Geen club die zoveel trainers versleet de laatste tien seizoenen als STVV. Ook voor Henk Houwaart is het na deze lente voorbij.

W ilfried Sleurs, Freddy Smets, Barry Hulshoff, Poll Peters, Willy Reynders, Jacky Mathijssen, Marc Wilmots, Herman Vermeulen en Thomas Caers waren de voorgangers van Henk Houwaart het laatste decennium op Staaien. Allemaal voortijdig doorgestuurd, meestal zelfs binnen het jaar. Alleen Peters slaagde erin een volledig seizoen uit te zitten. En Mathijssen natuurlijk, die drie dagen voor het einde van zijn derde jaargang zelf naar Charleroi vertrok. Ook Caers koos zelf voor zijn ontslag. Meestal stonden hun opvolgers niet direct klaar. Het verklaart waarom ook Guy Mangelschots, Jules Knaepen, Peter Voets en Eddy Raymaekers in het lijstje figureren : nooit was het de bedoeling dat deze assistenten het hoofdtrainerschap zouden blijven waarnemen.Zo groeide de Hel van Staaien, behalve tot een slagveld voor de grote ploegen, ook uit tot een kerkhof voor trainers. De Truienaar is kritisch, emotioneel, soms zelfs explosief, wordt gezegd, wat zich weerspiegelt in het clubbeleid. Vaak ook valt de naam van Mangelschots, de technisch directeur wiens schaduw steeds meekijkt over de schouder van de trainer, als de kwade genius. Alleen Mathijssen blijkt als persoonlijkheid sterk genoeg te zijn geweest om in die bijzondere biotoop overeind te blijven : met (net geen) drie seizoenen is hij, samen met Mangelschots, de onbetwiste kampioen van de continuïteit op Staaien. Sommigen schrijven het toe aan ‘het juiste moment’ : nooit was de spelersgroep, met Danny Boffin in de fleur van zijn tweede jeugd, zo evenwichtig samengesteld als toen. Een vierde plaats en een bekerfinale vormden daarvan de bekroning. Nu de ploeg weerom zwalkt, tekende STVV de voorbije weken een nieuwe trainersstructuur voor volgend seizoen uit. Twee veldtrainers – wellicht Voets en Valère Billen – zullen de A-kern trainen, onder het aandachtig toeziende oog van een hoofdcoach. Die zal het heft pas naar het einde van de week toe in handen nemen en ook de wedstrijdcoaching doen. De constructie lijkt opzettelijk op het lijf van Houwaart te zijn geschreven, over wiens werk niemand tevreden is en die op deze manier nog maar weinig op het oefenveld zou moeten staan. Niets is minder waar : de 61-jarige trainer solliciteerde de voorbije dagen openlijk naar de rol van manager naar Engels model, maar STVV zal daar niet op ingaan. Daarna zullen beide partijen op een elegante manier kunnen communiceren dat hun wegen scheiden na dit seizoen.

06/96 : Wilfried Sleurs

09/96 : Freddy Smets

02/97 : Guy Mangelschots

06/97 : Barry Hulshoff

03/98 : Poll Peters

11/99 : Willy Reynders

02/00 : Jules Knaepen

06/01 : Jacky Mathijssen

05/04 : Jules Knaepen

06/04 : Marc Wilmots

02/05 : Eddy Raymaekers + Peter Voets

06/05 : Herman Vermeulen

02/06 : Eddy Raymaekers + Peter Voets

02/06 : Thomes Caers

11/06 : Peter Voets

11/06 : Henk Houwaart

door jan hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content