F ranky Van der Elst rekende uit dat zijn team – mede dankzij de komst van topschutter Tailson naast het loopvermogen en de organisatorische kwaliteiten van de fel onderschatte Karel Geraerts – in de terugronde vorig seizoen op een vijfde plek eindigde. De oud-international hoopt straks die ingezette lijn door te trekken. Zijn wens om versterking met Belgische ervaring werd ingevuld met Olivier Doll. Tailson werd behouden, terwijl Davy De Beule straks volledig blessurevrij aan het seizoen begint.

VERDEDIGING

Met vier doelmannen leek Lokeren over een luxeprobleem te beschikken. De ongelukkige Sven Van der Jeugt kreeg de vrijheid om naar AA Gent te vertrekken. Aangezien de veelvuldig geblesseerde Zvonko Milojevic nog zeker een maand niet inzetbaar is, werd de jonge Griffin De Vroe achter de hand gehouden als doublure voor Filip De Wilde. Maar al op de eerste training sloeg het noodlot toe voor de veertigjarige doelman, die aan zijn laatste seizoen begon. De oud-Rode Duivel brak zijn voet en zal minstens tot begin oktober niet inzetbaar zijn. De Vroe zal straks voor de leeuwen worden geworpen, tenzij er alsnog een (buitenlandse) doelman wordt gevonden die bereid is voor zes maanden te depanneren.

Voor de rest lijkt er weinig veranderd, aangezien er wordt gekozen voor Ibrahima Sory Conte, Lezou Doba en Mamadou Coulibaly. Het enige verschil is de inbreng van Olivier Doll, die centraal zal opereren. In tegenstelling tot Suvad Katana en Patrice Zéré – van wie in alle stilte afscheid werd genomen – is de oud-speler van Anderlecht wel iemand die zich laat horen. Hij staat duidelijk in voor de organisatie, is nog altijd spijkerhard in de duels (soms iets te opvallend) en stuurt voortdurend Doba, die heel kopbalsterk is en zich in de voorbereiding voorbeeldig van zijn taak kweet. Mocht Doba alsnog ingaan op een avontuur in Qatar of Saudi-Arabië, dan wordt er gerekend op de Braziliaan Joao Pinto Carlos, vorig jaar nog aan de slag bij het Bulgaarse CSKA Sofia. Op rechts krijgt Conte momenteel de voorkeur op Michael Van Hoey, een stevige kuitenbijter die vorig seizoen sterk terugvocht en profiteerde van het vormverlies van zijn directe concurrent. Links moet Mohama Zanzan Atte-Oudeyi het afleggen tegen Coulibaly. Deze laatste is technisch sterk, kan gemakkelijk voor diepgang zorgen – een manco bij Atte-Oudeyi – en compenseert kracht en snelheid.

MIDDENVELD

Het sterkste punt. Het IJslandse trio Arnar Vidarsson (dé kilometervreter en organisator), Arnar Gretarsson (het brein en opportunist) en Runar Kristinsson (de listige foerier) kreeg vorig seizoen nog de steun van Karel Geraerts. Nu kunnen ze weer rekenen op de klasseflitsen van Davy De Beule. Die lijkt stilaan weer de oude na zijn adductorenletsel. Mocht zich van Van der Elst tijdens de voorbereiding vaak uitleven achter de spitsen, zijn beste positie, maar kan ook infiltrerend vanop rechts voor gevaar zorgen. Het alternatief op links is Marel Baldvinssson, die eens moet kunnen doorbreken. Aan de andere zijde wordt er gerekend op de snelheid van Patrick Zoundi, ook al presteert die momenteel heel onregelmatig.

AANVAL

Tailson is en blijft een certitude. Snel, technisch vaardig en beschikt over een goed gericht en hard schot. De ideale targetman, waarrond er met Ademilson een zwervende spits werd gevonden in Brazilië. Hij is vinnig, heel doelgericht en iemand die gemakkelijk voor diepgang zorgt. Alternatief is Aristide Bancé, die na een sterk begin wat wegdeemsterde. Daarachter gaapt er een grote leegte, tenzij er alsnog een Afrikaanse revelatie opduikt.

CONCLUSIE

De kern werd in de breedte versterkt. In principe is elke positie nu dubbel bezet, maar dat beeld stemt niet echt overeen met de werkelijkheid. Franky Van der Elst moet hopen dat hij zo lang mogelijk met zijn type-elftal kan spelen. Die ploeg moet in staat zijn een plaats bij de eerste vijf te viseren. Positief : de verdediging oogt door de komst van Olivier Doll al een pak stabieler, het middenveld vormt een bron van zekerheid en betrouwbaarheid, terwijl voorin scorend vermogen aanwezig is.

door Frédéric Vanheule

Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content