Parma moet voortaan op eigen kracht verder.

Eerst het goede nieuws : na de Europese kwalificatie plaatste Parma zich ook voor de volgende ronde van de Coppa Italia, terwijl het ook in de competitie vlot meedraait onder de topclubs. En het eindigt na dit seizoen mooi binnen de lijntjes van het vooropgestelde budget.

Het slechte nieuws is dat het niet volstaat om de komende jaren te overleven. Vorige week raakte immers bekend dat de familie Tanzi, eigenaars van Parmalat, uit het noodlijdende bedrijf én de voetbalclub stapt. Voor Parma dreigt een identiek scenario als vorig jaar voor Lazio. Voor het engagement van de familie Tanzi was Parma een bescheiden tweedeklasser die nooit in de Serie A voetbalde. In 1987 liet Calisto Tanzi zich door zijn vriend-voorzitter van Parma overhalen om sponsor te worden. Toen die voorzitter wegviel, voelde Tanzi zich in 1990 moreel verplicht de club over te nemen. Meteen volgden sportieve successen : dat jaar nog promoveerde Parma naar de Serie A, dwong in het eerste jaar al een Uefacupticket af, won het jaar daarop de beker en nog een jaar later tegen Antwerp de beker voor bekerwinnaars, gevolgd door de Europese supercup (1994) en de Uefabeker (1995).

In die jaren gaf het meer uit dan het zich kon permitteren. Ondanks de successen zat het Stadio Tardini met amper dertigduizend plaatsen zelden helemaal vol. Twee jaar geleden besloot Parma als eerste de buikriem aan te halen met een fors besparingsplan. Fabio Cannavaro, Lilian Thuram en Adrian Mutu werden voor veel geld verkocht en zonder veel sportief verlies vervangen door onbekend talent. Straks vertrekken waarschijnlijk ook de geblesseerde spits Adriano en keeper Sebastian Frey. De tijd dat Parma een vooraanstaande sportieve rol speelde, lijkt voorgoed voorbij. (GF)

COPPA ITALIA. Geen van de twee resterende tweedeklassers (Venezia en Palermo) haalde de sterk bezette kwartfinales. Naast de topzeven uit de rangschikking blijft enkel staartploeg Perugia in koers, dat verrassend Chievo uitschakelde. Naast Roma (dat Palermo wipte) spelen Milan (won van Sampdoria), Juventus (Siena), Udinese (Bologna), Inter (Reggina), Lazio (Modena) en Parma (Venezia) op 14 januari. PERUGIA mag van de Fifa geen vrouwelijke voetballer opstellen. Maar voorzitter Luciano Gaucci aast desondanks nog op een akkoord met de Duitse sterspeelster Birgit Prinz. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Shevchenko (AC Milan) 12 goals ; 2. Totti (AS Roma) 9 goals ; 3. Trezeguet (Juventus), Fava Passaro (Udinese) 8 goals ; 5. Adriano (Parma) 7 goals.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content