Het veld van Denderzonen Pamel op een boogscheut van de kaarsrechte N8, die Ninove met Brussel verbindt, ter hoogte van Roosdaal. De manier waarop je de grasmat moet bereiken, kan op zijn minst bizar genoemd worden.

In de Koning Albertstraat in Pamel verlost een wegwijzertje met de clubnaam de vruchteloos zoekende voetballiefhebber uit zijn lijden. Het pijltje stuurt de bezoeker naar een smalle voetgangersdoorgang met aan de linkerkant de gevel van restaurant Den Artiest en aan de rechterkant de afsluiting die rond een aluminiumzaak staat. Niet meer dan één persoon tegelijk, bij voorkeur niet te breed, kan er passeren. Voorbij die flessenhals overvalt mensen die niet vertrouwd zijn met de omgeving onvermijdelijk enige vertwijfeling. Je krijgt er de indruk dat je per ongeluk de achtertuin van de eigenaars van de eetgelegenheid bent binnengedrongen. Een wankele, met plastic golfplaten opgezette constructie even verderop, waarop bovenaan de naam van de club prijkt, blijkt een geïmproviseerde ingang en vermijdt dat gasten gegeneerd rechtsomkeer maken.

Denderzonen Pamel werd opgericht in 1941. In de eerste jaren van zijn bestaan, speelde de club op een ander veld, vlak bij de Dender. In het midden van de jaren vijftig volgde een verhuizing. De toenmalige hoofdsponsor bezat een garage op de plaats waar nu de aluminiumzaak staat. Van de achterliggende terreinen liet hij voetbalvelden maken, die enkel via de oprijlaan van de autohandel te bereiken waren. Er was bedongen dat bij een verkoop van de garage een doorgang van drie meter bewaard moest blijven. Dat gebeurde niet.

In de jaren zestig en zeventig beleefde Denderzonen Pamel glorietijden, de ploeg speelde toen in bevordering. Wedstrijden tegen streekgenoten lokten tot tweeduizend kijklustige supporters. Tijdens een match tegen Ninove zakten enkele jongeren, die halsbrekende toeren hadden uitgehaald om nog een plekje met uitzicht op het veld te bemachtigen, door het dak van de staantribune.

Op een bepaald moment streed Pamel zelfs mee voor een plaatsje in de derde klasse. Toen kwam de concurrent voor het promotieticket, Zonhoven, op de laatste speeldag op bezoek. Pamel moest winnen, Zonhoven had genoeg aan een gelijkspel. Het werd 0-0. In de loop der jaren moest de club sportieve stappen terugzetten, momenteel speelt groen-wit in derde provinciale C.

De clubkleuren zijn toevallig ook terug te vinden op de wieken van de Hertboommolen, die het landschap rond de grasmat opfleurt. Terwijl veel jongelingen rond het veld de symboliek van dat bouwwerk ontgaat, raken zij die in een ver verleden voor de buis gekluisterd zaten tijdens het jeugdfeuilleton ‘Kapitein Zeppos’, vervuld van nostalgie als ze de molen die in die reeks te zien was, in het echt kunnen aanschouwen.

Volgende week : Svelta Melsele.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content