Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hoe lang ben je al omroeper?

“Het twaalfde seizoen, sedert de verhuis naar het nieuwe stadion. Ik heb zelf nog voor FC Denderleeuw gevoetbald, eerst bij de jeugd, daarna een paar jaar bij de reserven. Vervolgens ben ik in Brabant gaan voetballen, onder meer een jaar onder Denis Asselman, de vader van Patrick. We hebben er toen nogal regelmatig gefeest en op veel van die feestjes was ik deejay. Zo kwam FC Denderleeuw bij mij terecht toen de club een speaker zocht. Als supporter was ik toch op de wedstrijden aanwezig. Omroepen schrikte me niet af, maar aan de persbabbel achteraf was het toch even wennen. Ik ben immers geen journalist van opleiding.”

Job?

“Ik heb een kaderfunctie bij een grote verzekeringsmaatschappij.”

Favoriete speler?

David Destorme. Omdat hij een heel goeie voetballer is, met de juiste mentaliteit. Werkkracht, nooit opgeven, er altijd voor gaan, een voorbeeld als aanvoerder. Ook naast het veld een sympathiek mens. Heel belangrijk voor mij. Ik kan moeilijk warm lopen voor een voetballer die van verwaandheid naast zijn schoenen loopt, al is hij de beste ter wereld.”

Lievelingsnummer om te draaien voor of na een wedstrijd?

“Ik kies de muziek niet, voor die vraag moet ik eigenlijk passen.”

Als jouw club scoort …

“Voor het seizoensbegin hebben we mogelijke nummers beluisterd en zijn we uitgekomen bij een uptempoversie van Les Lacs du Connemara. Daarna roep ik de naam van de doelpuntenmaker.”

Wat moet een goede stadionomroeper kunnen?

“Ik maak in Denderleeuw deel uit van het animatieteam, maar dat betekent niet dat ik de clown zal uithangen. Mijn visie op de job van stadionomroeper is dat je ten dienste staat van de club en dat je niet probeert koste wat het kost te entertainen. Niks op tegen dat anderen het doen, maar ik zie me daar nog niet staan zingen. Ook belangrijk: iedereen respecteren. Ik ben een sportman, win graag, maar als je verliest, moet je dat accepteren, zeker als het verdiend is. Uiteraard kondig je een doelpunt van de tegenpartij met minder enthousiasme aan, maar het blijven je gasten.”

Welke anekdote zal je nooit vergeten?

“Denderleeuw speelde tegen KV Mechelen. We waren beter, kwamen 1-0 voor en, als ik het me nog goed herinner, kreeg Mechelen dan een vrij goedkope strafschop, met voor ons nog een rode kaart bovenop. Ik vond die onterecht en kwam – misschien te veel supporter – een beetje opgesmeten op de persbabbel aan. Ik begon die zoals altijd met de bezoekende trainer en zei tegen Gunter Jacob: “Goeie uitslag voor jullie.” En ik voegde eraan toe: “Maar vandaag was dat niet zo moeilijk, met tien tegen twaalf.” Waarop Gunter me verbaasd vroeg of ik een professionele journalist was, dan wel een supporter. Denis Asselman heeft me toen met een kwinkslag ‘gered’ uit die moeilijke situatie.” S

Volgende week: Luc Van Den Meersschaut (Club Brugge)

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content