FC Barcelona, Real Madrids eeuwige rivaal, is niet bij de pakken blijven zitten deze zomer. Het deed onder meer smaakmaker Rivaldo de deur uit en haalde door diezelfde deur Louis van Gaal opnieuw binnen als trainer. Beide transfers maakten niet alleen gelukkige mensen in Barcelona, maar voorzitter Joan Gaspart verdedigt ze : “Dat sommigen hem niet sympathiek vinden, kan ik begrijpen, maar feit blijft dat hij tijdens zijn eerste ambtstermijn hier voor twee landstitels gezorgd heeft. Bovendien is hij uiterst gemotiveerd teruggekeerd, met de vaste wil iedereen die hem veroordeeld heeft, ervan te overtuigen dat ze zich in hem vergist hebben.”

Ook voor Gaspart zelf staat er veel op het spel. Sinds hij drie jaar geleden zijn grote droom realiseerde en voorzitter werd van de Catalaanse trots, bleef hij met lege handen achter. Geen prijs, niks. Met het terughalen van Van Gaal maakte hij er zich niet geliefder op. Ook de trainer is dat niet. Hij schrok er niet voor terug duidelijk te maken dat hij clubmonumenten als Sergi, Abelardo en Rivaldo niet in zijn ploeg wilde hebben. En dus zijn ze nu weg. De dieper liggende reden daarvan is wellicht dat de vorige voorzitter, José Luis Nunez, hen ervan verdacht Van Gaal te hebben willen destabiliseren met hun verklaringen na de uitschakeling in de Champions League van 1998/99 tegen Valencia. Luis Enrique, die zoals verwacht de nieuwe aanvoerder is, is de enige leidersfiguur die is overgebleven van de ploeg die Van Gaal in 1999 achterliet.

Om de herinnering aan Rivaldo en co te helpen vervagen, rekent Barcelona vooral op de Argentijn Juan Roman Riquelme en Gaizka Mendieta. Geen van deze twee spelers, noch het godenkind Saviola hebben een oproerig karakter. Precies zoals de coach het wil : geen spelers die uit de band springen, maar mannen die zich buigen naar het collectief.

Behalve Real en Barcelona wordt ook Deportivo La Coruna tot de titelkandidaten gerekend. Het realiseerde de duurste transfer uit het tussenseizoen met de aanwerving van de verdediger Jorge Andrade van FC Porto. Titelverdediger Valencia, na 31 jaar nog eens kampioen geworden, wordt als een outsider beschouwd.

Slechts twee Belgen zijn in de Spaanse Primera Division actief, al valt dat voor Ronny Gaspercic iets minder letterlijk te nemen. Hij blijft bij Betis Sevilla wellicht slechts invallersdoelman. Beter zien de speelkansen eruit voor Erwin Lemmens bij het weer gepromoveerde Santander.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content