Fernando Alonso zit goed in zijn vel.

De 31-jarige Spanjaard is een van de zeldzame constanten in een kampioenschap dat alle kanten uit swingt en daarom al geregeld het mooiste F1-seizoen ooit werd genoemd. Het was inderdaad nooit gezien, de eerste zeven races die door evenveel verschillende coureurs werden gewonnen. Een ban die Fernando Alonso brak: in Valencia was hij de eerste coureur die een tweede GP won. En toen de formule 1 eind juli in zomerreces ging, had hij er al drie achter zijn naam. Bovendien is Alonso de enige coureur die al in alle elf races punten pakte. Die regelmaat in een kampioenschap met meer potentiële winnaars dan op een hand te tellen is, laat zich voelen in het klassement: de Spanjaard voert aan met een indrukwekkende veertig punten voorsprong op Mark Webber. Alonso komt deze week naar Francorchamps als eerste echte titelkandidaat.

Rondvraag bij gezaghebbende waarnemers brengt bevestiging. “Hij maakt de minste fouten”, zegt Niki Lauda. “Zo win je titels.” Jackie Stewart zegt dan weer: “Hij reed nooit beter dan nu.” Een ander geluid horen we van Damon Hill, de wereldkampioen van 1996: “Als je vraagt wie de snelste is, dan zeg ik Hamilton“, poneert de consultant bij Sky Sports. “Maar de compleetste coureur is Alonso. Hij bezit de optimale leeftijd voor een autorijder. Dan slaag je erin om alles op een zo doeltreffende manier te combineren: je aangeboren gave voor snelheid, je ervaring, maar ook de ratio. Het tegen elkaar afwegen van wat je wel en niet durft, hoe ver je gaat. Wat Alonso dit seizoen in Valencia ( hij startte er als elfde, maar stak iedereen voorbij en won, nvdr) liet zien, was haast bovenmenselijk.”

Wie hem bezig ziet, achter het stuur of in de paddock, merkt het meteen: Alonso zit goed in zijn vel. Mentaal, maar ook fysiek. Onlangs fietste hij mee in een wedstrijd voor Spaanse wieleramateurs, bij een tijdrit van 35 kilometer. Hij werd tweede. En privé liet hij zich eind juli van een heel andere zijde zien. De fotografen gingen helemaal dol toen Alonso in de paddock van Boedapest plots zorgeloos, hand in hand, binnen kwam gewandeld met zijn nieuwe vriendinnetje, het Russische fotomodel Dasja Kapoestina. In een wereldje waarin de hoofdrolspelers al het mogelijke doen om het deksel op de doos van hun privéleven te houden, was het een statement. Sinds Alonso’s scheiding van zangeresje Raquel del Rosario eind vorig jaar was de sensatiepers immers driftig gaan hengelen naar de naam van haar opvolgster. “Zo, hier is ze dan”, leek Alonso in Boedapest te zeggen. En hij voelde zich in perfecte harmonie met zijn omgeving.

Belangrijk is dat Alonso bij Ferrari de onbetwiste nummer een is, want FelipeMassa moet in zijn dienst rijden. Terwijl zowel SebastianVettel, Hamilton, Webber als JensonButton bij Red Bull en McLaren de eerste tegenstander in hun eigen team vinden.

DOOR JO BOSSUYT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content