Zeven jaar na de oprichting gaat het Leuvense makelaarsbureau SEM verder zonder zijn voetbalpoot. Dirk Degraen verkocht zijn aandelen aan medeoprichter Paul De Geyter en houdt het voor bekeken. “Ik doe het niet graag meer”, haalt hij aan als reden. “Ik heb het met veel plezier gedaan, maar stop nu met evenveel plezier. Er is veel veranderd de laatste jaren in het wereldje. De manier waarop het er aan toegaat, vind ik niet meer plezant.”

SEM stapte in 1999 met de spelersportefeuille van Louis de Vries en veel toeters en bellen in de makelaardij. Met zijn zelfverzekerde, bijna agressieve stijl wekte het van bij de start grote jaloezie bij de collega-makelaars, van wie het zich uitdrukkelijk distantieerde. “Bemiddeling en begeleiding van sporters is een activiteit die doorgaans wordt verengd tot het onderhandelen, afsluiten en beëindigen van contracten”, klinkt het nog steeds op de website. “Vaak gaat de relatie tussen een professionele sportbeoefenaar en zijn zaakwaarnemer niet dieper dan dat. (…) SEM onderscheidt zich precies van de traditionele makelaardij door de sporter behalve in zijn professionele, ook in zijn zakelijke en persoonlijke belangen bij te staan. (…) En dat op een persoonlijke en integere manier.”

Van die mooie woorden kwam steeds minder in huis. Spelers vertrokken of werden afgestoten en bij de clubs was Degraen ook al niet geliefd. Dat zakelijke meningsverschillen met zijn oude studiemakker De Geyter, die het wielrennen beheert bij SEM, mee aan de basis liggen van de breuk, doet Degraen af als onzin : “Ik verkoop mijn aandelen niet aan mensen met wie ik ambras heb.” Wat hij nu gaat doen, zegt hij niet te weten.

Ook Paul Courant breekt met SEM. “Voor mij verandert er niet veel”, zegt hij. “Het laatste jaar werkte ik al niet meer in vast dienstverband, maar op zelfstandige basis. Persoonlijk klikte het met Dirk, maar ik heb nooit echt achter hun manier van werken gestaan. ‘Spelers begeleiden’ is een mooie, maar naïeve filosofie. Ik ben daar al langer van afgestapt. Uiteindelijk draait het om geld verdienen. Vandaar dat ik de wielerpoot ook niet langer wilde bedruipen : met wielrennen verdien je geen geld. Ik hoefde ook al die publiciteit niet. Ik werk nu verder van bij mij thuis in Brugge. Ik heb SEM niet nodig om te functioneren : bijna alle grote zaken liepen sowieso al via mij.”

Twee jaar geleden stapte ook Vincent Mannaert op bij SEM na een ruzie met Degraen. Mannaert tekende toen een contract bij Anderlecht als rechterhand van Herman Van Holsbeeck, maar trok zich in laatste instantie terug. Hij werkt nu bij De Witte & Morel.

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content