Zijn selecties voor de nationale ploeg dwong Koen Daerden tot dusver op de linkerflank van RC Genk af. Vandaag, in en tegen Egypte, hoort hij weer bij de kern, maar sinds de komst van Tom Soetaers is het wel vaker centraal op het middenveld dat Daerden bij Genk wordt uitgespeeld. Welke gevolgen heeft dat met het oog op de Rode Duivels ?

Koen Daerden : “Eigenlijk vind ik het moeilijk daar iets op te zeggen, maar ik verwacht dat ik nog wel op links ga spelen bij Genk. Mijn toekomst ligt, denk ik, toch meer op links dan centraal bij de nationale ploeg. Daar is veel meer concurrentie, ook centraal op het middenveld. Maar ik heb er geen problemen mee om meer centraal te spelen. Als het zo moet zijn : prima. Ik heb ondertussen al vier jaar voldoende ervaring opgedaan op de flank. Dus ik denk niet dat het voor de nationale ploeg een probleem zal zijn als ik centraal speel. Je kunt jezelf ook verbeteren door af te wisselen. Polyvalentie is zeker vandaag de dag een troef. Mijn persoontje is niet het belangrijkste op dat gebied. Het gaat om waar ik het best mijn steentje kan bijdragen. Vanuit het middenveld moet ik met mijn fysieke kwaliteiten makkelijk afstanden kunnen overbruggen, voor diepgang kunnen zorgen, voor de aansluiting naar de spitsen. Ik ben nooit een typische linksbuiten geweest, de man die met een individuele actie twee tegenstanders passeert of derde spits wordt. Met René Vandereycken heb ik het daar onlangs nog over gehad : ik word niet als een puur verdedigende middenvelder uitgespeeld, maar als iemand die steun verleent en naar de linkerkant uitwijkt. Vandereycken houdt van afwisseling en het switchen van mensen. Eens dat beter zal lukken met Tom ( Soetaers, nvdr) en Orlando ( Engelaar, nvdr) ziet het er goed uit.”

Bondscoach Aimé Anthuenis treedt Daerden bij : “Zijn selectie is er om twee redenen : één, omdat hij het op basis van zijn kwaliteiten verdient. En twee, omdat het voordeel met een speler als Daerden is dat hij als linksvoetige zowel tegen de lijn als door het centrum uitgespeeld kan worden. Dat je met één speler twee posities kan afdekken, is altijd een voordeel naar een selectie toe. Maar zeggen of hij in de nationale ploeg centraal of op de flank zal spelen, zal van de omstandigheden afhangen. Op één positie wil ik hem dus niet vastpinnen.” ( RDG)

RDG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content