25 mei 2009: De Gazet van Antwerpen onthult dat Yoni Buyens van Lierse naar ‘aartsrivaal’ KV Mechelen trekt. Die club hoeft geen transfersom voor hem te betalen, want Buyens verlengde zijn contract in Lier niet.

19 augustus 2009: Liersevoorzitter Maged Samy zegt in Sport/Voetbalmagazine: “We hadden hem (Buyens, nvdr) een nieuw contract kunnen aanbieden, maar dat hebben we niet gedaan. (…) Wij beslissen uit wie we geld gaan puren. (…) Wij kunnen ons nu niet permitteren om spelers op te stellen die alleen ervaring moeten opdoen.”

6 januari 2010: Buyens verwondert er zich in dit blad over dat Samy dat laatste zei en vraagt zich af waarom Lierse dan vier of vijf keer vroeg om bij te tekenen. “Ze vonden het spijtig”, voegde Buyens daar toen ook aan toe, “dat ze het nieuws over mijn transfer via de krant hadden moeten vernemen. Onzin. Ze hadden mij een deadline gegeven om bij te tekenen. Ik had die laten verstrijken. Zo wisten ze toch genoeg? Waar ik dan een nieuw contract tekende, dat was mijn zaak, niet de hunne. Ze waren eigenlijk zo tegenstrijdig met hun berichten dat het belachelijk werd. Als ze me zogezegd geen nieuw contract hadden aangeboden, waarom waren ze dan boos toen ik hen zogezegd niet inlichtte over mijn transfer. Ik vind Lierse achterbaks ten opzichte van de buitenwereld. (…) Ik zal nooit meer bij Lierse spelen.”

14 augustus 2010: In de reguliere competitie scoort Buyens tijdens de thuismatch tegen Lierse. KV Mechelen wint met 1-0. Achteraf krijgt Buyens naar eigen zeggen telefoontjes van dronken Liersefans die ermee dreigen hem te vermoorden. “Eigenlijk trok ik me dat niet echt aan”, blikt hij daar nu op terug. “Zolang het bij kleine dingen blijft, maakt me dat niet uit.”

15 februari 2011: In de reguliere competitie verliest Buyens tijdens de uitmatch tegen Lierse de bal, waardoor Daylon Claasen kan scoren. Achteraf zegt Samy dat die spelsituatie duidelijk had gemaakt waarom Lierse Buyens liet gaan. Buyens noemt Samy nadien ‘de Pinocchio van het Belgische voetbal’.

Vandaag: In de aanloop naar de thuismatch tegen Lierse in play-off 2, die zaterdag plaatsvindt, komt Buyens liever niet uitgebreid terug op de situatie. “De spanning bij die derby is altijd groot. Na de match valt er zo veel van je af dat je soms dingen zegt waar je achteraf spijt van hebt.”

Een match tegen Lierse blijft speciaal, vindt hij. “Toen we in Lier verloren, waren onze fans echt kwaad. Dan besef je dat die derby voor de fans héél belangrijk is. De match van zaterdag is mogelijk de laatste van het seizoen. Sommigen zeiden al tegen mij: ‘Als we die verliezen, hebben we een rotseizoen gehad.’ Ik ben het daar absoluut niet mee eens, maar zo gaan de mensen wel denken.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content