Philippe Clement komt al maandenlang nog amper van de bank bij Club Brugge, terwijl hij bij de nationale ploeg basisspeler is. Hoe komt dat ?

1. Verdient Philippe Clement bij Club Brugge in de basis te staan ?

2. Op welke positie kan Philippe Clement Club Brugge de grootste diensten bewijzen ?

3. Leert Trond Sollied Philippe Clement na diens uithaal in de media een lesje door hem zo vaak op de bank te houden ?

4. Waarom stelt bondscoach Aimé Anthuenis Philippe Clement op, ondanks het feit dat hij bij Club Brugge amper speelt ?

Chris Van Puyvelde

(Assistent-trainer van Trond Sollied bij Club Brugge)

1. “Philippe hééft altijd in de basis gestaan en op basis van zijn trainingsarbeid en voorbeeldige inzet verdient hij dat nog altijd. Je kan er echter maar elf selecteren en op dit moment draait het goed. Birger Maertens en David Rozehnal hebben het tot nu toe zeer goed gedaan.”

2. “Philippe kan op verschillende posities functioneren en nuttig zijn voor de ploeg. Van nature kan hij de posities van centrale verdediger en verdedigende middenvelder perfect spelen. In sommige gevallen kan hij zelfs als aanvallende middenvelder dienen, als het erop aankomt dat er veel crosses in de zestien meter vallen. Hij scoort gemakkelijk. Hoewel hij geen perfecte trap heeft, beschikt hij over een goed kopspel en gevoel voor plaatsing. Waar Philippe zijn beste rendement haalt, hangt een beetje af van de omstandigheden. In sommige wedstrijden ben je tegen lange spitsen ook beter met een grote als hij achterin, zoals vorig seizoen tegen Milosevic van Celta de Vigo.”

3. “Ik durf te zweren dat dit totaal, maar dan ook totáál niet waar is. Daar ben ik driehonderd procent van overtuigd. De ploeg wordt altijd met de vier mensen van de staf besproken en daar is nog nooit iets over gezegd. Ik denk niet dat Trond iemand is die daar ook maar enige rancune over heeft. Philippe zag in dat hij fout zat en de groep veroordeelde wat hij deed, maar die zaak is afgesloten en heeft voor hem geen enkel negatief gevolg.”

4. “Omdat hij hem al lang kent, van bij RC Genk al, en hij weet dat je met hem naar de oorlog kunt gaan en dat hij altijd een voorvechter zal zijn in de strijd, denk ik.”

Tjörven De Brul

(Centrale verdediger van AA Gent, gewezen ploegmaat van Philippe Clement bij Club Brugge)

1. “Philippe Clement is iemand die er alles voor doet, die in zijn vrije tijd nog gaat lopen en zo. Een beetje een type Borkelmans. Op basis van zijn professionaliteit verdient hij een basisplaats, maar andere factoren spelen natuurlijk ook mee. De concurrentie is groot en Trond Sollied kijkt niet naar namen. Zeer belangrijk is de boot niet te missen op het moment dat de ploeg draait.”

2. “Op stilstaande fasen biedt Philippe iets meer dan een ander. Persoonlijk vind ik dat hij door zijn mentaliteit en loopvermogen beter tot zijn recht komt op het middenveld. Achteraan is hij minder doorslaggevend voor de ploeg, omdat hij er zijn kwaliteiten minder kan exploiteren. Daar ben je meer gebonden aan je positie en is tactiek belangrijker dan mentaliteit en loopvermogen. Maar op het middenveld zit je natuurlijk al jaren met een driehoek van spelers die elkaar zeer goed aanvoelen.”

3. “Ik kan er moeilijk over oordelen of dat meespeelt. Als je dingen over de trainer zegt in het openbaar, wordt het natuurlijk gevaarlijk. Ik heb ooit eens iets te veel gezegd misschien, zonder naar hem uit te halen, en het was precies alsof mijn persoon enorm geviseerd werd, dat ik het een beetje verkorven had. Het zijn fouten waar je uit leert. Soms moet je iets harder op je tanden bijten om jezelf te beschermen. Wat Philippe in de krant zei en breed werd uitgesmeerd, kon Sollied vermoedelijk niet echt appreciëren. Als Philippe onder vier ogen open kaart had gespeeld met Sollied, was er waarschijnlijk niets van blijven hangen.”

4. “Dat zijn gewoon twee trainers die elk hun visie hebben over een speler. Ik maakte het ook ooit mee dat ik bij Club Brugge onder René Verheyen op de bank zat en dat Georges Leekens mij liet starten bij de nationale ploeg.”

Hein Vanhaezebrouck

(Gewezen centrale verdediger, analist bij Canal+)

1. “Niet meer of minder dan heel wat anderen. Brugge beschikt over een kern van achttien spelers die aan elkaar gewaagd zijn en misschien wel allemaal een basisplek verdienen. Clement is niet minder dan die concurrenten, zeker niet op het defensieve vlak, maar ook niet meer. Clement, Maertens, Rozehnal en Spilar zijn elkaar waard, maar een topverdediger heeft Club Brugge niet.”

2. “Ik heb een serieus probleem met Clement als verdediger. Zijn snelheid heeft hij sowieso tegen, maar dat hoeft niet echt een nadeel te zijn als je het positioneel verstandig oplost. Maar hij maakt qua positie en qua dekking dikwijls de verkeerde keuze. Vanuit defensief opzicht kan hij in België gerust in verdediging spelen, maar een niveau hoger wordt moeilijker. Voor mij is hij het meest bruikbaar als middenvelder, maar als je daar moet opboksen tegen Simons, Englebert en Ceh is het moeilijk om daar een plaats op te eisen. Voor de positie van verdedigende middenvelder is hij geen concurrent van Simons. Omdat Simons een stuk beter is, zoals hij dat ook als centrale verdediger is. Ceh is een betere voetballer aan de bal en Englebert maakt veel gevatter de loopacties op het juiste moment in de juiste positie. Clement is een ander type dan die drie : hij komt gevaarlijk in de zestien, is kopbalsterk en kan scoren. Je gebruikt hem het best op het middenveld als je overwicht hebt, als je moet forceren en veel ballen in de box kunt brengen. Dan kan hij een surplus geven.”

3. “Volgens mij heeft het er wel iets mee te maken. Iedere speler mag commentaar geven, maar moet er ook de gevolgen van kunnen dragen. Een verwijzing naar de bank kan het gevolg zijn. En als de concurrentie groot is en je niet onmisbaar bent, kan het lang duren voor je er weer in komt. Ik bedoel : bij Kompany zou het zo lang niet duren.”

4. “Omdat hij in het verleden al nuttig bleek, een van de spelers was die er wat schwung probeerde in te brengen. In al die partijen stelde het niveau van onze nationale ploeg wel niet veel voor. Dat Anthuenis nu zegt : Vanderhaeghe is terug op het middenveld, nu schuif ik Clement een rij achteruit, daar kan ik niet bij. Omdat bij Club Brugge al bewezen is dat je met Clement centraal achterin in de problemen komt. Waarom zou Sollied anders Simons achterin zetten ?”

Peter Van der Heyden

(Ploegmaat van Philippe Clement bij Club Brugge en de nationale ploeg)

1. “Alleen de trainer beslist daarover. Hij ziet ons trainen en spelen en zeker die van ons heeft een visie die hij volgt, hoe raar anderen die ook kunnen vinden.”

2. “Ik zag hem al goede wedstrijden spelen op het middenveld en achteraan. Ik denk dat het van de tegenstander afhangt waar hij kan en mag spelen : achteraan, op het middenveld of vooraan. Wanneer we veel werkkracht nodig hebben op het middenveld, is hij een ideale pion. Tegen Oostende zagen we dat Philippe ook capabel is om het verschil te maken wanneer er veel centers komen, zeker met het hoofd.”

3. “Daar geloof ik niets van. Als Trond zegt dat de zaak voorbij is, dan is ze voorbij. Wij zeiden Philippe dat zijn actie de groep niet ten goede kwam, hij zag zijn fout in en excuseerde zich. In Brugge, met onze mentaliteit, is de zaak daarmee afgelopen. Als Philippe niet speelt, is dat omdat de trainer redenen heeft om voor David Rozehnal en Birger Maertens te kiezen.”

4. “Elke trainer heeft zijn voorkeuren voor spelers. Ik denk dat iedereen weet dat de bondscoach Philippe selecteert op basis van zijn werkkracht en omdat hij vindt dat Philippe kan dirigeren op een veld.”

door Christian Vandenabeele

‘Hij maakt qua positie en qua dekking dikwijls de verkeerde keuze.’ (Hein Vanhaezebrouck)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content