Wie worden de smaakmakers en de tegenvallers ? Welke clubs vormen de top 5, welke krijgen het moeilijk ? De nieuwe competitie, volgens Marc Degryse. “Ik kijk vooral uit naar De Bilde. Ik ben ervan overtuigd dat hij sportieve revanche kan nemen. Fundamenteel is hij inderdaad niet veranderd, maar met zijn talenten moet hij goed zijn voor 25 doelpunten, dat moet hij worden opgelegd. Ik ben ervan overtuigd dat hij dat kan, al geef ik toe dat ik er geen half maandloon zou op verwedden. Hij is zo eigenwijs. Ik heb er, ondanks véél pogingen, ook nooit vat op gekregen. Als we zouden samenspelen, had ik er wellicht geen energie meer kunnen insteken, zou het misschien gebotst hebben ( lacht). En er is natuurlijk nog steeds die naïviteit in hem : toch nog trots meegeven dat hij bij Anderlecht goed zijn brood verdient. Dat wordt dan berekend op 40 miljoen per jaar, waarmee hij zichzelf toch weer extra druk oplegt. Anderlecht is evenwel voor hem een geschenk uit de hemel, het is nu echt aan hem.”

De titelstrijd : Anderlecht en Club Brugge, gaan we daarvan uit ? “Eerst dit : ik denk dat Standard aanhaakt. Ik geloof in Michel Preud’homme als trainer : de juiste man op de juiste plaats, een man die voor stabiliteit staat. Tien punten meer dan vorig jaar. Waarbij ik Anderlecht en Club niet zoveel zie halen als in de vorige competitie. Het wordt afwachten wanneer Anthuenis het nieuwe Anderlecht weer op de rails krijgt. Sollied zal zeggen : een jaar ouder, dus een jaar beter. Het gebrek aan ervaring zal geen excuus mogen zijn, denk ik. Dan had men maar ervaring moeten kopen. Zoals men ook creativiteit had moeten inhalen, ik vrees dat het gebrek daaraan Club Europees zwaar zal opbreken.”

En verder Gent en Genk, zeker ? “Iedereen doet nogal enthousiast over Gent. Zeker als Anic zijn tweede kans grijpt. Zijn schoppen naar Club Brugge en Gert Verheyen in Humo vond ik alvast geen goed begin. Wat Genk betreft : ik denk dat Sef Vergoossen daar heel goed werk kan leveren. Die herpakken zich, daar ben ik van overtuigd. Onder de topdrie dan. Tussen plaats 4 en 12 verwacht ik trouwens niet zoveel verschillen. Wie daaronder te verwachten zijn ? Moeilijk, ik weet nog niks over die ploegen. La Louvière lijkt me geen degradatiekandidaat. De trainer zorgde vorig seizoen voor een opvallende ommekeer, en dit jaar zijn ze danig versterkt, me dunkt. De clubs die maar net hun licentie haalden, krijgen het weer moeilijk, vrees ik. Aalst, Beveren, al hebben die toch Wostijn en Demkine ingehaald. De start wordt weer heel belangrijk, zeker ? Maar dat is die voor ons ook. En we hebben een hele zware : thuis La Louvière, dan naar Standard en dan thuis Anderlecht. Of GBA niet een keer in de prijzen moet vallen ? Ik heb altijd gezegd dat de club 5 jaar zal nodig hebben. Eerst bouwen. Zolang je spelers moet verkopen om het budget in evenwicht te houden, mag je niet dromen. We zijn een keer zesde en een keer zevende geëindigd, ik vind dat al heel knap. En er zijn dit jaar in competitie maar 3 Europese tickets te verdelen, dat moet dan Anderlecht, Club Brugge en Standard zijn. En de bekercompetitie is een loterij.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content