Toen alles gereed leek om het nieuwe seizoen aan te vatten op dezelfde basis als het vorige, werd de interne organisatie van Moeskroen andermaal dooreen geschud. In allerijl moest het naar een nieuwe trainer zoeken. Het koos daarvoor iemand uit eigen rangen : Lorenzo Staelens, aan de slag als coördinator van de jeugdschool. De gewezen Rode Duivel promoveert plotseling tot hoofdcoach en moet zich nog vinden in zijn nieuwe rol. Zijn principes zijn bekend : het werk van Hugo Broos verder zetten en hier en daar een persoonlijke toets aanbrengen. Die zal vermoedelijk bestaan uit het vertrouwen schenken aan jongeren.

Verdediging

Na twee operaties aan de kruisbanden van zijn knie, keerde Francky Vandendriessche bijtijds terug op topniveau. Staelens hoopt dat er Vandendriessche nu niets meer overkomt, want tijdens de voorbereiding blesseerde de tweede doelman, Kurt Vandoorne, zich. Hij is voor meerdere maanden out. Bij pech van Vandendriessche moet Moeskroen terugvallen op de jonge Dennis Duinslaeger.

Overigens berokkent de defensie Staelens de meeste kopzorgen tijdens de oefenwedstrijden. Besengez, Vidovic en Pecqueux lagen in de lappenmand en tot overmaat van ramp vertrok Michael Zewlakow twee weken voor het begin van de competitie naar Anderlecht. Staelens kon bijgevolg niet anders dan experimenteren en jonge spelers uitproberen. Die deden het niet slecht en mogen erop hopen dat ze dit seizoen geregeld speelkansen zullen krijgen. Dat geldt vooral voor Charlet op rechts. Normaal gezien is die plaats bestemd voor Teklak, maar die trekt ook zijn streng in het centrum van de verdediging, en daar weet Staelens – gezien de afwezigheid van het duo Besengez-Vidovic – de nood het hoogst.

Behalve Pecqueux kan de trainer ook nog de jonge Coulibaly voor de leeuwen gooien. Op links heeft hij de keuze tussen de ervaren Casto en de jonge Filston.

Middenveld

De verdedigende middenvelders DugardeinMartic hebben zich tot een onvermijdbaar duo ontpopt. Als ze allebei beschikbaar zijn, spelen ze, punt uit. Als alternatief beschikt Staelens over Claeys, vorig seizoen verder weggezakt maar goed op dreef tijdens de oefenwedstrijden. Voorts komt Cleiton, zodra hij van zijn fysieke ellende heeft gerecupereerd, in aanmerking voor een rol van invaller. Crv daarentegen vloog naar de B-kern. Op rechts lijkt De Vleesschauwer een certitude, maar het valt niet uit te sluiten dat die bij gelegenheid moet terugzakken naar de stek van rechtsachter. In dat geval kan Staelens Mbo Mpenza als rechtsmiddenvelder uitspelen : bij de nationale ploeg kwam hij daar goed uit de was, al blijft hij efficiënter in de spits. Op links speelde Grégoire zich vorig seizoen vast in de ploeg, maar bevestigen ligt vaak moeilijker dan doorbreken. Filston naar het middenveld overhevelen behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Het systeem met twee verdedigende middenvelders leidt ertoe dat Moeskroen zonder spelverdeler aantreedt. Het vertrek van Blondel en de verwijzing van Mitrovic naar de B-kern suggereren dat dit niet zal veranderen. Dugardein en Martic zullen alternerend de lijnen uitzetten en eventueel kan Mpenza iets achter de spitsen postvatten als een soort van nummer 9,5.

Aanval

Het lijdt geen twijfel dat Mbo Mpenza en Marcin Zewlakow steevast aan de aftrap verschijnen. Ban loopt nog altijd in Moeskroen rond, maar Staelens lijkt meer te geloven in Bakadal. Na twee mislukte seizoenen getuigde die tijdens de oefenwedstrijden van een hervonden conditie. De jonge Zuid-Afrikaan Rector wordt als een grote belofte aangekondigd. Een blessure verstoorde zijn voorbereiding.

Conclusie

Telkens als Moeskroen een zeker topniveau bereikt, moet het één of meer basisspelers laten vertrekken. Dat is dit jaar niet anders : Moeskroen moest afstand doen van zijn grootste belofte Blondel, zijn Poolse international Michal Zewlakow en, vooral, zijn trainer en sportief manager Hugo Broos. Toch moet de nieuwe trainer, Staelens, niet echt vanaf nul starten. Er is een basis gelegd, maar op deze manier boekt Excelsior een beetje vooruitgang zoals de processie van Echternach.

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content