Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Wie zijn huidige situatie in Genk met een negatief sportief rapport wil uitleggen, krijgt lik op stuk van Jan Moons. “Waarom heb ik dan vierendertig wedstrijden gespeeld vorig seizoen ?” zegt hij. “Ik ben niet pretentieus : ik zeg niet dat ik de beste keeper van België ben, maar ik behoor wel tot de topvijf. Toch ben ik nooit onbesproken geweest. Zelfs na mijn vierde jaar hier, het beste uit mijn carrière, was het nog : ja, máár.”

Een nonchalante uitstraling ? “Ik heb geen spectaculaire stijl, dat weet iedereen onderhand wel. Ik anticipeer op situaties : dat is belangrijk omdat Genk altijd hoog speelt, vaak tegen tegenstanders die ons laten komen waardoor de ruimte achter de verdediging heel groot is. Daarin heb ik jarenlang een belangrijke rol gespeeld. Istvan ( Brockhauser, nvdr) had een heel andere stijl : een goede lijnkeeper, die het publiek bespeelde en soms spectaculair was in zijn tussenkomsten. Ik ben het tegenovergestelde : wat koeler, soberder, niet zo enthousiast naar de mensen, met meer risico in het uitvoetballen. Dat kwam niet overeen met wat het Genkse publiek van een doelman verwacht. Logan ( Bailly, nvdr) is wel weer zo. Tegen Lierse zweefde hij een bal over de lat die hij ook gewoon had kunnen pakken. Dat zou ik nooit doen.”

Een gebrek aan trainingsijver ? Te weinig concurrentie ? “Ik trainde op het einde van vorig seizoen niet meer altijd even scherp, maar gezien mijn leeftijd is dat normaal. Daar bestonden in de club afspraken over. Trouwens, als ik mijn trainingsintensiteit vergelijk met die van Brockie op deze leeftijd, doe ik nog een pak meer dan hij. Sommige mensen hier zijn dat blijkbaar snel vergeten. Het belangrijkste is dat je tijdens de wedstrijden honderd procent fit bent: op mijn wedstrijdmentaliteit viel helemaal niets aan te merken. Ik zal niet beter presteren als ik iemands hete adem in mijn nek voel. Toen ze Davy Schollen weghaalden bij Sint-Truiden, was dat niet iemand met veel ervaring, maar wel met veel ambitie en zeker ook een grote trainingsmentaliteit. Hij was superontgoocheld toen het pleit in mijn voordeel werd beslecht.”

Vorig seizoen, geeft hij toe, was de concurrentie het minst. “Maar talent hebben is niet genoeg, je moet het ook bewíjzen. Ik heb er altijd hard voor moeten werken, Logan en Sinan ( Bolat, nvdr) krijgen zomaar een cadeau in de schoot geworpen. In een club met de ambitie om topdrie te spelen, wil ik het nog wel eens zien hoe dat uitdraait.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content