Qua scheidsrechterlijke steun begon het seizoen voor Club Brugge goed, met een onterecht toegekende strafschop op GBA. Dit werd in diezelfde match al meteen cash terugbetaald door een onterecht afgekeurd doelpunt van Sterchele. Vanaf december ging het echter van kwaad naar (veel) erger.

Op speeldag veertien (tegenstander AA Gent) was er een afgekeurde goal van Geraerts na een ingebeelde duwfout van Djokic. Als dat een duwfout was, dan kan geen enkel doelpunt meer gescoord worden op hoekschop. Daarbij kwam nog dat scheidsrechter Vink twee spelers ( Gillet en Blondel) onterecht uitsloot.

Half januari, tijdens de bekermatch tegen Cercle, keurde scheidsrechter Efong Nzolo een doelpunt van Sterchele af, zogezegd omdat Sterchele de doelman hinderde. Sterchele raakte de doelman zelfs niet aan. Bij het opstootje na de terechte rode kaart van Stijn Stijnen, later in de wedstrijd, bewees de scheidsrechter dat hij een dergelijke wedstrijd niet echt aankan. Fluit hij correct, dan moeten er minstens twee andere spelers worden uitgesloten!

Een vergelijkbare situatie half februari in de thuismatch tegen Standard. Doelman Espinoza lost de bal, Sterchele trapt hem erin, maar zou zogezegd de doelman gehinderd hebben. Een zeer discutabele beslissing, die het kampioenschap in een beslissende plooi heeft gelegd.

Einde februari, in de wedstrijd tegen Charleroi, werd Dusan Djokic vakkundig onder de graszoden gestopt toen hij in het strafschopgebied alleen op weg was naar het doel. Wat denk je? Geen strafschop natuurlijk.

In de wedstrijd tegen Racing Genk wordt het tweede Genkse doelpunt uit duidelijk buitenspel gescoord, gaat aan het derde Genkse doelpunt een fout vooraf en wordt Wesley Sonck onterecht voor buitenspel afgevlagd als hij bij een 2-4-tussenstand alleen op doel af kan gaan.

Ook op het veld van AA Gent wordt Sonck onterecht afgevlagd op weg naar de Gentse doelman.

Tel even op: twee verloren punten tegen AA Gent, minstens één tegen Standard (en twee minder voor de Rouches), drie punten tegen Charleroi en laat ons zeggen twee punten tegen Genk en Gent samen. Zo zou het klassement er op dit ogenblik heel anders uitzien.

Ik heb er geen probleem mee om toe te geven dat Club Brugge in de hierboven genoemde wedstrijden niet echt flitsend speelde, maar dan is het wel dubbel frustrerend dat geldige doelpunten en kansen onterecht worden afgeblazen.

Ter verdediging van de scheidsrechters citeer ik nog even de commentaar van Pieter Vink na de wedstrijd Club – AA Gent van 2 december: “Zolang de scheidsrechter minder fouten maakt dan de speler, is alles nog oké.” Qua arrogante quote kan dat tellen, mijn gedacht!

KRIS HOSTEN, BERLAAR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content