Neo-eersteklasser Bergen werkte tot op de laatste dag van de transferperiode aan een nieuwe ploeg. Na de competitiestart kocht de club nog zes bijkomende spelers. De verdediging werd versterkt met de Fransman Stéphane Zebre, op het middenveld kwamen Wilfried Dalmat en Mounir Soufiani erbij en het aanvallende compartiment werd aangevuld met Daniel Jules Oscar Wansi, Bernard François Zoko en oude bekende Wamberto. Een halve ploeg nieuwelingen sinds de competitiestart. Is het bestuur te laat aan zijn huiswerk begonnen ? “Neen”, luidt het antwoord van Jean-Paul Colonval, technisch directeur. “Natuurlijk zouden wij transfers ook graag vroeger afwerken. De club bevond zich echter lang in een onzekere situatie. In het begin van de maand mei wisten wij nog niet of we in de eerste of de tweede afdeling zouden aantreden. Dan is het heel moeilijk om een transferbeleid op te stellen. We hebben hard gewerkt en versterking gevonden in alle linies. Ik denk dat dat moet volstaan om een goed kampioenschap te spelen.

“De Belgische competitie bestaat uit 34 matchen en is er bovendien voor gekend op het fysieke vlak hard te zijn. Het aantal zwaar geblesseerden in de eerste klasse getuigt daarvan. Daarom moet elke positie dubbel bezet zijn, anders kan je als club in de problemen raken.”

Colonval gaat ermee akkoord dat het geen ideale situatie is om spelers zo laat aan te kopen. “Natuurlijk is het voor de trainer moeilijk om die spelers nu nog in te passen. Maar dat is het hedendaagse voetbal. Alle clubs moeten jaarlijks spelerswissels opvangen. Dan moet je ook alles omgooien.”

Met de komst van de nieuwelingen is de kern volgens de technisch directeur in evenwicht. “Niet alle laatkomers hebben hun draai al gevonden, maar ik veronderstel dat de ploeg binnen een tot anderhalve maand op volle kracht zal draaien. Hoewel de nieuwe spelers, behalve Wamberto, nog redelijk jong en onervaren zijn, moeten we met deze kern het behoud zonder problemen kunnen verzekeren.”

Wamberto is de opvallendste van alle nieuwkomers bij Bergen. De Braziliaan gaf eind vorig seizoen al te kennen dat hij wou vertrekken bij Standard. Hij werd gelinkt aan ploegen uit onder andere Nederland en Qatar. Pas op 1 september besliste hij toch in België te blijven. De reden daarvoor is simpel, aldus Colonval : “Hij koos uiteindelijk voor een Belgische club omdat hij dan zijn carrière hier kan beëindigen en zijn Belgische nationaliteit binnenkort kan verkrijgen. Voor ons was het ook beter, want nu kostte hij ons veel minder dan twee maanden geleden.”

LEEN MALLEZIE

LEEN MALLEZIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content