M ichel Preud’homme heeft zijn carrière opnieuw in de sportieve richting georiënteerd. Gedaan met bobo-aspiraties, gedaan met bureauwerk, Preud’homme gaat zijn riante jaarloon weer verdienen op het veld, daar waar hij groot werd. Is dit de ideale kapitein om het slagzij makende vaandelschip van het Waalse voetbal opnieuw recht te trekken ? Eric Van Meir en Harold Meyssen maakten Preud’homme al een jaar lang mee als trainer tijdens het seizoen 2001/2002. Waren deze twee ervaren ratten onder de indruk van hun coach van toen ?

Van Meir : “Preud’homme is een icoon in de streek, een van de mensen die voor de laatste titel van Standard zorgde en iemand met uitstraling. Dat zullen de fans er nooit vergeten. Ander voordeel : zijn meertaligheid, Portugees, Frans, Nederlands, het is voor hem allemaal geen probleem. Dat zijn troeven, want ik merkte dat vorig jaar : als je de taal van die gasten niet spreekt, is het heel moeilijk om dingen duidelijk te maken.” Meyssen : “Ze maken van hem de geknipte man om de druk van de buitenwereld op de spelers weg te houden. Echt waar, op dit moment kan Standard zich geen betere trainer dromen.”

Hoe was hij als trainer ?

Van Meir : “Heel afwisselende trainingen, veel in wedstrijdvormen. Wel ( grijnst) zat er een zekere regelmaat in, vooral naar het einde van de week toe. Ik heb met Michel nog de kleedkamer gedeeld bij de nationale ploeg en zag daar al dat hij als speler heel bijgelovig was. De trainer was niet anders, die durfde ook de dag van de match dezelfde dingen te doen. Wat ook opviel, was zijn onwennigheid voor de groep. Ik heb later hetzelfde meegemaakt. Je mag nog zoveel ervaring hebben in een kleedkamer, de dag dat je aan de andere kant staat, is dat heel bizar.”

Meyssen : “Het werkte wel, halverwege de competitie deelden we de eerste plaats met Club Brugge en bij de eerste match na de winterstop wonnen we met 6-0 van Charleroi.”

Standard titelkandidaat ? Vergeet het, de Rouches eindigden dat seizoen slechts als vijfde, op vijftien punten van kampioen RC Genk en op dertien van Club Brugge. De terugronde werd een ramp, met tal van conflicten. Aanvoerder Didier Ernst werd zelfs uit de kern gezet, omdat hij weigerde bij te tekenen. Preud’homme, zo lezen we in de balans van dat seizoen “ging zich tegenover zijn spelers koeler opstellen en praatte tegen heug en meug het bestuur na.”

Meyssen : “Ik heb dat niet zo aangevoeld. Er zijn veel dingen gebeurd, het was de periode van Alphonse Constantin, maar om nu te zeggen dat Michel alleen de kant van het bestuur koos… Als een ploeg het weggooit, ligt dat toch aan de spelers. En mocht het zo zijn, ik denk dat hij nu wel veel steviger in zijn schoenen staat.”

Van Meir : “De terugval had diverse oorzaken : er is na een paar nederlagen te snel paniek ontstaan. Twee : er vertrokken wat spelers naar de Afrikaanse landenbeker en dat was nefast voor de ploeg. En drie : er is toen ontzettend veel heisa gemaakt over gewichtsproblemen.”

Meyssen : “Eric, ik, met een man of acht waren we. Boetes gekregen, dat kwam in de krant, toestanden !”

Van Meir : “Zo’n vaart kan het nu niet meer lopen.”

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content