Wat staat Erik Gerets bij Galatasaray te wachten ? ‘Hij moet Europa laten zien dat dit een van de best voetballende teams is.’

M et dank aan Jean-Louis Dupont,een van onze advocaten, voor zijn bemiddeling bij het contacteren van Erik Gerets, meldt het Turkse Galatasaray in de Engelse versie van zijn website bij de aankondiging dat Erik Gerets voor twee jaar tekende. Dat Gerets niet de weg naar Sclessin insloeg, is de schuld van een oud-speler van Standard : Ehran Onal, tegenwoordig erkend Turks makelaar, was een ploegmaat van Gerets begin jaren tachtig. Verbaasd door de massale belangstelling op de luchthaven liet Gerets zich op 2 juni afhalen door clubvoorzitter Ozhan Canaydyn.

Galatasaray is de Europese topclub waar Gerets (51) kort voor het ingaan van de laatste bocht in zijn trainerscarrière (hij stopt naar eigen zeggen op zijn 55) al niet meer durfde aan te denken. Dat Gerets met Galatasaray dezelfde bijnaam, De Leeuw, deelt, vinden ze in Istanboel een goed voorteken. Gerets, zegt Mehmet Demirsan van het sportblad Fanatik, moet vooral zichzelf blijven naar pers en publiek toe : “Een trainer mag geen acteur zijn, niet de ene dag vriendelijk en de volgende dag nors. Erik is een man die weet wat hij wil, die de discipline uitstraalt die hij als speler al had. Zijn voorganger, Gheorghe Hagi, kreeg net veel moeilijkheden omdat hij wilde dat alle spelers, ook de jongeren, de zaken deden zoals hij ze deed. Als speler was hij bij Galatasaray fantastisch, maar als trainer maakte hij het hier niet.” Hagi miste twee jaar na elkaar de Turkse titel. Die ging twee keer naar de rijkste club uit het Turkse voetbal : met zestien landstitels springt Fenerbahçe over Galatasaray dat ‘slechts’ vijftien keer kampioen werd.

Meer dan een landstitel wordt van Gerets verwacht dat hij Galatasaray goed laat voetballen, zegt Demirsan. “Met Wolfsburg bracht hij attractief voetbal, hebben wij geschreven. De mensen lazen dat, zij weten wat hen met Gerets wacht. Sinds Galatasaray onder Fatih Terim vier keer op rij kampioen werd én de Uefabeker won met aanvallend en attractief voetbal, wil men dat hier altijd zien.”

De Europese status onderscheidt Galatasaray van Fenerbahçe. Door het winnen van de Uefacup in 2000 voelt Galatasaray zich in de eerste plaats een Europese club die het nationale gebeuren oversteeg. “Daarom verwacht men hier van Gerets op het Europese vlak meer dan in de eigen competitie. Hij moet Europa laten zien dat dit een van de best voetballende teams is.”

Bij Galatasaray krijgt de trainer volop inspraak in het transfergebeuren. Probleem is dat de club flink in de schulden zit en daarom de voorbije jaren in binnen- en buitenland enkel tweederangsspelers kon kopen, terwijl Fenerbahçe meer dan het dubbele kon uitgeven. Toch worden veel wijzigingen verwacht in de spelerskern, zegt Demirsan. “Veel oudere spelers zijn eind contract. Van de trainer wordt een lijstje verwacht met spelersnamen. Ook moet hij talentvolle jongeren inpassen. Die zijn er: Galatasaray heeft de beste jeugd van Turkije. Van het team dat Europees kampioen bij de min-17-jarigen werd, komen vier spelers van Galatasaray.”

Gerets belandt bij Galatasaray in het honderdste jaar van de club, die de naam draagt van een gerenommeerde middelbare school in het Europese gedeelte van Istanboel, gelegen aan het Galatenplein, in het Turks Galata Sarayi. Turkse leerlingen verenigden zich in een team omdat ze zich buitengesloten voelden door Engelse en Griekse teams. Na hun eerste wedstrijd, die ze wonnen tegen een plaatselijk Grieks team, noemden de toeschouwers hen ‘de meesters van Galata Sarayi’, naam die prompt verkozen werd boven de eerste probeersels ‘Gloria’ en ‘Aurora’. Ali Sami Yen, naar wie het stadion genoemd is, werd de eerste voorzitter omdat hij zich bekommerde om de enige lederen bal van de club.

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content