De laatste seizoenen zat Iker Casillas bij Real Madrid meer op de bank zat dan hem lief was, maar dat deerde opvallend genoeg zijn status bij de nationale ploeg niet. Casillas, die met 153 caps de meest ervaren speler van het WK is, maakte zijn debuut bij La Roja op 3 juni 2000 in een oefenwedstrijd tegen Zweden. Vanaf het WK 2002 is hij de vaste nummer één bij de nationale ploeg.

Hoewel de Spaanse pers zich de laatste tijd luidop afvroeg of Víctor Valdés, die tot zijn blessure bij Barcelona alle wedstrijden keepte, niet eens zijn kans moest krijgen, bleef Vicente del Bosque Casillas consequent in doel zetten. De bondscoach weet uiteraard ook dat een vete met José Mourinho, van 2010 tot 2013 coach bij Real Madrid, ervoor zorgde dat Casillas bij de Koninklijke – en dan vooral bij voorzitter Florentino Pérez – uit de gratie viel.

Diezelfde Florentino Pérez zal ongetwijfeld binnensmonds gevloekt hebben toen hij het voorwoord van de onlangs verschenen officiële biografie van Vicente del Bosque las. Die proloog van 2,5 pagina is namelijk van de hand van… Iker Casillas. De twee kennen elkaar immers niet alleen van de nationale ploeg, maar ook van Real Madrid, waar Del Bosque speler en trainer was. Vooral aan de periode 1999-2003, toen de besnorde coach aan het roer stond van Los Galácticos, heeft Casillas goede herinneringen, zo schrijft hij. “We hadden een geweldig team en hij leidde dat allemaal in goede banen. Je kan zeggen dat dat met die ploeg maar normaal was en dat iedereen dat zou kunnen, maar je mag toch niet vergeten dat we in die periode twee keer de Champions League en twee titels wonnen.”

Hoewel de Koninklijke in 2003 nog kampioen werd, zette Pérez Del Bosque op straat omdat hij vond dat de coach niet genoeg uitstraling had om een sterrenelftal te trainen. Casillas: “Zijn vertrek bij Real deed me pijn. Het was alsof een deel van het geheel wegviel. In mijn Real Madrid had Vicente del Bosque altijd bestaan, en plotseling was hij weg.” Maar de vriendschap en het vertrouwen tussen de twee bleef overeind.

Casillas stelt nu zelfs onomwonden dat Del Bosque belangrijk is geweest voor het land Spanje, waar een aantal regio’s – zoals Catalonië en het Baskenland – op steeds meer autonomie aansturen. “Ik denk dat zijn grootste verdienste is geweest dat hij Spanje verenigd heeft. Dankzij hem zijn we allemaal samen de straat op kunnen gaan om iets te vieren onder dezelfde vlag. Zo heeft hij ons, voetballers én supporters, geholpen.”

DOOR STEVE VAN HERPE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content