Clubs die een samenwerkingsverband aangaan met Engelse topklassers, het lijkt wel een trend te worden in onze Belgische eerste klasse. Na Westerlo (met Chelsea) en Cercle Brugge (met Blackburn Rovers) toont ook Germinal Beerschot zich nu bereid om als satellietclub van een club uit de Premier League te fungeren. Ondervoorzitter Herman Kesters was de man die met Charlton kwam aandraven. Hij verklaart de keuze : “Er was nog een andere grote naam uit de Premier League geïnteresseerd, maar via een tussenpersoon – die anoniem wenst te blijven omdat hij aan andere clubs gebonden is – kwam ik bij Charlton uit. Dat leek me een club op onze maat gesneden : geen topper, maar een club waar hard gewerkt moet worden om de centjes bijeen te krijgen.”

Kreeg Germinal Beerschot al concrete voorstellen op sportief vlak ? Kesters : “Er zijn nog geen concrete afspraken inzake het uitwisselen van spelers. De komende maanden krijgen wij de mogelijkheid om wedstrijden van hun tweede team te scouten. Als daar iets interessant tussen zit, weten we wie we moeten aanspreken. Natuurlijk zijn wij ons ervan bewust dat die spelers niet staan te springen om naar België te komen.”

Dat hebben ze bijvoorbeeld ook bij Cercle Brugge en – in mindere mate – Westerlo mogen ervaren. Herman Wijnants, voorzitter van Westerlo, is wel tevreden over de samenwerking met Chelsea. “We kregen al drie spelers, waarvan er één ( Jeffrey Ntuka, nvdr) een basisstek heeft. De andere ( Boy Boy Mosia, nvdr) leunt tegen het eerste aan.” Cercle-voorzitter Frans Schotte laat zich voorzichtiger uit over de samenwerking van zijn club met de Blackburn Rovers : “We zijn nu anderhalf jaar verder en we zitten nog altijd in een leerfase waarin we bij elkaar aftasten wat kan en niet kan. Het eerste jaar noem ik alvast geen succes. Het basisidee was dat hun betere jonge talenten hier zouden rijpen, maar daar heb ik nog maar weinig van gezien. Ook de communicatie verloopt nogal stroef. Zo’n samenwerking vergt tijd.”

Een waarschuwende vinger voor het bestuur van Germinal Beerschot, maar in feite kregen ze die al bij hun verbond met Ajax destijds. “Ja, maar toen was het van : hier is wat geld en geef ons nu maar drie of vier spelers. Zoals in het geval van Jelle Van Damme,” weet Kesters. “Daarom heb ik net zo’n goed gevoel bij Charlton. Ik ben er samen met voorzitter Jos Verhaegen naartoe getrokken en dat zijn warme mensen die weten wat hard werken is.” Het contract van GBA met Charlton Athletic loopt tot 31 juli 2009, benieuwd of het de bekerhouder ditmaal meer oplevert dan de Ajax-alliantie.

MS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content