Nu Bergen erin geslaagd is zijn plaats bij de elite meteen weer in te nemen, kan de club stilaan de grenzen van haar ambitie verleggen. Geleidelijk groeien is evenwel de boodschap, wat dat betreft, kan Bergen lessen trekken uit het recente verleden. Of een voorbeeld nemen aan de met positieve resultaten bekroonde strategie van Zulte Waregem en Roeselare. Toch hielden de Henegouwers een grote schoonmaak. Van het team dat vorig seizoen de promotie naar de eerste klasse afdwong, bleef alleen de ruggengraat behouden.

VERDEDIGING

Als er één positie geen enkel probleem stelt voor Bergen, dan wel die van de doelman. Trainer José Riga kan rekenen op kapitein Cédric Berthelin, die ook al na de degradatie en ondanks sollicitaties van beter gereputeerde clubs in Bergen bleef. Een daad van trouw waarvoor hij zich een jaar later beloond ziet met de terugkeer naar de eerste klasse. Het verblijf in de tweede klasse heeft de kwaliteiten van Berthelin alleen maar bevestigd. Goed met de bal aan de voet, scherpe reflexen op zijn lijn, autoritair op hoge ballen en een geweldige impact op de groep. Berthelin is de ware leider van de ploeg.

Voor hem zal de defensie beslist wat automatismen missen. Alleen Daré Nibombe blijft over als titularis, en wellicht heeft zijn deelname aan het WK hem nog sterker gemaakt. Anderzijds, door dat WK kon Nibombe amper van vakantie genieten en mogelijk begint hij enigszins vermoeid aan de competitie. De oefenwedstrijden lieten uitschemeren hoe complementair hij is met Olivier Guilmot, die rechtstreeks van de buren uit La Louvière overkomt. Nibombe kan zijn gestalte en zijn kopbalsterkte in de strijd gooien, Guilmot zijn snelheid, zijn gave om te anticiperen en zijn vermogen tot zuivere intercepties. Als alternatieven beschikt Riga over Roberto Mirri en Ivan Milas, twee sobere en ervaren spelers, die wel allebei uit blessure terugkeren.

Op rechts verschijnt Frédéric Jay ten tonele, volgens de trainer de beste transfer die de club realiseerde. De gewezen speler van Auxerre moet uitgroeien tot een van de steunpilaren van het team. Na mislukkingen bij Oostende en Zulte Waregem krijgt Michaël Wiggers een nieuwe kans. Bij zijn vorige clubs werd hij als rechtermiddenvelder gepositioneerd, misschien kan hij zich nu als verdediger ontpoppen tot een revelatie. Als hij in de ploeg raakt. Op links dreigen er achteraan problemen na het vertrek van Denis Souza de Guedes. Laurent Gomez moet daar de bres dichten.

MIDDENVELD

Weinig ervaring maar veel jeugdige kracht en beweeglijkheid in dit compartiment. In afwachting van de terugkeer van Eric Rabesandratana staat de jonge Hocine Ragued, weggeplukt uit het invallersteam van PSG, in voor de balrecuperatie. Ragued speelt impulsief en geëngageerd en dan hebt u al geraden dat hij nogal gemakkelijk kaarten pakt. Voor de opbouw dient de technisch onderlegde Alessandro Cordaro te zorgen. Deze jonge belofte was vorig seizoen de sleutelfiguur in de kampioenenploeg. Maar net als bij Aziz El Khanchaf, die van Ronse overwaait en ongeveer dezelfde kenmerken bezit, moet de tijd uitwijzen of Cordaro de aanpassing aan de eerste klasse vlot verteert. Op links liet Gilles Collin een goede indruk in de oefenpotten. Hij is iemand die graag oprukt en die onverzettelijk in de duels blijkt. Indien Riga voor een 4-5-1 opteert, kan Mohammed Dahmane, die techniek aan snelheid koppelt, de linkerflank bezetten. Op rechts moet Fadel Brahami (van La Louvière) komen. Emmanuel Coquelet, loopvermogen en schotvaardigheid, kan daar een andere oplossing zijn, eens hij van zijn blessure is hersteld.

AANVAL

Het vertrek van Jérémie Njock laat Bergen zonder pivot achter. Sommigen verweten de Kameroener een zekere onbehendigheid, maar Njock was vorig seizoen wel goed voor achttien goals. Riga wil graag het systeem van 4-5-1 (4-3-3 bij balbezit) handhaven en heeft daarvoor een speler nodig die met Njock vergelijkbaar is. Dat zou Zéphirin Zoko kunnen worden, als die transfer (zoals verwacht) nog wordt gerealiseerd. Maar Zoko is wel berucht om zijn gebrek aan besluitvaardigheid. Hopelijk voor Bergen wordt dit euvel dan vanop de flanken gecompenseerd. Dahmane en Coquelet zijn snel en laten weinig doelkansen onbenut. In een 4-4-2 zou Dahmane als tweede aanvaller bijschuiven. Halsreikend kijken ze in Bergen voorts ook uit naar Gauthier Diafutua. De Fransman weegt nog wat licht, maar beschikt over een ruime progressiemarge en zou met zijn kracht en zijn snelheid kunnen doorgroeien tot een interessante joker.

BESLUIT

Als Bergen goed uit de startblokken schiet, heeft het voldoende snelheid, talent en techniek in de gelederen om de tegenstanders te verrassen. Missen de Henegouwers hun start, dan zou het gebrek aan eersteklasse-ervaring en aan leidersfiguren hen zuur kunnen opbreken.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content