en Anderlecht bewaart steevast de rust, straalt autoriteit uit en geniet een grote bewondering vanuit de spelersgroep.

De in extremis opgeroepen derde doelman Kasper Schmeichel is de zoon van de legendarische Peter Schmeichel, met 129 caps recordinternational van Denemarken. Hij was in de jaren negentig het betrouwbare sluitstuk van Manchester United.

TEAMANALYSE

Bondscoach Morten Olsen moet meer dan eens de wenkbrauwen hebben gefronst toen hij na de EK-loting de indeling van de poules bekeek. Denemarken kwam in de ‘groep des doods’ met Duitsland, Nederland en Portugal terecht. Al snel groeide bij Olsen en zijn manschappen het gevoel dat er een mirakel nodig zal zijn om hen naar de volgende ronde te brengen.

Nochtans heeft Denemarken zijn plaats op de EK-eindronde niet gestolen. Het werd knap eerste in zijn kwalificatiegroep en behaalde een 12 op 12 in de thuismatchen. Daarmee hielden de Denen onder meer buurland Noorwegen en, jawel, Portugal achter zich. Opmerkelijk, ook in de kwalificatiecampagne voor het WK in Zuid-Afrika moesten de Portugezen de Scandinaviërs voor zich dulden.

De jonge Deense generatie ziet het EK als een kans om zich in de kijker van Europese topclubs te voetballen. De talentvolle middenvelder van Ajax en spelmaker bij de nationale ploeg Christian Eriksen is zeker een van hen. Een opvallende vaststelling daarbij: heel wat Deense internationals presteren beduidend beter in de nationale ploeg dan in clubverband. Zoals de ster van het team: Nicklas Bendtner. Een modale aanvaller in de Engelse Premier League, maar met 17 goals in 46 matchen voor zijn land de meest efficiënte speler ooit bij Denemarken.

Bij ieder groot toernooi waar de Denen aanwezig zijn, is de gedachte aan het EK van 1992 in Zweden nooit veraf. Denemarken, dat zich oorspronkelijk niet kon kwalificeren, moest in extremis het toenmalige Joegoslavië vervangen als gevolg van de oorlog in dat land. Door een tweede plaats in de kwalificatiegroep werden de Denen alsnog heropgevist. Het vervolg van het verhaal is gekend. De Denen werden her en der van het strand geplukt en pakten enkele weken later geheel onverwacht de Europese landenbeker. Een herhaling van dát scenario in Polen en Oekraïne lijkt weinig waarschijnlijk.

PLUS

In het verleden presteerden de Denen het best vanuit een underdogpositie. Wat dat betreft ligt Poule B hen als gegoten. De drie tegenstanders beseffen dat winst tegen Denemarken de enige optie is om een kans te maken op de volgende ronde. Van de ruimte die er hoe dan ook zal komen, moeten Bendtner en co op de tegenaanval gebruik trachten te maken.

MIN

Mede door de sterkte van de poule komt het EK in Polen en Oekraïene te vroeg om al te oogsten met de nieuwe lichting. Maar Morten Olsen weet goed genoeg waarom hij zijn contract met twee jaar verlengde: hij ziet een grote toekomst weggelegd voor de huidige generatie Deense voetballers. Verwacht wordt dat op het WK in Brazilië Deense talenten als Christian Eriksen en Viktor Fischer helemaal zullen ontluiken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content