Pierre Bilic

De aanvoerder maakt zijn rentree na een lange schorsing. Kan hij zijn team tegen Genk weer op het juiste spoor zetten?

J ohan Boskamp moet zijn weg zoeken in het labyrint van Sclessin. Hij kreeg meteen af te rekenen met diverse problemen : de komst van een nieuwe fysical trainer toen de voorbereiding al begonnen was, spelers uit veel verschillende landen die niet allemaal Frans spreken, contracten voor nieuwkomers die heel laat werden ondertekend, de blessures van Ogushi Onyewu en Igor De Camargo en de afwezigheid van Sérgio Conceição, die tot 11 augustus geschorst was nadat hij vorig seizoen in de halve finale van de bekerwedstrijd tegen Zulte Waregem rood kreeg en daarna arrogant zijn shirt onder de neus van de scheidsrechter duwde. Met hem erbij had Boskamp tot nu toe ongetwijfeld minder tactische kopbrekens gehad. In het op 2-2 geëindigde duel tegen Steaua Boekarest, in de derde voorronde van de Champions League stonden maar drie basisspelers van de vice-kampioen van vorig jaar tussen de lijnen : Eric Deflandre, Karel Geraerts en Milan Rapaic. Mohammed Sarr zat immers meestal op de bank en Olivier Renard wist dat hij maar kon spelen als Vedran Runje iets overkwam. Zowel defensief als offensief hadden die problemen gevolgen : er was een gebrek aan automatismen achteraan en vooraan werd te weinig doelgevaar gecreëerd. Door de komst van Ricardo Sá Pinto kon Boskamp zijn team toch weer enigszins in evenwicht brengen door (voorlopig ?) over te schakelen van een 4-3-3 naar een 4-4-2, die beter in overeenstemming is met de mogelijkheden van de kern die nu beschikbaar is. De inbreng van de zeventienjarige Marouane Fellaini (1,94 m, 85 kg en ex-jeugdspeler van Anderlecht, Francs Borains, Mons en Charleroi die werd aangetrokken door Christophe Dessy) was tegen Boekarest erg belangrijk. Op de positie van verdedigende middenvelder brachten zijn gestalte en zijn stoorwerk het team heel wat bij, zodat Steven Defour zich meer kon vrijmaken aan de rechterkant en zodat een briljante Milan Rapaic vanop links acties kon maken. Vooraan stond er met Sá Pinto en Milan Jovanovic eindelijk ook een duo met gewicht, présence en snelheid.

Interesse van Abbas Bayat ?

Het blijft natuurlijk jammer dat het zo lang duurde eer Boskamp en zijn technische staf tot dat evenwicht kwamen. Ondertussen staat er in de competitie immers 0 op 6 op het bord en de kwalificatie voor de Champions League is hoogst onzeker. De slechte resultaten zorgden al voor gemor bij de fans en voor aanhoudende geruchten dat een ontmoedigde Lucien D’Onofrio en andere vennoten aan het einde van het seizoen de handdoek in de ring zullen gooien. Ook het wilde gerucht dat Abbas Bayat, de huidige sterke man van Charleroi, Standard wil overnemen, stak al de kop op. Afhankelijk van het resultaat in Genk zullen deze geruchten nog sterker de kop opsteken of voorgoed naar het rijk der kwakkels worden verwezen. Al weken doet het burenduel liters inkt vloeien omdat de Limburgse fans hun vroegere publiekslieveling Steven Defour een zeer warm onthaal beloven. Dat Sérgio Conceição in deze wedstrijd zijn wederoptreden viert, neemt de druk bij de jonge middenvelder enigszins weg. De Portugees, aan wie Eric Deflandre meteen de aanvoerdersband teruggeeft, fungeert dus enigszins als bliksemafleider.

De rechtsachter, die prat kan gaan op een sterke seizoensstart, toont zich alvast behoorlijk tevreden : “Het is evident dat de terugkeer van Sérgio ons enorm veel deugd zal doen. Met hem erbij zullen we veel minder onder druk staan en kunnen we offensief, waar we tot nu toe het meeste problemen hadden, voor meer dreiging zorgen. Alle verdedigers zijn immers bang voor een speler van zijn kaliber, die helemaal alleen het verschil kan maken of zijn medemaats veel kansen kan aanbieden. Oké, ik zal anders moeten spelen. Omdat Steven Defour graag naar binnen knijpt, lag de flank tot nu toe voor mij vaak open, zodat ik probeerde de achterlijn te halen en vandaar te passen. Sérgio Conceição mag dan graag over de volle breedte van het veld zwerven, hij vertrekt toch meestal vanop de rechterflank. Dat betekent dat ik offensief minder ver op de helft van de tegenstander kan doordringen. Ik juich hoe dan ook toe dat Sérgio er weer bij zal zijn. Op training toont hij zich enorm gretig. Hij gaat voluit en probeert iedereen in het kielzog van zijn enthousiasme mee te slepen.”

Michel Preud’homme deelt de mening van Eric Deflandre over de Luikse Líder Máximo en wacht dus vol ongeduld op zijn terugkeer. “Er is bij Standard geen sprake van crisis”, stelt hij nadrukkelijk. “We hebben gewoon niet het greintje geluk gehad dat Anderlecht in zijn eerste twee wedstrijden wel had. Zonder een uitstekende Daniel Zitka zouden de Brusselaars nog geen zes punten hebben. Als wij compleet waren geweest, hadden we een ander verhaal gekregen. Ik blijf herhalen dat we binnen de perken van ons budget in de zomermaanden goed gewerkt hebben. Maar sterkhouders als Ogushi Onyewu, Sérgio Conceição en Igor De Camargo kunnen wij gewoon niet zomaar vervangen. Daardoor missen we in elk compartiment présence en ervaring. Met hen erbij zou de integratie van de nieuwelingen en het zoeken naar een nieuw spelsysteem een stuk makkelijker zijn geweest.”

Incident

In 2004-2005 bracht Genk de Portugees geen geluk. Nadat hij in de 34ste wedstrijd van het seizoen op het veld van Oostende een strafschop miste, moesten de Rouches tegen Genk twee testwedstrijden spelen om uit te maken wie van de twee clubs het zo begeerde UEFA-ticket zou krijgen. De nummer 7 van de rood-witten speelde op Sclessin een dijk van een match, maar hij kreeg ook rood en mocht in Limburg dan ook niet aantreden in de terugmatch. Zijn afwezigheden kostten de Rouches twee jaar geleden wellicht een UEFA-ticket en vorig seizoen waarschijnlijk de landstitel. En omdat hij er niet bij is, verloopt het seizoendebuut nu zo moeizaam. Het probleem van Sérgio Conceição is vaak dat hij omwille van zijn talent zijn verantwoordelijkheid te zeer au sérieux neemt. Vorige donderdag was er op training trouwens een klein incident tussen hem en Michel Renquin en met Siramana Dembélé. In een onderling partijtje kende de Luikse adjunct een strafschop toe aan één van beide teams. Daarop volgde een hevige discussie. Michel Renquin vond het kinderachtig en verliet het oe-fenveld, hoewel de spelers hem nog probeerden van gedachte te doen veranderen. Dembélé zei dat hij enkel tussen Renquin en Coneição was gaan staan en de beide laatsten werden op het matje geroepen bij Luciano D’Onofrio.

’s Anderendaags was er op Sclessin echter geen vuiltje meer aan de lucht. “Ik hecht daar niet het minste belang meer aan”, bevestigt Michel Renquin. “Het incident is gesloten. Het belangrijkste is trouwens dat onze aanvoerder een enorme positieve impact kan hebben op zijn teammaats. In meer dan één opzicht doet hij me aan David Beckham of aan Cristiano Ronaldo denken. Hij moet echter beseffen dat hij zijn enorme invloed op de groep niet alleen mag uitspelen als het goed gaat, maar vooral ook als het minder vlot loopt. Hij is zo begaafd en zo dominant dat hij ook bij problemen een positieve houding moet proberen uit te stralen. Hij is gretig, gemotiveerd en heeft keihard gewerkt om op het juiste ogenblik meteen weer helemaal klaar te zijn. Men mag zeggen wat men wil, maar een training kan nooit een competitiematch vervangen. In de formule 1 zijn de races zelf ook niet te vergelijken met de kwalificatieritten. Sérgio Conceição zal dus ongetwijfeld matchritme missen, maar hij zal dat moeten compenseren met zijn klasse. Hij beschikt over enorme technische kwaliteiten en is in staat om een verdediging open te rijten. Als Conceição en Rapaic op de flanken over hun tegenstander heen raken, moet de tegenstander terugplooien en zal hij minder druk kunnen zetten. Ook offensief is de inbreng van onze aanvoerder enorm belangrijk. We spelen nu in een vlot aanpasbare 4-4-2 met een spits die kan afhaken en steun kan bieden aan de middenvelders, zoals Sá Pinto erg goed deed tegen Boekarest. Standard verkeert niet in een crisis. We zijn echte vechters en we willen winnen. Door allerlei omstandigheden waren we niet helemaal klaar, maar nu staan we al veel verder en door de terugkeer van Sérgio zullen wij weer snel ons vroegere niveau halen.”

PIERRE BILIC

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content