Voor het eerst in zijn nieuwe rol heeft Marc Degryse een duidelijke stempel gedrukt op Club Brugge : de met veel poeha overgoten transfers van Bosko Balaban en Victor kaderen perfect binnen de voetbalfilosofie van de sportleider. Degryse liet eerder al uitschijnen dat Club vooral behoefte heeft aan techniek en haalde dan ook twee spitsen binnen met een individuele actie en een vleugje creativiteit. Dat zal niet echt tot een stijlbreuk leiden, maar te midden van alle commentaren over de komst van de nieuwe aanvallers sprak Degryse op een gegeven moment over een interessante wisselwerking tussen creatieve en dienende spelers. Dat is niet echt de terminologie die Trond Sollied pleegt te gebruiken, maar het toont nog een keer waar de accenten worden gelegd door die man die in de toekomst de sportieve lijnen van Club Brugge gaat uittekenen.

Club heeft met de transfers van Balaban en Victor nauwelijks een financieel risico genomen. Het geloof dat er op termijn een nieuwe lading dynamiet werd binnengehaald, is groot bij blauw-zwart. Maar het probleem is dat er voor de supporters meteen wel een groot verwachtingspatroon werd geschapen, terwijl het nog een tijd zal duren voor beiden hun waarde gaan bewijzen. Balaban heeft zeven maanden niet gespeeld en mist wedstrijdritme, Victor is een ruwe diamant aan wie nog volop geslepen moet worden. De vraag rijst bovendien hoe snel zij zich het concept van Club Brugge eigen gaan maken. Bosko Balaban heeft ongetwijfeld veel mogelijkheden, maar het pleit niet echt voor hem dat hij bij de modale Engelse club Aston Villa geen basisplaats kon verwerven. Kroatische spitsen, zo weten ze ook bij Club Brugge uit de periode van Robert Spehar, durven wel eens naar gemakzucht te neigen, al beseft een geprikkelde Balaban dat hij na zijn mislukt Brits avontuur iets recht te zetten heeft. Verderop in dit blad laat hij kordate taal horen. Victor, die allicht links op de flank gaat opereren, zal snel ervaren dat er binnen het door Sollied gepredikt voetbal op deze positie veel werkkracht en een hoge actieradius wordt gevraagd. Het heet dat de Braziliaan vooral is gekocht met het oog op de toekomst. Veel zal wat dat betreft ook afhangen van het moment waarop Andrés Mendoza vertrekt.

Met de komst van Balaban en Victor heeft Club Brugge de mogelijkheden van Trond Sollied uitgebreid. Deze transacties lijken uit te sluiten dat er nog werk zal worden gemaakt van de transfer van Mbo Mpenza. Toch is er voor de speler van Moeskroen nog altijd plaats bij Club Brugge. Snelheid en creativiteit op de flanken zijn absolute voorwaarden om met de 4-3-3 van Sollied het hoogste rendement te halen. Die is er op rechts met Gert Verheyen, die zichzelf niet als een pure flankspeler beschouwt, veel minder dan op links. Met Mendoza te vervangen door Victor zorg je op korte termijn niet echt voor een meerwaarde. En Bosko Balaban verhoogt ongetwijfeld het combinatievermogen, maar ook dat wordt een omschakeling voor een ploeg die al jaren met een kopbalsterke centrumspits opereert en die als dusdanig ook bedient.

Het zal voor Trond Sollied niet gemakkelijk zijn om in de frontlijn nieuwe patronen uit te tekenen. Ook al merkte de trainer op dat Victor op drie posities in de aanval kan spelen. Dus ook op rechts. Opmerkelijk ook dat Club Brugge na deze transfers zijn aantal buitenlanders heeft opgedreven tot twaalf. Terwijl het eerder de indruk gaf vooral de Belgische toer te willen opgaan. Juist de massale invoer van buitenlanders heeft de legendarische eendracht van vroeger aangetast. Bovendien is het nog maar de vraag in hoeverre deze transfers echt voor de nieuwe spirit gaan zorgen waarop Trond Sollied hoopt. Net zo goed verhoog je het explosiegevaar. Zeker bij een trainer die veel tolereert.

In afwachting van nieuwe ontwikkelingen had een aanvankelijk steriel Club zondagavond in de beladen Brugse derby een uur nodig om het stugge weerwerk van Cercle te breken. Pas toen Gert Verheyen scoorde en Ricky Begeyn uitgesloten werd, brak bij groen-zwart de veer. Maar de weg naar de definitieve wederopstanding is nog lang voor Club, de forse 5-0-overwinning ten spijt. En de nood aan een kwalitatieve injectie blijft hoog. Het zal Trond Sollied niet slecht uitkomen dat hij nieuwe formules mag uitdokteren.

door Jacques Sys

Club kan Mbo Mpenza nog altijd gebruiken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content