Morgen/donderdag wacht RC Genk een Europese uitwedstrijd tegen het Bulgaarse Litex Lovech. Raakt Genk er in de dubbele confrontatie niet voorbij, dan mag het deelname aan de poules van de Uefacup vergeten en rest alleen nog de Belgische competitie. Maar daarin maakte het met een vier op vijftien geen goede start.

Koen Daerden : “Zaak is om nu niet te panikeren en domme dingen te doen. We moeten het rustig houden en drie punten pakken in de volgende wedstrijd. Gonzague ( Vandooren, nvdr) zei toen hij hier kwam : ‘Slechte start ? ! Vorig jaar hadden wij 4 op 21 met Standard en we zijn nog vierde geworden. Dat was pas een slechte start.’ Maar goed, het kan natuurlijk veel beter.”

JanMoons : “Dan komen we maar eens van de underdogpositie terug, hé. Maar de kans is groot dat we nu de hele eerste ronde misschien wel langer op achtervolgen aangewezen zullen zijn.”

Daerden : “Het gaat dikwijls over details : vorig seizoen winnen we tegen Brussels in de tweeënnegentigste minuut, spelen we 1-1 tegen Moeskroen, winnen we van Lokeren in de vijfentachtigste minuut. Dus dan praat je slechts over luttele minuten.”

Moons : “We creëren nu wel wat kansen, maar daar schort het aan : dat we voorin nog niet scherp genoeg waren. Bovendien gaven we er ook weg. Dus het kan aan de twee kanten beter. Je zit achteraan met Gert die uitvalt, Brian ( Priske, nvdr) die vertrekt, Hans ( Cornelis, nvdr) die je moet inpassen, Mikulic centraal, Vandooren die erbij komt en Bob ( Peeters, nvdr) in het aanvallend compartiment. Dat zijn allemaal facetten die het bemoeilijken om onmiddellijk een ploeg in het veld te brengen die er staat. Laat ons hopen dat we de komende weken naar elkaar toe kunnen groeien. Op zich is de start niet geslaagd, maar evenmin een ramp.”

Genk verloor in de eerste competitiewedstrijd op Lokeren Gert Claessens en dat laat zich nog steeds gevoelen.

Daerden : “Dat was toch iemand met ervaring die de anderen kon sturen. Dat wordt op dit moment nog veel te weinig gedaan en dat mís je gewoon. Dat is een van de voornaamste zaken die achterin fout lopen. De jongens die er nu staan, moeten dat toch stilaan gaan overnemen. Om Tommy ( Mikulic, nvdr) er nu uit te halen : dat is een heel rustig en introvert iemand, die het goed doet op de plaats van Gert, maar die nog meer uit zijn schelp moet komen om anderen beter en het zichzelf en de ploeg wat gemakkelijker te maken. Op dit moment is zijn coaching nog veel te weinig. Dat merk je niet alleen bij hem, maar bij het gros van de spelers achterin.”

Moons : “Coaching naar het middenveld toe vooral : als je als middenvelder achter je niks hoort, is het moeilijk voetballen. Dan kan je wel die gaten blijven dichtlopen, maar dan verspeel je veel te veel energie in dingen die niet nodig zijn. Een klein woord kan wonderen verrichten. Dat moet stilaan door iedereen opgepakt worden.”

Daerden : “Dat is een algemene tendens in de hele ploeg, hoor. Toen Bob hier de eerste training verliet, zei hij meteen : ‘Het is hier zó stil !’ Hij was hier pas, maar hij zei meer dan sommigen die hier al twee of drie jaar zitten. Als zo iemand dat al zegt, kan je wel stellen, denk ik, dat er een probleem is op dat vlak.”

Ondertussen staat er iets wat een typeverdediging kan worden genoemd.

Daerden : “Ik denk het wel, maar het probleem dat zich nu voordoet, is dat als er door blessures of schorsing nog iemand een periode gaat uitvallen, je met een probleem zal zitten. Nu is het er nog niet, maar het is mogelijk.”

Moons : “Een typeverdediging kan alleen maar de automatismen ten goede komen, dat geldt eigenlijk voor de hele ploeg.”

Daerden : “Net als vorig jaar, toen ik de eerste keer centraal ging spelen, was Tom nieuw op links, Mikulic als linksback en Stojanovic links vooraan : dat waren drie nieuwe spelers in mijn zone. Dat was aanpassen en dat is nu weer het geval, met Sunday ( Oliseh, nvdr) en Gonzague.”

Oliseh wordt geacht een van de persoonlijkheden te worden die de groep bij de hand nemen. Maar…

Moons : “Daarin moet hij, net als Bob, een rol opeisen naast Koen, die het ondanks zijn leeftijd in zich heeft, en mij. Maar wij moeten het niet alleen zijn : de rest moet ook mee.”

Daerden : “Hij is nog wat aan het zoeken. Hij zal nog iets meer druk naar voren moeten zetten, maar dat moet vanuit de verdediging ook weer aangegeven worden. En dan kom je weer bij de communicatie, dat er van achter uit aangegeven moet worden dat hij kan gaan. Dat zijn van die kleine dingen die terug te voeren zijn naar onderlinge coaching.”

Met Bob Peeters kreeg Genk er een fysiek sterke targetman bij die de ploeg op termijn moet toelaten anders te voetballen.

Moons : “Het probleem in het begin was dat de bal wel voorin raakte, maar even snel terugkwam. Je moet wat rust kunnen brengen in de ploeg en dat misten we. Kevin is de ideale sluipschutter in de zestien, heel goed in het afhaken, maar je had het vaak moeilijk om hem diep aan te spelen en de bal bij te houden. Dat geldt voor Stojanovic ook. In die zin is Bob ideaal als targetman, zodat je kan aansluiten en ook vanaf de flanken kan spelen. Laat ons hopen dat hij blessurevrij blijft.”

Daerden : “Je kan het vergelijken met Dagano. Zo’n type misten we, iemand om door de lucht of op halve hoogte aan te spelen en een verdediger of twee in bedwang te houden, waardoor je vanuit het middenveld makkelijk kan aansluiten. Dat was de voorbije twee jaar af en toe wat moeilijker.”

De omschakeling van het voetbal volgens René Vandereycken naar dat volgens Hugo Broos vergde aanpassing.

Daerden : “De trainer heeft aangegeven dat de backs hoger mogen voetballen, de aanval moeten steunen op de flanken en de links- en rechtsvoor ruimte moet maken voor de opkomende backs. Maar eerst zat je met Brian, dan weer met Hans, links met Mikulic, Sigurdsson. Het probleem was ook al die wissels.”

Moons : “Vandooren is iemand die eigenlijk de hele flank kan doen, zowel achteraan als vooraan. TomSoetaers is scherp op training, viel heel goed in tegen Anderlecht, maar je moet, zoals iedereen, heel kritisch zijn voor jezelf en zien waar het beter kan. Cornelis is iemand die zoals Brian graag de lijn doet, terwijl Brian daar vorig jaar misschien minder de kans toe kreeg.”

Net zoals Moons toen als doelman ook minder mocht meevoetballen en spelers uitkappen.

Daerden : “( grinnikt)”

Moons : “( Fel.) Als ik daar vorig jaar de kans toe had gekregen, had ik dat ook wel gedaan. Ik doe dat niet om daarin op te vallen of mijn gram te halen. Het hangt gewoon af van de situatie. Dat ik dat vorig jaar niet heb gedaan, is niet omdat het niet mocht. Vander- eycken was daar niet echt fan van, ook niet op training, maar je moet dat situatie per situatie evalueren. Maar het is niet dat ik me nu bevrijd voel. Helemáál niet. Ik speel totaal niet anders dan vorig jaar ( lacht).”

Daerden : “Hoe je het draait of keert : Vandereycken heeft van in het begin toch weer die stempel gekregen van defensieve trainer. Terwijl een goeie organisatie gewoon zijn uitgangspunt was om van daaruit kansen af te dwingen. Of wij nu aanvallender spelen dan vorig jaar, ik weet het niet, hoor. In bepaalde wedstrijden misschien wel.”

Moons : “De intensiteit van de trainingen is wat omhoog gegaan, maar vorig jaar zat je met de intertoto en nu krijg je midweekwedstrijden, waardoor je moeilijk kan vergelijken.”

Daerden : “Vorig jaar werd wel eens een training ingelast voor een aspect wat volledig verkeerd liep in de wedstrijd, zoals inworpen. Nu trainen we in het begin van de week al wat fysiek zwaarder. Vorig jaar had de trainer ook liever niet te veel contacten op training. Nu wordt wat meer op een kortere ruimte getraind en oogt het wat scherper.”

Broos wou dat Genk de tegenstander sneller naar de keel greep.

Moons : “Maar ook dát kan je pas als je vanuit een organisatie voetbalt. Dat uitgangspunt blijft hetzelfde. Ik vind niet dat we nu veel meer dan vorig jaar teams vastzetten. We blijven uitzakken en op bepaalde momenten storen. Zo totaal anders is het niet, want je zit bijna met dezelfde elf spelers.”

Na Claessens is inmiddels ook Orlando Engelaar met een blessure weggevallen. Maar Engelaar zat ook daarvoor al niet in de beste vorm.

Moons : “Dat is een van de spelers die niet de vorm te pakken hadden bij het begin van het seizoen. Maar zoiets komt niet op bestelling en als je dan ook nog met een blessure zit… Dat heeft hem parten gespeeld en uiteindelijk het hele team, want we hebben geen ploeg met twee, drie individuen die een wedstrijd kunnen beslissen. We moeten het van het collectief hebben en als er dan een paar onder hun niveau blijven, dan hebben we het moeilijk zoals is gebleken.”

Broos zei eerder al : de groep heeft vertrouwen nodig. Is dat zo ?

Moons : “Voor mij persoonlijk niet.”

Daerden : “Voor mij ook niet, dat hangt van speler tot speler af, denk ik. Maar, kijk, druk naar voren kan je niet door als een kip zonder kop naar voren te lopen. Dan kom je weer bij het probleem van dit moment : de onderlinge coaching. Metertje meer naar links of rechts en dan wordt die bal door de tegenstander níet gegeven en kan je druk zetten.”

Moons : “Als er twee of drie vooraan gaan storen en de rest blijft hangen op de eigen helft, ja, dan tikken alle ploegen je weg. Ongecoördineerd heeft het weinig zin.”

Daerden : “Dat gaf de trainer in de oefenwedstrijden al aan : op het moment dat er druk wordt gezet en er haakt iemand af, gaan te veel spelers niet meer mee : ze blijven staan of ze lopen achteruit. Terwijl je dan de druk moet blíjven zetten. Als een verdediger uitzakt naar het middenveld en iedereen schuift mee op, is dat geen enkel probleem. Daar kan het dus nog beter.”

Moons : “Als er centraal in het middenveld drie, vier keer slecht werd ingespeeld, zoals op Lie- pajas, met balverlies tot gevolg, sta je met zes vooraan en vier achterin en twintig meter ruimte tussen de verdedigende middenvelders en de verdediging, waarin de tegenstander kan voetballen. Zo heeft Liepajas drie kansen gecreëerd. Dat heeft dus te maken met organisatie en snel balverlies.”

Hoe groot is de kans dat we straks tegen het Bulgaarse Litex Lovech eenzelfde scenario te zien krijgen ?

Moons : “Die zou nihil moeten zijn.”

Daerden : “Die Europese wedstrijd is heel iets anders, dat is Uefacup en daar heb je twee wedstrijden om je te kwalificeren. Maar het was natuurlijk beter voor het vertrouwen geweest als we daar met drie punten tegen Gent op zak aan konden beginnen.”

Moons : “Als we Europees de afspraken niet in acht gaan nemen en geen tandje bij kunnen steken, zitten er toch een aantal niet op hun plaats, denk ik. Niet in de poules geraken, zou ik een ramp vinden.”

door Raoul De Groote

‘Niet in de Europese poules raken zou ik een ramp vinden.’ (Jan Moons)

‘Bob zei het al na één training. Het is hier zo stil.’ (Koen Daerden)

‘Je moet wat rust kunnen brengen in de ploeg en dat misten we.’ (Jan Moons)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content