Het verbaasde me vorige week uit de mond van Robert Jeurissen, de ondervoorzitter van de scheids- rechterscommissie, te horen dat de rode kaart die scheidsrechter Johnny Ver Eecke in de wedstrijd tussen Standard en Genk aan Jan Moons gaf een verkeerde beslissing was. Het heette dat het handspel van de doelman buiten de zestien meter onvrijwillig gebeurde. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er twee maanden wordt gewacht vooraleer je tot deze conclusie komt. Intussen ligt de schorsing van Moons al achter de rug. Ik ben voor het gebruik van televisiebeelden bij dat soort fasen. Maar het moet natuurlijk veel sneller gebeuren.

Ik vind dat er ook eens nagedacht moet worden over de rol van de vierde scheidsrechter. Die is daar neergezet om het de hoofdscheidsrechter wat gemakkelijker te maken en onder meer te waken over het goed gedrag en het naleven van de regels van de trainer. Heel belangrijk om met trainers, die onder een gigantische druk staan, te kunnen omgaan is dat je een zeker psychologisch inzicht hebt. Dat ontbreekt veelal bij de vierde scheidsrechter, die te jong is en niet weet hoe hij met een overkokende trainer, die vaak om zijn job vecht, moet omgaan. Ik pleit ervoor om deze mensen specifiek op te leiden. Of beter : om de scheidsrechters die op hun 45e moeten stoppen daar neer te zetten. Die hebben de nodige ervaring en kennen de trainers door en door.

Een ander punt op het vlak van de scheidsrechters : er moet dringend duidelijkheid komen over de extra tijd die na de reglementaire speeltijd wordt bijgetrokken. En vooral over wat je bijrekent bij vervangingen. Ik pleit voor de invoering van een tijdsklok zoals je dat in een aantal zaalsporten hebt. Een scheidsrechter zou bij wijze van spreken tot op de seconde moeten weten wanneer hij moet affluiten. Nu is het enige duidelijke dat er daarover absoluut geen duidelijkheid bestaat, er is zelfs een verschil tussen eerste klasse en de lagere afdelingen. Door dat strikter te reglementeren verhoog je de neutraliteit van de scheidsrechter, er kan geen discussie meer zijn dat er te vroeg is afgefloten en dat daarbij de indruk bestaat dat bepaalde ploegen bevoordeeld worden. En nog iets wat moet veranderen : dat spelers neus aan neus gaan staan met een scheidsrechter, dat moet eruit. Dat is een totaal ongepast machtsspelletje, waarbij de spelers dan ook nog eens op de toppen van hun tenen gaan staan om zich groter voor te doen. Dat hoort echt niet op een voetbalveld. Ik ben ervoor om in dat soort fasen onmiddellijk een kaart te trekken. Dat mag zelfs rood zijn. Gegarandeerd dat het dan niet meer voorkomt.

Hein Vanhaezebrouck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content