Met de terugkeer van Demond Mallet is Charleroi plots weer titelfavoriet nummer 1.

Wat al enkele weken in de lucht hing, bevestigde Spirou Charleroi vorige week: Demond Mallet (34, 1m88), de Amerikaanse spelverdeler die hen vorig seizoen naar de titel loodste, zal het seizoenseinde bij hen afwerken. Mallet verkaste in januari naar Europese grootheid Maccabi Tel Aviv om daar de ploeg diensten te bewijzen in de Euroliga. Daarna zou de Amerikaan terugkeren naar Charleroi voor het seizoen 2012/13. Maar omdat Maccabi er niet in slaagde de Final Four van die Euroliga te bereiken, lag de weg open voor een snellere terugkeer. De Israëlische topclub deed daar niet moelijk over, ook al omdat Mallet er niet helemaal zijn stempel kon drukken.

Zodoende zal Charleroi voor de play-offs weer kunnen rekenen op de MVP van vorig seizoen. Terwijl verschillende clubs dit seizoen hun kans roken op een landstitel omdat de Spirous minder onaantastbaar speelden dan de vorige jaren, is Charleroi plotsklaps weer titelfavoriet nummer één.

“Demond bewees begin dit seizoen nogmaals welke meerwaarde hij kan betekenen voor deze ploeg”, beaamt meesterverdediger Justin Hamilton (31, 1m90) van Charleroi. “Al wil ik er toch aan toevoegen dat Trevor Huffman ons de voorbije wedstrijden ook serieuze diensten bewees.”

Dat de ploeg van coach Giovanni Bozzi nu weer als de grote titelfavoriet geldt, nuanceert Hamilton: “Dat is een etiket dat de pers en de supporters ons opplakken. Nu ja, ik ben hier ondertussen vijf jaar. Elke campagne was dezelfde: de strijd om de eerste plaats en vervolgens de titel. Maar in weerwil van de algemene perceptie was dat nooit eenvoudig. Dat zal nu niet anders zijn. In deze periode van het seizoen telt elke wedstrijd. Iedereen wil die polepositie om de play-offs aan te vatten.”

Hamilton denkt dat Charleroi dit seizoen zelfs sterker is dan de vorige jaren. “Onze invallersbank is breder”, weet de trouwe vleugelspeler. “Iedereen kan invallen en een impact hebben. Het seizoen was wel moeilijk, vooral door de vele blessures, maar daar valt weinig aan te doen. Soms heb je van die jaren. In januari en februari kenden we daardoor een dip. Maar ik maakte me nooit zorgen. Ik merk dat we stilaan weer het goede ritme vinden. Ik ben ervan overtuigd dat we ondertussen ons deel van de tegenslag al gehad hebben.”

door daniel devos & matthias stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content