Een beetje moeizaam kwam de abonnementenverkoop bij Germinal Beerschot op gang. Geen enkele abonnee wilde namelijk een heel jaar met het nummer één opgescheept zitten : het stamnummer van aartsvijand Antwerp.

Toch stelt algemeen coördinator Steven Van Beethoven vast dat ondanks de late start van de verkoop al de helft van het aantal seizoenkaarten van vorig jaar aan de man is gebracht. Daar zijn veel nieuwe gezichten bij, terwijl hij ook spontaan wordt aangeklampt door kandidaat-sponsors die ‘eens willen spreken’. Juichen doet Van Beethoven niet : hij kent Antwerpen voldoende om te weten dat velen nieuwsgierig en argwanend aan de kant toekijken of de club na de bekerwinst nieuwe wegen bewandelt.

Voorlopig gebeurt dat niet.

Op het Kiel is de euforie na de bekerwinst flink bekoeld. Op de transfermarkt hield Germinal Beerschot zich de laatste weken erg gedeisd. Een veeg teken vond men het dat vooral aanvallende spelers én talenten het Kiel verlieten : Moussa Dembele, Daniel Cruz en Cadu werden nog niet vervangen, terwijl vorig jaar het schoentje al voorin knelde.

Nog altijd wacht Marc Brys op twee spitsen en een aanvallende middenvelder. In Kameroen, waar hij via contacten uit zijn Berchemperiode belandde, zag hij vooral materiaal dat bruikbaar is op lange termijn. Omdat de eerste klasse er leeggeroofd is, rest enkel piepjong talent in tweede. Of de club wil investeren in spelers die niet onmiddellijk renderen, is niet duidelijk. In de eerste plaats zoekt Germinal Beerschot onmiddellijk inzetbare aanvallende spelers die de ploeg beter moeten laten voetballen dan vorig jaar. Toen werd het Braziliaanse experiment met een onvoldoende afgesloten. Men zou het voortaan anders aanpakken. Nu zijn testspelers uit Zimbabwe aan de beurt. Het is eens iets anders.

Ex-manager Luc Verheyen vond er in samenwerking met Gino Laureyssen een aantal internationals. Gelukkig heeft Germinal Beerschot extra tijd, nu het door omstandigheden een maand later aan de slag kan in de Uefabeker. Zit GBA in de voorronde zoals eerst voorzien, dan stonden Brys en co nu al flink onder druk. Niet uit schrik dat een voortijdige uitschakeling de club financieel in de problemen brengt, zoiets rekent een verstandig man als Jos Verhaegen niet eens mee. Het zou wel leiden tot een flinke klap voor het imago van de bekerwinnaar, die dankzij de impact van de bekerfinale ook buiten het Kiel heel wat krediet opbouwde. In Brussel gaf de club de indruk meer te kunnen worden dan zomaar een aardige Antwerpse eersteklasser. Een slapende reus werd Germinal Beerschot genoemd, die een prijs nodig had om wakker te worden.

Die prijs is er, hij geeft de club een voet tussen de deur om zichzelf te verkopen. Daar moet het nu iets mee doen. Anders dommelt de reus weer in, blijven de 16.000 Heizelgangers met een kater achter en houdt de club enkel een mooie blikken pot over voor de trofeeënkast.

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content