Ik zag vorige week scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen en die vertelde dat iedereen bij de Fifa een voorstel kan indienen om het reglement te wijzigen. Ik heb hem gezegd dat ik dat dan maar zou doen. Meer bepaald over de buitenspelregel. Neem nu bijvoorbeeld het doelpunt dat Ruud van Nistelrooy op het EK tegen Tsjechië scoorde. Hij staat tien meter buitenspel op het moment dat Arjan Robben wordt aangespeeld. Vervolgens geeft Robben een voorzet aan Van Nistelrooy die dan niet meer buitenspel staat en de bal binnenduwt. Het doelpunt wordt goedgekeurd omdat het zogezegd gaat over een volgende fase. Dat was slim bekeken van Ruud van Nistelrooy.

Afgelopen zaterdag, in de wedstrijd tussen Lokeren en Anderlecht, loste doelman Lazic een schot van Wilhelmsson. De bal kwam in de voetbal van Aruna die buitenspel stond en scoort. Het doelpunt werd afgekeurd. Eigenlijk is dat niet logisch en het is ook in die zin dat ik voor een reglementswijziging zou pleiten. Het lijkt me in ieder geval goed om die hele buitenspelregel te herzien. Te snel en te gemakkelijk wordt er afgevlagd op fases waar dat niet hoeft. Dat komt het spektakel niet ten goede. Je moet er ook in de reglementering naar streven dat er zoveel mogelijk doelpunten worden gemaakt. De vraag is natuurlijk alleen wat de Fifa zal doen als dit voorstel er komt van een klein land als België. Je kan je daar vragen over stellen als je ziet dat Bart Goor nu voor vijf wedstrijden is geschorst na zijn uitsluiting in de interland in Spanje. Ik vind die straf veel te zwaar, zeker als je dat vergelijkt met andere sancties. Francesco Totti werd maar voor drie matchen geschorst nadat hij een tegenstander in het gezicht spuwde en volop raakte en dezelfde straf kreeg destijds Frank Rijkaard toen die vlak in het gezicht van Rudi Völler spuwde. Ik begrijp de ergernis van Goor volkomen, al keur ik dat soort dingen niet goed. Televisiebeelden tonen echter duidelijk dat hij zijn tegenstander niet wilde raken. In die zin kan ik absoluut niet begrijpen dat de voetbalbond niet in beroep gaat.

VRIJDAG 05.11

20.10 Club Brugge – Westerlo

ZATERDAG 06..11

15.55 Chelsea – Everton

17.50 Anderlecht – La Louvière

21.55 Barcelona – Deportivo

23.40 Kick + Rush

ZONDAG 07.11

08.40 Heruitzending Kick + Rush

(laatste kans om 14.10)

14.55 M’Brough – Bolton of Fiorentina – Inter

17.00 Man. United – Man. City

19.00 Hamburg – Schalke

20.25 AC Milan – AS Roma

22.25 PSG – Marseille

MAANDAG 08.11

20.00 BVO (heruitzending om 22.35)

DINSDAG 09.11

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 20.35)

‘Abonneer nu op Canal + en kijk gratis tot 30 november’

door Wim De Coninck, co-commentator Canal +

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content