Het leek wel de omgekeerde wereld: terwijl iedereen na de 4-2-zege van de Rode Duivels tegen Nederland danste op de golven van het geluk, zei Marc Wilmots dat hij toch niet zo tevreden was. Er zaten naar het idee van de als een strenge leermeester sprekende bondscoach te veel minpunten in het spel van de ploeg. Er waren enkele momenten van nonchalance en de herpositionering bij balverlies was, zo analyseerde Wilmots, soms niet goed. Meestal zien trainers betere wedstrijden dan de media, maar nu grabbelden ook die in de ton van de superlatieven, zonder al te veel nuancering en relativering. Er was, zo klonk het, denderend en duivels gevoetbald. Alsof het Belgisch voetbal op die zwoele vijftiende augustus en in een bruisende sfeer was herboren.

Natuurlijk werd er bij vlagen uitstekend gevoetbald tegen een Nederlandse ploeg die na de rust vijf debutanten in zijn rangen had, al zijn het wel die voetballers die bij Oranje voor de aflossing van de wacht moeten zorgen. En uiteraard is dat een mooie opsteker voor de moeilijke wedstrijden in Wales en thuis tegen het sterke Kroatië dat, het mag niet worden vergeten, op het EK een bibberend Spanje tot het uiterste dreef. Pas nadien zal een eerste balans gemaakt kunnen worden van de kracht van deze ploeg en de accenten die Marc Wilmots heeft gelegd.

In afwachting daarvan frappeerde de uitmuntende sfeer in dit team, het oprechte plezier ook van de bankzitters bij ieder doelpunt, de manier waarop iedereen zich achteraf in het feest onderdompelde. Het leek wel op de attitude van de Amerikaanse basketters tijdens de Olympische Spelen in Londen, een verzameling multimiljonairs die bij elke actie ook en vooral vanaf de bank kinderlijk blij reageerden, alsof ze op schoolreis waren. Die eenheid bij de Rode Duivels pleit voor Marc Wilmots wiens aanstelling op veel vraagtekens stuitte. Ook binnen de spelersgroep. Het is het fundament waarop er verder gebouwd kan worden nu ook het publiek zich duidelijk met de Rode Duivels heeft verzoend. Naast al het aanwezige talent dat Wilmots eindelijk wil bundelen. Dat België tegen Nederland overtuigde zonder zijn met afstand beste speler, Vincent Kompany, is veelzeggend.

Met een moeizame overwinning tegen Beerschot draait Club Brugge verder mee in de top van het klassement, in afwachting van de moeilijke Europese wedstrijd van donderdag op het Hongaarse Debrecen. De zoektocht van Georges Leekens naar de juiste patronen gaat onverminderd verder: in vier wedstrijden stelde hij al 20 spelers op. Desondanks zag hij zaterdag hoe zijn ploeg kort na de rust bij vlagen werd weggetikt door Beerschot.

Ook Anderlecht had weinig overschot tegen een vrank Bergen en moet nu in een dubbele confrontatie met het Cypriotische Limassol de deur naar de Champions League openbreken. Dat moet vijftien miljoen euro opleveren en dat geld heeft Anderlecht na het mislopen van de transfer van Matías Suárez zeker nodig. Van de defensieve versterking waarop trainer John van den Brom hamerde lijkt er geen sprake meer te zijn, de trainer mag zich gelukkig prijzen dat Cheikhou Kouyaté, de sterkste verdediger in de competitie, besloten heeft te blijven. Schommelingen kenmerkten nog altijd het spel van de kampioen en dat is geen nieuw gegeven. Ook al hebben sommigen het over een revolutie onder Van den Brom en roepen bepaalde spelers dat ze zich helemaal bevrijd voelen. Vreemd hoe voetballers die naast de ploeg vallen dat telkens weer in de schoenen van trainers schuiven. Terwijl zij het zijn die als het ware zichzelf opstellen.

Verbazend hoe het vorig seizoen vaak dolende Zulte Waregem door de competitie glijdt. Francky Dury bewijst daar nog maar eens dat hij als geen ander een elftal kan neerzetten, quasi zonder dat er nieuwe spelers in actie komen.

Vreemd dat dit alleen in de hem vertrouwde omgeving van Waregem kan gebeuren waar Dury onaantastbaar is en iedereen op zijn kompas vaart. In Gent waren ze ontgoocheld over zijn trainingsaanpak, al deed hij het daar tot aan het begin van play-off 1 qua prestaties zeker niet slecht. Maar Dury heeft de afgelopen jaren duidelijk zichzelf bijgesteld. Hij is een stuk milder geworden. En daardoor als trainer beter dan ooit te voren.

DOOR JACQUES SYS

Francky Dury is milder geworden. En daardoor beter.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content