Je moest geen dokter zijn of geen ingewikkelde kennis hebben van hoe je een knie test op een voorstekruisbandletsel. Naar de beelden kijken was al voldoende. Bart (Raes) en ik zagen schier onmiddellijk dat de wrong die de rechterknie van Thomas Chatelle maakte veel gelijkenis vertoonde met die van datzelfde lichaamsdeel van Ivan Bosjnak in Moeskroen.

De bal werd over de grond ingespeeld op Chatelles linkervoet, stuitte opeens twintig centimeter hoger, door het grillige veld, en sprong zo vijf meter van hem weg. In een wilde poging de onhandelbare bal toch nog in het bezit te krijgen, gebeurde het dan. Zoals de meeste spelers die dit typische voetballetsel oplopen, probeerde Genks aanvoerder ook nog even de harde feiten te ontkennen en verder te spelen. Een instinctmatige reflex, te vergelijken met vluchtmisdrijf na een ongeval. Je negeert de waarheid en vervolgt je weg, tot het signaal echt je hersenen heeft bereikt.

Brute pech voor de man in vorm bij de Limburgers. Na veelvuldig zwaar blessureleed (gecompliceerde enkelbreuk en buikspieroperatie) leek Thomas definitief vertrokken voor een grote carrière. Hugo Broos moet met een elftal dat op zijn tandvlees zit nu zonder zijn beste speler van het moment zes op zes halen. Het ‘kampioensgeluk’ dat al een tijd aan Anderlecht wordt toegedicht, heeft de laatste weken wel duidelijk de kant van de blauw-witten gekozen. Zeker als je de puntenoogst toetst aan het geleverde spel. De titelstrijd wordt ook naast het veld hard gespeeld. Broos laat niet na om op zijn vertrouwde rustige manier Ande rlecht heel nerveus te maken. “Ze gaan zeker nog punten laten liggen en daarvoor reken ik vooral op Bergen.” Wishful thinking of psychologisch oorlogvoering ? Hugo weet maar al te goed dat de ‘Draken’ in een begenadigde dag iedereen pijn kunnen doen (cf. vijf-nul tegen Genk, nu zes-één tegen Roeselare). Hij heeft overschot van gelijk als hij stelt dat het een schande zou zijn dat Anderlecht de titel mist, maar stiekem heeft hij de hoop op de hoogste eer nog niet laten varen. Naar Scherpenheuvel of Banneux fietsen (hij moet straks zijn belofte om de Ventoux op te rijden misschien nakomen) om wat kaarsen te branden kan helpen.

Banneux is het bedevaartsoord waar Christian Piot ooit nog zijn kost verdiende met het slijten van Mariabeeldjes, zo gaat dat met ex-topsporters uit een vorige generatie. Verder is er overigens niets mis met ‘het verkopen van Jezus’ moeder’ maar toch, de man met de ijzeren handdruk en de warme inborst verdiende beter.

Zover zal het niet komen met die andere Luikse goalie van wereldklasse. Logan Bailly is na amper één seizoen met voorsprong Belgiës nummer één. Als je echt klasse en charisma hebt, mag je de zotste tekeningen in je haar scheren. Anthony Vanden Borre werd afgebrand met zijn ‘AVB’, het werd zijn zwanenzang. Bailly wordt een stijlicoon zoals Beckham. Wie zal verklaren waar het verschil zit ?

Volg de terugronde van de Jupiler League aan de helft van de prijs! Meer info: www.belgacomtv.be / 0800 / 22 221 / Belgacom verkooppunten

door wim de coninck Co-commentator van BelgacomTV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content