Een grote mond, een keffer die uithaalt naar al wie in zijn weg loopt en een zakenman die heel wat stof doet opwaaien. Mogi Bayat, de manager van Sporting Charleroi, onder de loep genomen.

Gebombardeerd met kritiek krijgt Mogi Bayat (31), de algemeen manager van Sporting Charleroi, soms harde klappen te verwerken. Maar hij lijkt van de aandacht te houden, aangezien hij de kritiek telkens weer zelf uitlokt met een agressieve manier van zakendoen en door op subtiele wijze keer op keer het spotlight te zoeken. Maar wie bevindt zich achter dat masker van de kleine bruut uit Mambourg ?

M van Marketingspecialist

Toni Brogno groeide bij Charleroi uit tot een echte goalgetter, terwijl zijn inkomen in het begin nog voor 80 procent door Westerlo betaald werd, een club waar hij geen enkele contractuele verbinding meer had. Mogi Bayat slaagde erin het bestuur van Westerlo te flatteren met zijn mooie woorden : “Na alles wat Toni hier voor jullie deed, is dat toch het minste dat jullie voor hem kunnen doen.”

Herinnert u zich Michaël Ciani nog, mister nobody bij Charleroi tot en met januari 2004 ? Na drie goede wedstrijden als verdediger bij de Zebra’s fluisterde Bayat diens naam in de oren van Raymond Domenech, de trainer van de Franse beloften. Ciani kreeg een kans bij de Franse nationale ploeg en op het einde van het seizoen werd hij getransfereerd naar Auxerre voor één miljoen euro. Voor een speler die hij voor een peulschil had aangekocht! Zie ook François Sterchele, afgelopen zomer gehaald bij Oud-Heverlee Leuven. Omdat hij grof wild aan het worden was op de transfermarkt, bood Bayat hem tijdig een nieuw contract aan.

Nieuwe spelers mogen niet al te veel kosten. Zie ook Bertrand Laquait, voor een prikje gevonden in Frankrijk. Volgens Bayat is Sporting Charleroi zonder twijfel de ploeg met de kleinste salarislast van de eerste klasse. Resultaat van zijn commercieel inschattingsvermogen : voor de eerste keer in jaren kon de club een seizoen afsluiten met een positieve eindbalans.

O van Ontploffing

De muren van het Jan Breydelstadion trillen nog na van de uitbarsting van Mogi Bayat tegen ref Peter Vervecken. Nadat hij in de spelerstunnel al woorden als incompetent naar het hoofd van de arbiter geslingerd had, zette hij zijn scheldkanonnade voort in de receptiezaal. Michel D’Hooghe, voorzitter van Club Brugge, liet hem daarop door de veiligheidsdiensten buitenzetten. Paul Allaerts kreeg het in maart 2003 hard te verduren na de wedstrijd tussen Charleroi en Lierse. Zo zijn er sindsdien nog wel meer voorbeelden.

G van Gewoon

Mogi Bayat houdt er nog steeds van zich met een pet en een jeans te kleden als de man in de straat. Evengoed kan men hem in dezelfde outfit zien vertrekken naar onderhandelingen met McDonald’s. Het is zijn manier om aan sponsors te laten zien dat Charleroi een eenvoudige club is voor eenvoudige mensen. Maar hij is tevens in staat om twee uur later in maatpak en met een dasje aan te gaan discussiëren met de commercieel verantwoordelijke van een prestigieus automerk.

I van Impertinent

Robert Waseige ging bij Mogi Bayat vaak over de tong. “Waseige is een van de grootste teleurstellingen uit het Belgische voetbal.” Bayat twijfelde eerder al aan de kwaliteiten van Waseige en vond het ook nodig hem daarop te wijzen, te midden van een persconferentie. Waseige antwoordde : “Wat ? Bayat is een man die geen zier geeft om menselijke aspecten en hij gaat me de les spellen, hij gaat me vertellen wanneer ik wel een glas mag drinken en wanneer niet ?” Oorlog!

Aan andere voorbeelden van sterke en impertinente uitspraken geen gebrek. “De voetbalkennis en financiële competentie van Lucien Gallinella zijn bijna onbestaande”, zei hij na het vertrek van het duo Enzo Scifo-Gallinella. En : “Antwerp speelt nooit meer in ons stadion, dat heb ik de supporters beloofd. Als de club naar de eerste klasse promoveert, zal Charleroi forfait geven”, was twee jaar geleden zijn antwoord op de geruchten als zou Charleroi toen in volle degradatiestrijd een aanmoedigingspremie betaald hebben aan Sint-Truiden, ex-club van Jacky Mathijssen, om te winnen op Antwerp. In de profliga weten ze ondertussen dat volgens Mogi Bayat zo ongeveer alles en iedereen corrupt is, behalve Sporting Charleroi.

B van Bereidwilligheid

Mogi Bayat schept er graag over op dat hij in Europa de jongste clubmanager is. Even graag voegt hij er dan aan toe dat hij in België de enige is die zijn baan met veel plezier uitoefent. Hij wordt betaald door het frisdrankbedrijf Sunnyland. Tot vorig jaar verdeelde Bayat zijn tijd tussen Sunnyland Frankrijk (Parijs) en Sporting Charleroi. Nu is hij fulltime bezig met de club. “Tot 15 uur per dag.”

A van Abdallah

Kent u Abdallah, een wispelturige jongen, een zoon van rijkelui, een kereltje dat zijn tijd doorbrengt met het op de zenuwen werken van mensen rondom hem ? Bovendien probeert hij dezelfde taal te leren als kapitein Haddock. Abdallah speelde mee in de verhalen van Kuifje in het land van het Zwarte Goud. Elke gelijkenis met een bestaande persoon is puur toeval…

Y van Yankee

Mogi Bayat zag al veel van de wereld. Hij is geboren in Teheran. Zijn vader, de broer van voorzitter Abbas Bayat, leidde er het grootste melkproductenbedrijf van het land. Iets voor de islamitische revolutie aan het einde van de jaren zeventig, verhuisde de familie Bayat naar de Verenigde Staten, waar Mogi op 5-jarige leeftijd bijna een jaar met zware longproblemen in het ziekenhuis verbleef. Zijn ouders emigreerden vervolgens naar het zuiden van Frankrijk. Mogi behaalde zijn universitaire diploma’s (marketing en industriële ontwikkeling) aan de Côte d’Azur. Ten slotte beheerde hij de dagelijkse markt van Sunnyland in Parijs. Nu brengt Mogi Bayat, die zowel de Franse als de Iraanse nationaliteit bezit, zijn tijd volledig in Charleroi door, op enkele stappen van het stadion. Zijn ouders vestigden zich ondertussen opnieuw in Iran.

A van Alles voor de zaken

Business is business ! Dat is de visie die Mogi Bayat erop nahoudt. Op het zakelijke vlak doet Sporting Charleroi het uitstekend sinds zijn komst. Behalve de sponsoring blijft ook het gemiddelde aantal toeschouwers stijgen. Vorig seizoen bedroeg dat 10.800, eind jaren negentig niet eens de helft !

T van Taai

Mogi Bayat beloofde iedereen die op de een of andere manier de naam van de club bezoedelt, voor de rechtbank te zullen dagen. Tegen Antwerp loopt nog altijd een zware eis tot schadevergoeding. Zijn taaiheid blijkt ook uit de zaak-Oulmers. Maar ondertussen legde voorzitter Abbas Bayat hem in die kwestie openbaar spreekverbod op, uit schrik voor verbaal geweld op de internationale scène.

PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content