Anderlecht haalde dit jaar niet alleen de titel binnen, met een flinke inbreng in de strijd om play-off 1, 2 & 3 had het ook wat van een uitzendkantoor. Een evaluatie van de paars-witte huurlingen in 2011/12. Wie heeft nog een toekomst in Brussel?

Bij Anderlecht beginnen ze naar jaarlijkse gewoonte met een goed gevulde kern aan de voorbereiding. Afgelopen zomer kwam er een dubbeldekker aan te pas om het hele team te vervoeren. Met een goeie 40 spelers tot zijn beschikking kon Ariël Jacobs gerust vier elftallen opstellen tijdens de eerste oefenduels. Zes eersteklassers deden uiteindelijk hun voordeel met de overbevolking in Neerpede. Anderlecht heeft drie sporen bij uitgeleende spelers. Een eerste groep bestaat uit jonge spelers als Badibanga en Kabasele, die uitblinken bij de beloften, maar geen speelgelegenheid krijgen bij de eerste ploeg. Zij mogen, eventueel op een lager niveau, elders ervaring opdoen. De tweede groep zijn oudere spelers als Chatelle of Iakovenko die geen toekomst hebben bij de club en zichzelf in de vitrine mogen zetten. De derde groep bestaat uit jongens die in aanmerking komen voor de eerste ploeg, maar zich beter ergens ontwikkelen waar ze zeker zijn van hun plaats. Zie de uitleenbeurt van Kouyatéaan Kortrijk drie jaar geleden, of die van Veselinovic dit seizoen. Wie keert terug en wie mag uitkijken naar een nieuwe werkgever?

THOMAS KAMINSKI GEBOORTEJAAR: 1992

Oud-Heverlee Leuven

Basis: 25

Ingevallen: 0

Minuten 2250

Kwam over als concurrent voor Yves Lenaerts, die aanvankelijk het vertrouwen behield. Belandde daarna toch in de ploeg, maar kende een ongelukkige start met 6 tegengoals op Gent. Ging de week daarna ook nog eens in de fout tegen Westerlo. Herpakte zich wel en haalde zeker in de terugronde weer het niveau van bij Beerschot. Vooral in de 0-0 op Anderlecht gaf hij zijn visitekaartje af. Evengoed stond hij vaak in een schietkraam, met zware nederlagen op Genk, Standard en Cercle. Toonde dit seizoen zijn mentale weerbaarheid en heeft op zijn 19e al meer dan 50 matchen in eerste klasse op zijn conto. Een klasbak dus, maar allicht nog te groen voor Anderlecht. Heeft weinig zin om de doublure van Proto te worden en het is maar de vraag of Anderlecht er goed aan doet om hem een jaar aan de bank te laten kleven. DALIBOR VESELINOVIC GEBOORTEJAAR: 1987

KV Kortrijk

Basis: 20

Ingevallen: 14

Speelminuten: 1947

Hoopte op een vertrek van Lukaku en meer speelkansen en hield de interesse van Kortrijk dan ook af. Koos toch maar eieren voor z’n geld toen hij Jovanovic en Mbokani zag komen. Bevestigde vooral wat al over hem bekend was: geen technische kraan, maar op zijn best een grote, sterke targetman die het spelers rond hem makkelijker maakt. Verraste in de aanvangsfase met enkele krachtige schoten, maar liet dat wapen daarna zelden meer zien. Vaak te afhankelijk van de aanvoer van de flanken en moet leren om ook op andere manieren op een match te wegen. Nu komt hij soms loom en afwezig over. De echte sterkte van de Serviër ligt in de kleine rechthoek. Met elf treffers deed hij het alvast goed op dat vlak. De kritiek op Dali is dat hij zijn limieten nog niet kent. Leert hij zijn lichaam beter te zetten en toont hij meer honger, dan moet hij altijd rond de vijftien treffers uitkomen. Bij Anderlecht lijkt enkel een rol als breekijzer voor hem weggelegd.

THOMAS AZEVEDO GEBOORTEJAAR: 1991

Oud-Heverlee Leuven

Basis: 13

Ingevallen: 11

Speelminuten: 1101

Ruilde vorige zomer Lommel United voor OHL voor een bedrag van 200.000 euro. Anderlecht schoot de helft daarvan toe en heeft daardoor een eerste optie tot aankoop. Investering met laag risicogehalte die nu al terugverdiend lijkt, al is het maar omdat de Limburger zo uit de handen van de concurrentie bleef. Na een goede start een terugslag gekregen, enigszins te verwachten door het niveauverschil tussen eerste en tweede klasse. Ook te wijten aan een aantal kleine blessures en de hevige concurrentie op de flanken van Remacle en Iakovenko. Kwam in play-off 2 weer helemaal boven water na het uitvallen van Chuka, als zwervende pocketspits rond Ruytinx. Is een vinnige, explosieve aanvaller die graag een-tegen-eenduels opzoekt en levensgevaarlijk is op counters. Heeft het talent om over enkele jaren de stap naar Anderlecht te zetten. Op kortere termijn lijkt hij klaar voor een grotere rol bij een eventueel vertrek van Jordan Remacle.

PABLO CHAVARRIA GEBOORTEJAAR: 1988

KV Kortrijk

Basis: 27

Ingevallen: 11

Speelminuten: 2364

In de heenronde vooral gebruikt als frisse invaller, in de terugronde steeds belangrijker geworden en uitgegroeid tot een bepalende speler. In de competitie de negentig minuten volgemaakt in 1 op de 4 matchen, in de play-offs in 5 van de 10. Met zijn snelheid voortdurend gevaarlijk op ballen die in de de rug van de verdediging komen, een troef waar het duo Nfor en De Mets gretig op inspeelde. Bracht zijn directe tegenstander vaak in foutenlast, waardoor die niet meer durfde op te rukken en Kortrijk kon opschuiven. Blijft voor zijn mogelijkheden wel te weinig scoren, met slechts 3 goals in de reguliere competitie. Is dan ook de enige die zichzelf nog als diepe spits ziet. Anderlecht betaalde een klein miljoen euro voor de Argentijn en wil nog iets van die som recupereren. Een vertrek naar het buitenland is dan ook waarschijnlijker dan een langer verblijf in Kortrijk.

SASHA IAKOVENKO GEBOORTEJAAR: 1987

Oud-Heverlee Leuven

Basis: 11

Ingevallen: 2

Minuten: 982

Was na een fabuleuze terugronde bij Westerlo en het vertrek van Boussoufa met hoge verwachtingen teruggekeerd naar Anderlecht. Kreeg echter nooit het vertrouwen van Jacobs en bleef mede door de komst van Jovanovic en de doorbraak van Suárez weer aan de bank gekluisterd. Aangezien niemand zijn prijs wilde betalen, werd het een nieuwe uitleenbeurt in januari, ditmaal richting Leuven. Eenmaal zijn ritme teruggevonden een gevaarlijke tegenhanger op links voor Remacle, met wie hij regelmatig van positie wisselde. Verdrong die laatste met zijn fantastische traptechniek ook als vaste specialist op de stilstaande fases. Ongetwijfeld een fantastische voetballer die in se de kwaliteiten voor een topploeg heeft, maar allicht mentaal niet uit het goede hout gesneden. Blijft een bod van een Belgische topper uit, dan stijgt de kans dat hij volgend jaar weer aan Den Dreef speelt.

REYNALDO GEBOORTEJAAR: 1989

Westerlo

Basis: 12

Ingevallen: 2

Speelminuten: 1008

Vorig jaar zijn kans gekregen bij Cercle en daar een goed seizoen afgewerkt, al vonden ze hem in Brugge nog te onregelmatig en te onvolwassen voor een terugkeer naar Anderlecht. Dat bleek ook al snel. Kreeg zijn kans in de openingsmatch op Leuven, maar werd na een barslechte eerste helft gewisseld. Kwam op de bank plaatsnemen met een roze petje. Tekenend voor de nonchalance van de Braziliaan en meteen einde verhaal in het Astridpark. In december uitgeleend aan Westerlo en daar wel weer zijn kwaliteiten laten zien. Op zijn beste momenten dreigend aan de bal, explosief met snelle voeten en ook in staat om een goal te maken. Voor elke fantastische dribbel te vaak verkeerde – lees: egoïstische – beslissingen en dom balverlies. Heeft nood aan een strenge hand.

CHRISTOPHE DIANDY GEBOORTEJAAR: 1991

Oud-Heverlee Leuven

Basis: 23

Ingevallen: 6

Speelminuten: 2074

Werd door Anderlecht uitgeleend als linksachter, als mogelijke wissel op de toekomst. Nochtans ooit gehaald als aanvallende middenvelder. Ook bij OHL bleek snel weer dat hij geen linksachter is. Kon het Anderlechtetiket en de bijhorende hoge verwachtingen aanvankelijk niet waarmaken en werd zelfs uitgefloten door het publiek. Een desastreus begin dat echter voor een groot stuk te wijten was aan de gemiste voorbereiding na een blessure aan de enkel. Als controlerende middenvelder daarna wel Annys uit de ploeg gespeeld. Zorgde er met zijn loop- en recuperatievermogen voor dat Iakovenko zich kon uitleven op de linkerflank. Kwam in play-off 2 ook voetballend steeds beter uit de verf. Moet volgend jaar in staat zijn om ook aanvallend nog meer bij te brengen en vaker te infiltreren. Allicht zal dat bij OHL zijn, dat hem graag wil houden.

RENÉ STERCKX GEBOORTEJAAR: 1991

Zulte Waregem

Basis: 11

Ingevallen: 2

Speelminuten: 964

Voor het tweede jaar op rij uitgeleend aan de West-Vlamingen. Zijn eerste seizoen eindigde al in oktober na een zwaar kruisbandletsel. Had in die korte periode wel zijn talent laten zien. Deze zomer met een conditionele achterstand begonnen en vooral ook (als gehuurde speler) niet in de gratie van Kalezic. Kwam daarna toch in de ploeg en ging er na de terugkeer van Francky Dury ook niet meer uit. Vond zijn stek samen met Delaplace in een driehoek op het middenveld in steun voor Berrier. Leest het spel heel goed en neemt met zijn voetballend vermogen veel druk weg van de verdediging. Koppelt stijl aan efficiëntie en ook in de balrecuperatie niet bang om initiatief te nemen. Een chronische ontsteking aan de adductoren hield hem sinds medio februari weer aan de kant. Wil volgend jaar aan spelen toekomen. Vraag is of zijn blessuregevoeligheid eventuele kopers, onder wie Zulte Waregem, zal afschrikken.

THOMAS CHATELLE 5 GEBOORTEJAAR: 1981

Sint-Truiden

Basis: 7

Ingevallen: 2

Speelminuten: 616

Drievoudig international en voormalige sterkhouder bij Racing Genk, bij Anderlecht op een dood spoor geraakt. Vorig jaar uitgeleend aan het Nederlandse NEC en daar aan de zijde van Björn Vleminckx wel flitsen laten zien, maar ook vaak in de lappenmand gelegen, een oud zeer voor de flankaanvaller. Was bij zijn terugkeer niet langer gewenst in Anderlecht. Moeilijk te versassen door zijn zware contract en verkoos bij Anderlecht te blijven boven een late verhuis naar een van de staartploegen. In de winterstop alsnog uitgeleend aan Sint-Truiden, dat zich toen al in een uitzichtloze situatie bevond. Kon, mede door een gebrek aan matchritme, het tij niet keren. Mag straks zijn kastje leegmaken bij Anderlecht en wil nog enkele jaren in eerste aan de slag.

ZIGUY BADIBANGA GEBOORTEJAAR: 1991

De Graafschap

Basis: 3

Ingevallen: 2

Speelminuten: 312

De kwieke flankaanvaller debuteerde in april van 2010 voor Anderlecht en kwam in twee jaar in 26 wedstrijden in actie. Kon zich echter nooit helemaal doorzetten en werd in januari uitgeleend aan het Nederlandse De Graafschap. Genoot in Doetinchem aanvankelijk het vertrouwen van coach Andries Ulderink, maar die werd snel aan de kant geschoven. Onder opvolger Richard Roelofsen ging De Graafschap behoudender spelen en werd mentaliteit belangrijker. Net daarin bleek een slap trainende Badibanga minder uit te blinken. Even leek het erop dat hij onmiddellijk naar Brussel mocht terugkeren, maar na een ‘goed gesprek’ en een bolwassing van Van Holsbeeck mocht hij toch blijven. Belandde drie dagen in de B-kern en moest zich daarna bij de beloften bewijzen. In de nacompetitie heropgevist en vooral gebruikt als invaller om aanvallend nog iets te forceren. Kreeg al in maart te horen dat hij ook volgend jaar uitgeleend wordt en dat zijn houding beter moet, wil hij opnieuw in de A-kern raken.

ABDOULAYE SECK GEBOORTEJAAR: 1988

FC Brussels

Basis: 5

Ingevallen: 6

Speelminuten: 632

Na Kouyaté en Diandy de derde Senegalees bij Anderlecht. Kwam in de winterstop van vorig seizoen op huurbasis over als vervanger voor die andere flop, Víctor Bernárdez. Seck was binnengeloodst door Khalilou Fadiga en behoorde tot de Senegalese nationale ploeg. Kreeg vorig jaar in de play-offs zijn kans tegen een B-ploeg van Standard maar ging in die match meerdere malen opzichtig in de fout. Kreeg opmerkelijk genoeg toch een contract voor drie jaar voorgeschoteld. Lijkt zich echter nooit hersteld te hebben van zijn desastreuze debuut en is sindsdien alle zelfvertrouwen kwijt. Was even in beeld bij Bergen deze zomer, maar het werd uiteindelijk stadsbuur FC Brussels. Werd afwisselend centraal in de verdediging en op het middenveld ingezet, maar maakte slechts vier keer de negentig minuten vol. Ontlokte Brusselsvoorzitter Johan Vermeersch de opmerking dat hij van Anderlecht geen voetballers maar broccoli’s gekregen had. Sukkelde na Nieuwjaar met de enkel en kwam maar één keer meer in actie. In het Astridpark heeft hij geen toekomst meer.

DOOR JENS D’HONDT – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content