De film van het seizoen

© Belgaimage

07/08 Het laatste doelpunt van Steven Defour

Steven Defour maakt zijn laatste doelpunt voor Anderlecht en viert dat door een hartje te vormen met zijn duim en wijsvinger. Het is geen liefdesverklaring aan het publiek – een ultiem charmeoffensief van de fans haalt niets meer uit -, maar wel aan zijn vriendin Ornella en zijn pasgeboren dochtertje Ariana. Vijf dagen later rondt Defour, die twee jaar daarvoor nog voor een recordsom van 6,5 miljoen euro overkwam van Porto, zijn transfer af naar de Engelse laagvlieger Burnley. Met Defour vertrekt een van de symbolen van het ancien régime, een periode waarin de belangrijke spelers bepaalde privileges genoten.

29/08 Daar is Nicolae Stanciu

Tien miljoen euro, inclusief bonussen, oftewel 45,5 miljoen Roemeense lei. Zoveel is Nicolae Stanciu waard volgens Anderlecht. De Roemeense spelmaker hijst zich meteen naar de eerste plaats in het klassement van duurste inkomende transfers in België. Het tekent de ambities van een naar eerherstel zoekend Anderlecht, dat de voorbije twee seizoenen in de schaduw stond van AA Gent en Club Brugge. De eerste wedstrijden van Stanciu zijn veelbelovend, af en toe laat hij staaltjes van zijn verbluffende talent zien, maar na de winterstop stelt hij teleur.

02/10 De wissel van het jaar

Na zes wedstrijden zonder overwinning tegen Standard – de laatste zege dateert al van 27 april 2014 – pakt Anderlecht nog eens de volle buit tegen de Luikenaars. In de slotfase zorgt René Weiler voor de wissel van het jaar: doelpuntenmaker Lukasz Teodorczyk mag gaan rusten en wordt in de spits vervangen door linksachter Olivier Deschacht. ‘Een tactische wissel. Ik wist dat Standard lange ballen zou droppen in onze rechthoek en Deschacht moest ons met zijn ervaring helpen om de voorsprong vast te houden. Ik verwacht van mijn spelers dat ze op meerdere posities uit de voeten kunnen’, is de vreemde uitleg van Weiler na de match. Drie weken later staat Ollie aan de aftrap op het veld van Club Brugge als… rechtsback.

20/11 Het kantelmoment

De crisis loert om de hoek bij Anderlecht na een 3-2-nederlaag bij Zulte Waregem. De Brusselaars slikken hun derde verlies in vijf matchen en staan maar net in de top zes. René Weiler moet de kelk tot de bodem ledigen: na de match wordt zijn tactiek openlijk bekritiseerd door aanvoerder Sofiane Hanni. Niemand die op dat moment een cent geeft om het aanblijven van Weiler. De Zwitser redt in extremis zijn hachje met een overwinning in Qabala, die Anderlecht Europees doet overwinteren, en een stevige 7-0-overwinning tegen Excel Mouscron. Achteraf zullen veel spelers beweren dat het verlies aan de Gaverbeek hét kantelmoment was van het seizoen.

24/11 Frank The Tank

Frank Boeckx staat voor het eerst in ruim anderhalf jaar tussen de palen in een officiële match en pakt bij een 1-1-tussenstand een cruciale strafschop. Zonder het te weten legt Frank ‘The Tank’ in Azerbeidzjan de basis van zijn opmerkelijke comeback. Boeckx mag blijven staan en wint uiteindelijk de concurrentiestrijd van eerste doelman Davy Roef, die halsoverkop naar Deportivo La Coruña moet vertrekken. De lolbroek in de kleedkamer van Anderlecht mag zich met dertien clean sheets in achttien competitiewedstrijden zelfs de beste doelman van België noemen.

12/03 Liefde op het eerste gezicht

De onbekende Lukasz Teodorczyk, op een zijspoor geraakt bij Dinamo Kiev, heeft slechts 66 minuten nodig om zich in de harten van de Anderlechtsupporters te spelen. Het is liefde op het eerste gezicht: Teodorczyk laat tegen Kortrijk meteen de netten trillen en hij zal in de reguliere competitie en in Europa aan de lopende band doelpunten blijven produceren. De kritische Brusselse aanhang is gek op zijn Poolse goalgetter, vergeeft hem zelfs zijn tegenvallende play-offs en laat elke wedstrijd zijn roepnaam ‘Teo’ massaal over de tribunes rollen.

31/03 Over mijn lijk

Geen speler bij Anderlecht die meer de over-mijn-lijkmentaliteit van de ploeg belichaamt dan Uros Spajic. Zelfs een neusbreuk kan Spajic niet tegenhouden. De stoere Serviër stelt zijn operatie uit tot na de play-offs en staat met een zwart masker aan de aftrap in het Regenboogstadion. Op wilskracht en doorzettingsvermogen wint Anderlecht zijn eerste duel van de nacompetitie en zet het een eerste stapje richting 34e titel. Bij gebrek aan efficiëntie voorin zijn het vooral Kara en Spajic die zich onderscheiden in play-off I.

13/04 Loopwonder Leander

Anderlecht schopt het tot de kwartfinales van de Europa League, maar heeft pech dat het topfavoriet Manchester United loot. Thuis houdt Anderlecht de Mancunians in bedwang dankzij een buffelstoot van Leander Dendoncker. Op Old Trafford moet Anderlecht zich pas in de verlengingen gewonnen geven. Twee keer laat loopwonder Dendoncker een grootse indruk na bij José Mourinho en co. In Europa is er geen speler die meer op het veld stond dan de 22-jarige West-Vlaming – enkel Leicester Citymiddenvelder Wilfred Ndidi, ex-Genk, komt in de buurt. Weiler en zijn staf hebben van Anderlecht een machine gemaakt met spelers die enkele marathons na elkaar kunnen lopen.

16/04 Messiaanse Hanni

Een week nadat hij op de korrel wordt genomen door een deel van het publiek haalt Sofiane Hanni zijn gram in Oostende. Met een Messiaanse actie schudt Hanni vijf spelers van zich af en klopt hij op klinische wijze een verbouwereerde Proto. Marc Coucke haalt op Twitter de loftrompet boven: ‘KVO-Messi 0-1. ‘ Hanni, in normale omstandigheden een koele kikker, heeft voor één keer zijn emoties niet onder controle en snoert met een subtiel handgebaar zijn criticasters de mond. Qua prijs-kwaliteit is Hanni wellicht de beste investering van Anderlecht dit seizoen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content