J osé Mourinho heeft in het begin van het seizoen voorspeld dat Chelsea eind april kampioen zou worden. Hij zei dat Frank Lampard tot de beste middenvelder van de wereld zou uitgroeien en Petr Cech tot de beste doelman. En hij voegde eraan toe dat Chelsea pas goed zou beginnen fladderen als Arjen Robben in de ploeg zou komen. Het lijkt erop dat de trainer van Chelsea een glazen bol heeft of begeleid wordt door duistere krachten. Het enige dat Mourinho niet voorspelde, is dat John Terry zou avanceren tot de beste verdediger van de wereld. En helemaal geen prognose deed hij over de Champions League.

Ondanks alle grote namen die Chelsea heeft, ondanks het schitterende voetbal dat bij tijd en wijle wordt gespeeld, zijn niet de spelers de vedetten, maar de trainer. José Mourinho verstaat de kunst zich constant in de schijnwerpers te plaatsen. En als het even stil is rond hem, blaast hij een fait divers op een dusdanige manier op dat het een staatszaak wordt. Hij schrikt er ook niet voor terug om collega’s aan te pakken. Eerst schoffeerde hij Frank Rijkaard. Hij noemde hem een trainer zonder palmares en hekelde zijn tactiek. Vervolgens was er die zaak- Rijkaard- Frisk. En ook in Engeland deed Mourinho van zich spreken. Hij pleegde al ongezouten uitspraken over Alex Ferguson en Arsène Wenger, toch de iconen onder de Engelse managers.

De vraag is of Mourinho dat allemaal bewust doet, of het deel uitmaakt van een bepaalde strategie of dat hij echt zo arrogant is. Bij Porto werkte hij in de anonimiteit, tot de ploeg plots Europees begon te stunten. Mourinho lijkt het in ieder geval niet nauw te nemen met de regels. Nu hij geschorst is, blijft hij tijdens de wedstrijd toch tactische instructies geven. Tijdens de match tegen Bayern München van vorige week woensdag zag je zijn assistent met een muts op de bank zitten terwijl het nochtans vijftien graden was. Onder die muts zat er natuurlijk een oorapparaatje waarmee hij in verbinding stond met Mourinho. Maar de waarnemer had niets gezien.

José Mourinho is de onbetwistbare ster van Chelsea. Hij heeft de ploeg echt gemaakt want in alle transfers zit zijn hand. Maar wie zich zo gedraagt, betaalt daar ooit een prijs voor. Het zal blijken als het met Chelsea minder gaat. Dan zal Mourinho worden aangepakt. Hard en genadeloos. En dan dreigt hij heel snel van zijn voetstuk te tuimelen.

CANAL+BLAUW

Vrijdag 15.4

20.10Westerlo – Club Brugge

Zaterdag 16.4

15.40 Samenvatting Westerlo – Club Brugge

15.55 Schalke 04 – Hamburg

17.55 Liverpool û Tottenham

21.55 Atlético – Espanyol

23.40 Kick + Rush

Zondag 17.4

08.45 Heruitzending Kick + Rush (laatste kans om 11.40)

12.25 Feyenoord – Ajax

16.55 Villarreal – Betis

18.55 Samenvatting Atlético – Espanyol

19.30Samenvatting Schalke 04 – Hamburg

20.00 Samenvatting Feyenoord – Ajax

20.25 Samenvatting Villarreal – Betis

20.55 Lyon – PSG

Maandag 18.4

20.00 BVO (herhaling om 23.00)

Dinsdag 19.4

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 22.55)

20.55M’Brough – Fulham

‘Kijk 4 maanden naar Canal+ voor 12,95 euro per maand’

Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

Wim De Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content