De affaire Marseille, met clubbestuurders in het oog van de storm en een onderzoek naar transfercommissies lopende, toont nog eens aan hoe het FIFA-reglement betreffende spelersmakelaars niet goed in elkaar zit. De Franse justitie onderzoekt een systeem van commissies met terugwerkende kracht. Spelersmakelaars zouden een deel van hun ontvangen commissies teruggestort hebben aan derden (in het geval van Marseille heeft men het over de lokale onderwereld), terwijl dat verboden is. Een journalist van La Provence, de regionale krant uit Zuid-Oost-Frankrijk, zegt daarover: “Al jaren zijn de transfers hier een smeerboel, dat weet iedereen. Velen graaien uit die ruif.”

Is het in België minder erg? Het FIFA-reglement ter zake, uitgewerkt over 36 pagina’s, bakent de transferactiviteiten en verplichtingen goed af. Via de KBVB zijn er in ons land 106 erkende makelaars. In het FIFA-reglement staan paragrafen die hilarisch zijn voor wie weet hoe het er in het Belgische makelaarswereldje aan toegaat. Een bloemlezing:

Reglement: “De activiteit van spelersmakelaar mag alleen uitgevoerd worden door personen die daartoe gemachtigd zijn via een licentie door de betrokken federatie.Realiteit: de voornaamste makelaars zijn via de Belgische bond bij de FIFA erkend, maar er werken er ook meerdere al jaren ongestoord zonder licentie.

Reglement:”Het is spelers en clubs verboden een beroep te doen op de diensten van niet-erkende makelaars.Realiteit:zelfs Belgische topclubs handelen met niet-erkende makelaars en vergoeden hen voor hun diensten.

Reglement:”Ouders, broers, zussen of verwanten van spelers zijn gemachtigd de speler te vertegenwoordigen tijdens onderhandelingen over het afsluiten of het vernieuwen van een arbeidscontract.Realiteit:dat gebeurt wel vaker met ouders die de officiële makelaar van hun zoon aan de kant hebben geschoven. De FIFA zegt niet of die familieleden een vergoeding mogen krijgen, maar er mag van uitgegaan worden dat dat niet het geval is, aangezien de familieleden niet over een FIFA-licentie beschikken. Toch gebeurt het dat de commissie bij hen belandt.

Reglement:”Spelersmakelaars met een licentie hebben het recht om elke speler te contacteren die niet of niet meer onder contract staat bij een spelersmakelaar.Realiteit:inbreuken op dit punt gebeuren in België vaak, met dien verstande dat in ons land een speler op om het even welk moment met onmiddellijke ingang een samenwerkingsovereenkomst met een makelaar kan opzeggen en met iemand anders aan de slag kan gaan.

Reglement:“De aangesloten federaties zijn ertoe gehouden het reglement te laten respecteren. (…) Clubs die dit reglement met de voeten treden, worden blootgesteld aan de volgende straffen: een waarschuwing, boete, verbod tot transferactiviteiten, het in mindering brengen van punten, gedwongen degradatie.”Realiteit:een aantal nationale voetbalbonden sluit weleens de ogen voor overtredingen. Niet gezien is niet geweten.

DOOR PIERRE DANVOYE

Het FIFA-reglement zegt dat het verboden is voor spelers en clubs om met makelaars zonder licentie te werken. Hallo?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content