Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Dirk Deferme aan de beurt.

Club Brugge speelde gelijk tegen Lokeren. Anderlecht won van Brussels en komt virtueel op zes punten. Wordt het alsnog kampioen ?

Dirk Deferme : “Ondanks het feit dat ze twee punten dichter bij elkaar schuiven, blijft het toch, denk ik, een speeldag voor de kleine geschiedenis. Voor de ene club eventjes een stap terug, voor de andere een stap vooruit in de rangschikking, maar wat mij betreft, zal dat zonder verdere gevolgen blijven voor de structurele verschillen die er dit seizoen tussen de twee teams zijn geweest zijn en die ook het eindresultaat zullen bepalen. Bij Club Brugge was de honger een flink stuk groter, bij Anderlecht waren er te veel verschillende koppen op één lichaam en moesten ze veel te lang werken om een team op de rails te krijgen.”

Wat valt er op bij het Anderlecht van Vercauteren ?

“Tegen Club Brugge bewezen ze al tot wat ze intrinsiek in staat zijn, maar ik denk dat de eerste grote test voor het Anderlecht van Vercauteren nog altijd moet komen : een tegenstander van formaat. Ik zie tot nu toe niet echt een verschil, ik zie alleen een elftal dat kan blijven bestaan. En ik denk dat het eerder te maken heeft met de omstandigheden dan met duidelijker keuzes.

Club Brugge verliest vijf punten in de laatste speeldagen. Verontrustend ?

“Zoals ik het van aan de zijlijn kan bekijken en inschatten, heeft ook dat met omstandigheden te maken. In Genk was een gelijkspel haalbaar en ook de best mogelijke weergave van de wedstrijd. Tegen Lokeren werden ze gegijzeld door het feit dat ze niet dat ene doelpunt maakten, denk ik. De kopbalkansen waren er absoluut, maar het was net niet.”

Club Brugge kampioen ?

“Ik denk het wel, maar ik hoop dat het tegendeel bewezen wordt. Omdat dan nog maar eens zou bewezen worden dat onvoorspelbare omstandigheden echt wel heer en meester zijn in het voetbal.”

Roger Vanden Stock wil Franky Vercauteren voor drie jaar als hoofdtrainer. Om ondertussen zijn poulain Pär Zetterberg als technisch directeur te installeren ?

“Ik geloof niet zo meteen in hét meesterplan. Er zijn, denk ik, nog zoveel schikkingen en herschikkingen in de maak bij Anderlecht dat ze daar structureel niet klaar zijn voor de toekomst. Dat heeft ook te maken met de absolute leiding van die door een familie gerunde club. Constant heeft het eeuwige leven niet, denk ik.

“Tot het tegendeel bewezen wordt, denk ik dat het de bedoeling is dat Zetterberg technisch directeur wordt. Ik vind ook dat Frankie een uitstekende technisch directeur zou zijn voor Anderlecht, maar als ze hem nu als trainer willen gebruiken, wordt dat misschien wel uitgesloten.”

In de beker van België wipte Lokeren AA Gent en Lierse Charleroi.

“Lokeren en Lierse zijn twee ploegen die meer potentieel hebben dan ze in de competitie laten zien. Dan is het toch mooi dat er nog zoiets als een beker van België bestaat. Als je potentiële finalist bent en daardoor uitzicht hebt op Europees voetbal is dat heel belangrijk.”

Moeskroen verving Philippe Saint-Jean door Geert Broeckaert.

“Het zoveelste voorbeeld van een club die sportief in slechte papieren zit en dreigt te degraderen, wat in een kleinere of middelgrote stad het einde kan betekenen. Dan worden alle trucs en de grootste clichés eerst bovengehaald om te proberen dat te vermijden. Structureel staat er in Moeskroen wel een stuk meer dan op veel andere plekken. Het wordt wel deels kunstmatig in leven gehouden door stad en gewest, maar dat is zo bij ongeveer elke Waalse ploeg. Het gebeurt in nagenoeg elk land bij elke club, bijvoorbeeld in Frankrijk en Nederland. Ik denk niet dat de Walen niets doen wat verboden is. Misschien schieten in Vlaanderen de lokale en gewestelijke overheden eerder wat tekort. Ik ben iemand die wel degelijk gelooft in de sociale dimensie van het voetbal.”

Wat valt er je op in de selectie van Aimé Anthuenis voor de interlands tegen Bosnië-Herzegovina en San Marino ?

“Ik vind het een normale selectie, maar ik spreek wel liever over 9 op 9 dan 6 op 6. Want we moeten iets goedmaken van wat we verloren. Deze groep is intrinsiek veel maar waard dan wat er de laatste jaren aan punten werd gewonnen en dat moet er nu uitkomen. Nu is het echt money time, do or die, en iedereen weet dat. Het lijkt mij logisch dat het hele land er maar eens aan moet gaan trekken en erachter moet staan.”

Stein Huysegems en Kevin Vandenbergh ?

Huysegems is een goede wissel op de linkerkant, Vandenbergh is vrij opportunistisch bezig, maar ik wil het potentieel van een Pieroni niet wegcijferen. Misschien hebben we die te weinig gezien.”

Als aanvoerder van Hamburg eiste Daniel Van Buyten in Bild een basisplaats in de nationale ploeg.

“Het is zoals Aimé Anthuenis zegt : ik wil het nog wel allemaal horen hoe er iets letterlijk uit de mond van mensen komt. Ik weet hoe het gaat, ik word ook al wel eens geïnterviewd over dingen die te maken hebben met het tv-contract en ik zie ook vaker wel dan niet halffoute citaten die dan een eigen leven gaan leiden en in een bepaalde context iets anders worden.

“Het is ook zoals Wesley Sonck zegt : als je door een regionale afdeling van een nationaal blad geïnterviewd wordt en je bent in die regio de grote ster, dan ga je je als kapitein van Hamburg toch niet wegstoppen. Dan mag je als op papier een van de beste vijf verdedigers van de Bundesliga toch wel een beetje pretentie hebben, zeker ? Alleen als je brandend ambitieus bent, haal je een goed niveau, niet als je jezelf alleen maar kleiner maakt.”

Laten passeren ?

“Ik denk dat het in een gesprek van vier halve zinnen afgesloten kan worden. In verband met de problemen bij Anderlecht zei Wim De Coninck onlangs dat je als trainer zoals Trond Sollied absoluut en onomstotelijk de baas moet zijn en geen compromissen mag sluiten, maar ik denk niet dat je op die manier chef van de nationale ploeg kunt zijn. Want ik vrees dat je dan Advocaat-achtige toestanden krijgt en dat is ook niet leefbaar. Je hebt die mannen veel te weinig om zonder compromissen met elkaar om te gaan.

“Ik bedoel ook : in de long run is Van Buyten even belangrijk of net iets belangrijker dan de bondscoach, want hij heeft veel meer jaren voor zich dan Anthuenis ooit zal hebben. Is het dan slim dat je zo’n uitspraak doet ? Neen. Valt het te begrijpen door de brandende ambitie en het feit dat je het bij een redelijk goede Duitse ploeg helemaal waarmaakt ? Ja.”

Feyenoord wil Benjamin De Ceulaer.

“Alle Belgische clubs zijn het aan de supporters en aan ons verschuldigd om Benjamin De Ceulaer nog een behoorlijke tijd in België te houden. Die mag niet weg, in het belang van onze competitie en van alle voetballers in soortgelijke situaties. Wat Feyenoord voor hem wil betalen, kunnen Belgische clubs ook betalen, denk ik. Het is alleen een kwestie van willen. We lieten er al veel te veel van dat kaliber vertrekken en er zijn er al veel te veel naar de kloten gegaan.”

door Christian Vandenabeele

‘Misschien hebben we nog te weinig Pieroni gezien.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content