Rode Duivel Jacky Peeters bleef dan toch bij AA Gent. Chronologisch relaas van een gemiste transfer.

Hij zou dé belangrijkste transfer worden op de Belgische markt. Lange tijd werd Jacky Peeters (32) in verband gebarcht met Standard, dat een alternatief zocht op rechts voor George Blay, die niet voldeed. Nadat de Luikse club met AA Gent een akkoord bereikte, waarin Luikenaar Laurent Wuillot werd betrokken, kwam er vorige vrijdag een einde aan alle speculaties. Wuillot trok naar de Franse promovendus AC Ajaccio, Michel Preud’homme en Robert Waseige zoeken intern naar een oplossing, en Jacky Peeters blijft gewoon de aanvoerder van de Buffalo’s.

Aflevering 1

Jacky Peeters behoort met Marc Wilmots tot de Belgische uitblinkers op het WK in Japan en Zuid-Korea, waar hij Eric Deflandre uit de ploeg speelt. Met nog één contractjaar te gaan bij AA Gent, toont Standard belangstelling. Peeters vertrekt met Eric Van Meir, zijn ploegmaat bij de Rode Duivels en spoedig mogelijk ook bij Standard, op vakantie naar Turkije.

Jacky Peeters : “Blijkbaar is mijn naam de eerste keer gevallen voor het WK. De interesse flatteerde mij. Eerlijk : Standard sprak me aan. Een transfer zou zeker zijn voordelen hebben, niet alleen sportief en financieel, maar ook familiaal. Wat ook weer niet betekend dat de verhuiswagen al besteld was, in een positie dat ik al mocht roepen en juichen heb ik nooit gezeten. De hele Belgische en Europese transfermarkt lag stil, daar kon ik niet aan voorbij.

“Op het WK heb ik bewezen dat ik nog een redelijk niveau aan kan. In het buitenland liggen ze niet meer wakker van een 32-jarige Belgische verdediger, dat wist ik al langer. Maar Standard blijft een mooie opportuniteit. Hun mogelijkheden schat ik nog altijd hoog in. Een club met traditie, die eigenlijk nooit naast Europees voetbal mag grijpen. Elke positie in de kern is er dubbel bezet. En er beweegt heel wat in positieve zin : veel supporters, groot enthousiasme, en een enorme drang om weer aan te knopen met de successen uit het verleden. Om de een of andere reden slagen ze er echter nooit in de hoge verwachtingen in te lossen. Waaraan het ligt, weet ik echt niet.”

Aflevering 2

Jacky Peeters maakt totaal onverwacht zijn opwachting op de eerste kennismaking van de Gentse spelersgroep met de nieuwe trainer Jan Olde Riekerink.

Jacky Peeters : “Ik heb altijd volgehouden dat ik niet per se weg moest. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik tot de zwaardere contracten in Gent behoor. Mijn vertrek zou niet alleen geld in het laatje brengen, maar ook een verlaging van de loonlast betekenen. Het is geen geheim dat AA Gent nog altijd de nodige problemen uit het verleden met zich meedraagt.

“De trainer zette me nooit onder druk. Hij vertelde me wel dat hij me dolgraag bij de club wilde houden. Ten eerste voor mijn voetballende kwaliteiten en mijn positie in de groep. Ik sta niet bekend als een probleemzoeker, maar veeleer iemand die graag plezier maakt en het menselijke aspect hoogt aanslaat. Bovendien heb ik ook de nodige ervaring in eerste klasse.

“Clubliefde zie je nog maar weinig, maar er is toch een bepaalde emotionele band tussen mij en AA Gent. Op dit moment doe ik alles voor de club. Samen met Fred ( Herpoel,nvdr) en Gunther ( Schepens, nvdr) draag ik in de kleedkamer een beetje de verantwoordelijkheid voor de groep. Ik ben dan wel de aanvoerder nu, maar eigenlijk behoort die band Gunther toe. Hij is meer de man van Gent dan ik. Met plezier zal ik hem teruggeven aan hem, een echte Buffalo en de man die het huishouden nog altijd het best kent. We zullen daar nog wel eens over praten, denk ik.”

Aflevering 3

De interesse van Standard wordt heel concreet. AA Gent-manager Michel Louwagie bereikt een akkoord met de Luikse club, maar Peeters en zijn zaakwaarnemer Dirk Degraen geraken het niet eens met Michel Preud’homme.

Jacky Peeters : “Ze wilden mij wel hebben, maar moesten eerst nog een budget vrijmaken. De verkoop van Wuillot bleef ook aanslepen, wat al een indicatie was. Het onderhoud met Preud’homme duurde minder lang dan verwacht. Ik wil niet zeggen dat er een enorm grote financiële kloof gaapte tussen onze voorstellen, maar ik ben ook geen achttien meer, hé. Je verlangt toch altijd loon naar werken en het nodige respect voor een opgebouwde status.

“Ik vermoed niet dat ik gekke dingen heb gevraagd, zelfs al speelde ik een goed WK. Als nuchtere Limburger blijf ik wel met beide voeten op de grond. Het was zeker geen verschil van tweehonderd procent, veeleer iets van twintig procent. Dat blijft toch nog altijd binnen de proporties, dacht ik. Maar ik neem Standard helemaal niks kwalijk. Zij maakten een keuze, omdat ze mijn eisen niet konden inwilligen.”

Aflevering 4

Jacky Peeters speelt met AA Gent in de Intertotobeker tegen het Spaanse Malaga twee keer als centrale verdediger. Niet op rechts dus.

Jacky Peeters : “Door de afwezigheid van Geri Cipi en Tomas Vasov heeft de trainer in de centrale as nood aan ervaring, kopbalsterkte en coaching. Eens die jongens terugkeren, verwacht ik dat ik wel weer als rechtsachter word uitgespeeld. Daar ligt toch mijn sterkte : ik heb ruimte nodig om mijn loopvermogen en offensieve ingesteldheid te laten renderen.

“De trainer maakt een heel gedreven indruk op mij : iemand die hamert op discipline, verbaal goed zijn streng trekt en de jongeren een kans geeft. Hij houdt met iedereen contact, zit er kort op om ons scherp te houden. Dries Bernaert is in zijn ogen even belangrijk voor de ploeg als Alexandros Kaklamanos. Hij geeft ook heel gevarieerde, zij het zware trainingen. In het begin van de week gebaseerd op snelheid en uithouding, gecombineerd met baloefeningen en het inoefenen van automatismen. Volgens hem kan iedereen altijd wat bijleren.”

Aflevering 5

Standard haakt definitief af. Het laat weten dat er na een evaluatie van de spelerskern voor de rechtsachter geen dringende versterking nodig is. Peeters is opgelucht : twee weken voor de competitiestart weet hij eindelijk waar hij aan toe is.

Jacky Peeters : “Ik denk niet dat er nog een vervolg komt. Volgens Dirk ( Degraen, nvdr) geeft Standard de voorkeur aan een verdedigende middenvelder. Hun beslissing heeft blijkbaar niks te maken met mijn voetballende kwaliteiten.

“De knoop is doorgehakt. Ik wilde duidelijkheid en weet nu tenminste waar ik aan toe ben. Hoelang heeft deze affaire wel niet aangesleept ? Veel te lang. Gelukkig kan ik me nu weer volledig op AA Gent concentreren. Op den duur beginnen die telefoontjes en vragen van journalisten en makelaars toch door te wegen, hoor.

“Denk nu vooral niet dat ik hier nu met een lang gezicht ga rondlopen. Pijn in het hart heb ik niet, daarvoor ben ik veel te positief ingesteld. We beschikken met AA Gent dan wel over een grote kern, maar het vertrek van draaischijf Matthieu Verschuere en de ervaren Vital Borkelmans zullen we zwaar voelen. We hebben ongetwijfeld aan kwaliteit ingeboet.

“Wat onze ambities zijn ? Een plaats bij de eerste vijf, zoals de voorzitter vooropstelt. Maar het wordt zeker niet gemakkelijk. Gunther is zeker een half jaar niet inzetbaar, terwijl Geri en Tomas nog wat tijd nodig hebben om terug te keren. Zij gaan voor ons heel belangrijk worden, ook om de jongeren te begeleiden. Met Nenad Vanic en Morten Pedersen behoor ik tot de ouderdomsdekens behoor. Een vreemde situatie. Ik voel me plots oud worden ( lacht).

door Frédéric Vanheule

‘Denk maar niet dat ik hier met een lang gezicht ga rondlopen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content