Voor de eretribune van het Tondreaustadion houdt een supporter halt en schreeuwt zijn colère luid uit, in de hoop dat zijn woorden in de juiste oren vallen. Bergen heeft zopas verloren van Denderhoutem (2-3) en zakt nog wat dieper weg in de crisis.

Het effect- Sergio Brio is uitgewerkt. Na een met behouden voetbal behaalde vier op zes incasseerde Bergen op eigen terrein al eens vier doelpunten tegen Sint-Truiden, en voor de beker zaterdag dus drie tegen godbetert een vierdeklasser. Brio had het achteraf over “een gebrek aan concentratie en persoonlijkheid”, maar de kwaal zit dieper. “Ik had Bergen twee keer gescout,” zei Dirk Geeraerd, de trainer van Denderhoutem, “en had vastgesteld dat het duidelijk met een gebrek aan vertrouwen worstelde.”

Natuurlijk, de thuisploeg moest het zonder verscheidene geblesseerde spelers stellen. “Maar dat kan je niet als excuus inroepen tegen een ploeg die drie klassen lager uitkomt”, vond Thaddée Gorniak. Gorniak, een rechtsachter, speelde zaterdagavond als linksback, terwijl zijn plaats op rechts werd ingenomen door El Araichi. Het was één van de vondsten van Sergio Brio, die verder ook nog Mustapha Douai tot aanvoerder maakte (bij afwezigheid van Liviu Ciobotariu) en voor het eerst Dieudonné Londo aan de aftrap bracht, een speler die in het prille seizoensbegin nog mocht opkrassen en vervolgens zijn conditie onderhield bij de werkloze voetballers van Marc Wuyts. Op de rechtse flank speelde de jonge Sandro Cordaro ten koste van Claude-Arnaud Rivenet, die op zijn beurt naar de B-kern is verbannen. “In de huidige omstandigheden,” aldus Eric Joly zaterdag na de afgang, “is het beter te zwijgen en te werken.”

Dat hoeft Rivenet gezien zijn situatie alvast niet meer te doen. “Tijdens de afzondering voor de wedstrijd tegen Beveren verscheen ik te laat aan tafel”, legt hij uit. “Daarop zei Brio dat ik naar de B-kern moest. Het was slechts de druppel die de emmer deed overlopen, want ze verwijten me vanalles. Dat ik me negatief zou hebben uitgelaten over de club en de trainer. Terwijl ik niets heb gezegd in de media. Aan wie dan wel ? Dat ik het niet weet. Ik begrijp de club niet, en ik probeer ze ook niet te begrijpen, want dan word ik helemáál tureluurs. Ik zit in de B-kern, dat zijn de feiten, en misschien geraak ik daar wel nooit meer weg. In Bergen wordt tegenwoordig alles nauwlettend in de gaten gehouden, gecontroleerd en op een negatieve manier geïnterpreteerd. De sfeer onder de spelers is nog goed, maar speelplezier is er langs geen kanten meer.”

Tot bewijs van het tegendeel behoudt voorzitter Dominique Leone het vertrouwen in zijn Italiaanse trainer. Als er veranderingen te verwachten zijn, dan veeleer in de spelerskern. De Italiaanse verdediger Alberto Malucci (ex-Marseille, Lecce en Catania) tekende al tot het einde van het seizoen. Vier of vijf andere versterkingen zijn aangekondigd voor januari, wanneer de transfermarkt weer voor een maand open gaat.

Tot bewijs van het tegendeel behoudt de voorzitter het vertrouwen in zijn Italiaanse trainer.

door Pierre Danvoye

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content