De jaarwisseling heeft kennelijk ook de Kanaries deugd gedaan. Nadat de gewezen Franse landskampioen er in de eerste seizoenshelft niets van bakte, is 2007 onder een beter gesternte gestart : door een 1-0-overwinning tegen Guingamp plaatste Nantes zich voor de zestiende finales van de Franse beker. Vóór die als levensbelangrijk ervaren partij liepen de spanningen hoog op. Zo uitte doelman Fabien Barthez (35), die onverwacht snel uit voetbalpensioen terugkeerde om bij geel-groen zijn comeback te maken, onverbloemd zijn ongenoegen over het gebrek aan automatismen in de verdediging door misnoegd van de training weg te lopen. Een teken van faalangst ? Of een psychologisch stukje blufpoker van een ervaren man die weet wat een groep nodig heeft om wakker te worden geschud ? Daar wilde hij het na de wedstrijd niet meer over hebben. “Het was heel leuk om opnieuw onder de lat te staan, maar het eindsignaal was toch het beste moment van de wedstrijd. Het belangrijkste is dat we geplaatst zijn voor de volgende ronde. En natuurlijk ook dat we de nul hebben gehouden. De eerste tien minuten waren bijzonder moeilijk. Ik voelde toch behoorlijk wat druk, maar ik denk dat dat normaal is. Ik zal drie of vier wedstrijden nodig hebben om het gevoel te hebben dat ik er weer helemaal sta. Nu moeten we deze partij snel weer vergeten en vooral nadenken over de belangrijke momenten die ons te wachten staan in de competitie.”

Dat Nantes doorgaat in de beker, is erg belangrijk voor de club want deze competitie leeft bij onze zuiderburen bijna even veel als de befaamde Engelse FA Cup. Voor alle bekerpartijen van vorig weekend liepen de stadions behoorlijk vol. Toch blijft de vraag waarom Barthez na vijf maanden zonder voetbal opnieuw de handschoenen heeft aangetrokken. Voor het geld hoefde het immers niet meer. “Iedereen weet dat alle spelers van de wereldkampioenenploeg van 1998 er warmpjes in zitten. Als centen een drijfveer waren geweest, dan was ik wel naar Qatar vertrokken. Het is niet op aanraden van Laurent Blanc dat ik bij Nantes heb getekend, maar wel op advies van Elie Baup. En niet omdat ik een depressie had, zoals sommigen menen te hebben moeten rondstrooien.” Zijn liefde voor het voetbal is naar eigen zeggen nog altijd even groot. En daarom steekt hij ook niet weg dat hij graag opnieuw onder de lat zou staan bij de Franse nationale ploeg. Grégory Coupet, de keeper van landskampioen Lyon, die eindelijk de stek van nummer één bij de nationale ploeg te pakken leek te hebben, kan daar alvast niet om lachen. Want, hoewel hij duidelijk de beste keeper in de eerste klasse is, lijkt zijn “zwarte beest” hem te blijven achtervolgen.

Monsef Zerka liep in de bekerwedstrijd van Nancy tegen Lens een scheenbeenbreuk op en zal wellicht zes maanden onbeschikbaar zijn.

Luigi Pieroni heeft normaal vorig weekend getekend bij Toulouse. Auxerre zal voor hem een transferbedrag van 2 miljoen euro ontvangen. Matt Moussilou van Nice zou zijn vervanger worden bij Auxerre.

Egutu Oliseh, van Queen’s Park Rangers, die vroeger nog voor La Louvière speelde, zal een test afleggen bij Montpellier. De middenvelder kreeg zijn opleiding bij Nancy en kwam in Engeland weinig aan spelen toe.

Nice wil Marc-Antoine Fortune aantrekken, een spits die nu zijn brood verdient bij Utrecht. Maar ook Rijsel, Rouen en Brest hebben belangstelling voor hem.

Dat Lilian Thuram naar Marseille zou komen, was maar een loos gerucht, dat door de speler krachtdadig werd ontkend : “Wie heeft gezegd dat ik naar OM ging ? Toen ik dat hoorde, vond ik dat even misplaatst als de grap waarin ik PSG zou overnemen. Ik weet echt niet wie zoiets uitvindt. Ik heb geen enkel contact gehad met de clubleiding van Marseille. Ik voel me bij Barcelona als een vis in het water. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt hier weg te gaan.”

Lyon telde tussen de 3 en de 5 miljoen euro neer voor Nadir Belhadji, de verdediger van Sedan. Voorzitter Jean-Michel Aulas zou zich op die manier willen indekken tegen het mogelijke vertrek op het einde van het seizoen van Eric Abidal of Florent Malouda.

Aruna Dindane scoorde één van de goals in de spectaculaire bekerpartij tussen Nancy en Lens (3-3, 8-9 bij de strafschoppen).

Marcelo Gallardo tekende voor tweeënhalf jaar bij PSG.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content