De chef is weg? Geen erg!

Royal Excel Mouscron toonde in het seizoen 2018/19 drie gezichten: rampzalig in het begin, fantastisch van januari tot maart, erg matig in play-off 2. We vroegen ons tijdens die play-offs af waarom het niet meer draaide. De verklaring was uiteindelijk vrij simpel. Enkele spelers die ‘verantwoordelijk’ waren voor de lange reeks zonder nederlaag, acteerden niet meer op hun beste niveau of waren onbeschikbaar: Amallah, Benson, Leye, Awoniyi en Butez.

De chef is weg? Geen erg!

Wat is er de afgelopen weken met die spelers gebeurd? Amallah is weg, net zoals een andere sleutelspeler van vorig seizoen, Vojvoda. Benson is er ook niet meer. Leye (niet echt beslissend op het veld maar een leider in de kleedkamer) is gestopt met voetballen. De relatie tussen Awoniyi en Mouscron is ook voorbij. Wat Butez betreft: zijn transfer hangt nog alleen af van de vraagprijs. De interesse van grote clubs is er, maar het bestuur van Mouscron toont zich voorlopig te gulzig.

De Duitse connectie

Met andere woorden: de club is beroofd van de meeste spelers die voor een rustig seizoen hadden gezorgd, die vrij snel het behoud hadden verzekerd ondanks de catastrofale start. Nog een laatste vertrekker moet vermeld worden: Storck. De architect, de chef. De man van wie men zegt dat hij op het vlak van organisatie en professionalisme de club niet één maar meerdere stappen vooruit heeft laten zetten op enkele maanden tijd.

Excel is opnieuw in Duitsland op zoek gegaan naar een vervanger. Niet alleen naar een nieuwe coach trouwens – dat werd Hollerbach – maar ook naar spelers. Er kwamen erg uiteenlopende profielen, zowel op voetbaltechnisch als op menselijk vlak. Er is de piepjonge belofte Osabutey, die van Bremen komt. En er is de veteraan Allagui, die heel Duitsland doorkruist heeft en het in het begin van zijn carrière ook even in België probeerde – zonder succes.

De chef is weg? Geen erg!

Los daarvan heeft ook de vrijwel rimpelloze voorbereiding bijgedragen aan de heropleving van enkele spelers die al in de kern zaten maar amper in de wedstrijden aan bod kwamen. Sadiku zat vorig seizoen al bij REM, maar niemand die hem echt kende. Hij scoorde al goeie punten deze zomer. Idem voor Antonov, die helemaal uit beeld was in de periode dat Mouscron de zeges en de draws aan elkaar reeg. Dat geldt ook voor Olinga. Voor hen begint er onder Hollerbach een nieuw leven.

De chef is weg? Geen erg!

In elk geval lijkt de ploeg die er tijdens de zomercampagne stond, een goeie mix te zijn van ervaring en jeugd. De nieuwe trainer koos voor een 3-5-2, waar hij nauwelijks van afweek. Hij moet alleen de namen nog invullen. Het vertrek van Storck leek aanvankelijk een enorme leemte na te laten, maar dat schijnt uiteindelijk nog mee te vallen. De eerste wedstrijden met inzet zullen dat moeten bevestigen.

In/out

IN

Hocko (FC Famalicão, Por), Bakic (SC Braga, Por), Osabutey (Werder Bremen, Ger), Allagui (FC St. Pauli, Ger), Ciranni (Fortuna Sittard, Ned), Martins (transfervrij).

OUT

Leye (gestopt), Amallah & Vojvoda (Standard), Gkalitsios (Anorthosis Famagusta, Cyp), Kalonji (Union Titus Pétange, Lux), Diedhiou (FC Sochaux, Fra).

De chef is weg? Geen erg!
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content