Dieter Melis (Puurs) wil naar de play-offs.

Puurs wrong zich op de laatste speeldag van het eerste competitieluik dankzij een 2-3-zege bij Halen naar de vijfde plaats. In barragewedstrijden moet het team van trainer Koen Baeyens nu in twee of drie keer voorbij Guibertin raken om een van de laatste twee tickets voor de play-offs te bemachtigen (zie rechts). “We treffen een ploeg die ons ligt”, zegt receptiehoekspeler Dieter Melis. “Sinds ik bij Puurs speel, verloren we tegen hen nog nooit. Blijkbaar ondervinden veel andere ploegen problemen met Guibertin, maar wij niet. Een zinnige uitleg kan ik niet geven.

“De play-offs halen is zeker een doel. Elke wedstrijd is dan een klein feest, want wij moeten zeker geen kampioen worden. Veel plezanter dan de play-downs, waar je toch een serieuze druk voelt. Dat ervoeren we vorig jaar, toen we samen met Waasland zesde werden. Enkele seizoenen geleden was dat voldoende voor een plaatsje in de play-offs, tegenwoordig word je dan genekt door het systeem.”

Geef eens je mening over dat systeem.

Dieter Melis: “Als je vroeger vijfde eindigde, had je een Europees ticket. Nu kan je met dezelfde prestatie in theorie nog degraderen. Vrij onlogisch. Ik snap niet waarom die barragematchen zijn ingevoerd.”

Voor de spanning.

“Je kan achttien matchen goed spelen, en vervolgens plots met enkele zieke en geblesseerde spelers zitten. Heel je seizoen wordt dan afgerekend op één week. Dat klopt niet.

“Maar uit ervaring weet ik dat ze op de bond geen oren hebben naar zulke opmerkingen. Daar doen ze toch hun zin.

“Typisch Belgisch: telkens vernieuwen. Dat is niet altijd slecht, maar je moet iets ook eens kunnen laten zoals het is. Als het goed draait, waarom dan veranderen?”

Voor jouw part mogen ze die barragehandel dus afschaffen?

“Voor mij zouden ze zelfs weer naar twaalf ploegen mogen in de liga. En een competitie spelen zoals vroeger, waarin de eerste zes zich plaatsen voor de play-offs.”

Terug naar Puurs. Tevreden over het eerste deel van de competitie?

“We wonnen elke match die we moesten winnen. Ons spel ging soms met ups en downs, maar dat is inherent aan een ploeg met onze kwaliteiten. Tot hiertoe is de opdracht volbracht. Nu breekt de week van de waarheid aan. We hebben het allemaal zelf in handen.”

Waren er nog specifieke werkpunten voor de barragematchen die vanavond beginnen?

“Gewoon fris blijven, mentaal zo goed mogelijk voorbereid zijn.

“Nu kan je niet meer beter worden. We hebben meer kans om die play-offs te halen dan wie ook.”

Opposite Davy Vaes van Halen is de most valuable player van de maand februari. In dat maandelijkse klassement dat de Volleyliga opmaakt, stond deze keer ‘de beste score’ centraal. Met 105 punten verzamelde Vaes er eentje meer dan Yannick Claerman van Puurs. Jovica Simovski van Averbode was derde, met 99 punten.

Roma organiseert de Final Four van de CEV Cup. In de Italiaanse hoofdstad treft Maaseik, de enige resterende Belgische vertegenwoordiger, op 23 maart Budvanska Rivijera Budva uit Montenegro. In de andere wedstrijd neemt Fakel Novy Urengoi uit Rusland het op tegen de thuisploeg. Op paasmaandag is er de wedstrijd voor de plaatsen drie en vier, gevolgd door de finale.

Vanavond vinden de eerste barragewedstrijden plaats waarin de nummers vijf tot en met acht uit het klassement strijden voor de twee resterende plaatsjes in de play-offs. Puurs, de nummer vijf uit de stand, neemt het thuis op tegen Guibertin, de nummer acht. Waasland, dat zesde eindigde, staat in eigen zaal tegenover Halen, dat een plaatsje lager strandde. Komend weekend volgt de tweede wedstrijd in beide confrontaties. De teams die twee keer winnen, mogen samen met Roeselare, Maaseik, Asse-Lennik en Averbode de play-offs spelen. Als in een van de ontmoetingen elke ploeg een keer wint, wordt er een derde match gespeeld op 12 maart, een zogenaamde ‘belle’. Het team dat het hoogst eindigde in de stand, krijgt daarin het thuisvoordeel.

De play-offs zelf beginnen in het weekend van 15 en 16 maart, net als de play-downs. In die play-downs zullen Menen en Gent, de ploegen die op de laatste twee plaatsen van het klassement eindigden, tegen de degradatie vechten, samen met de twee teams die het niet haalden in de barragewedstrijden.

door Kristof De Ryck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content