Maandag 29/8
Schitterende foto in de kranten vandaag : de unieke wielerreünie in Boortmeerbeek, bij de inhuldiging van het borstbeeld van Lomme Driessens. Eddy Merckx, Rik Van Looy, Freddy Maertens en Roger De Vlaeminck samen. Twintig jaar ruzies, naijver en in-de-zak-zetterij uit de Belgische wielergeschiedenis in één klap bijgelegd. Als ze in Oslo niks beters in de mappen hebben liggen, gaat de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar Boortmeerbeek.
Boortmeerbeek had die prijs al lang moeten krijgen. Het is de gemeente waar op 19 april 1943 een van de meest heroïsche daden van verzet tegen de Duitse bezetter is gepleegd. Het XXste treinkonvooi, dat vanuit de Mechelse Dossinkazerne op weg was naar Auschwitz, werd er door drie jonge helden van de weerstand tegengehouden, waardoor ettelijke joodse gedeporteerden aan de dood konden ontsnappen.
Boortmeerbeek, en nu gooien we meteen de sterkste troef op tafel, is ook de gemeente waar Michel Verschueren geboren is. Zijn grootouders hebben zelfs het tot ver buiten de dorpsgrenzen bekende café ‘In den Vos’ opengehouden, op het huidige kerkplein. In Boortmeerbeek is bovendien een Tobbackstraat en de bossen van Schiplaken waren vroeger eigendom van graaf de Ferraris. Slapen ze daar in Oslo, of wat ?
Dinsdag 30/8
Hoera ! De Ronde van Spanje is weer bezig. Negenhonderd vierkante kilometer maanlandschap, afgewisseld met zevenhonderd vierkante kilometer woestijn en vierhonderd vierkante kilometer rotsplateau. Niet één mens langs de weg. Werkelijk niet één. Geen hond, geen koe, geen slak. Geen huis, geen schuur zo nietig, niets. Het peloton, tegen de felle zon in gefilmd, is één zwarte vlek. Alleen Michel Wuyts is formeel : Hernandez rijdt op kop, voor Gonzalez en Rodriguez.
Plots, na drie en een half uur uitzending, verschijnt boven in de hoek van het beeld een grijze massa. Een half miljoen huizen en flatgebouwen bovenop elkaar gestapeld : Córdoba. Of Santander of zoiets. Daar staan dan op enkele meters plaats zevenhonderdduizend toeschouwers en in de laatste bocht slaat het hele peloton tegen de grond. Freddy Maertens won er in 1977 dertien ritten en het eindklassement. Drie jaar later werd Tom Boonen geboren.
Woensdag 31/8
Van de redacteurs van Sport/Voetbal Magazine wordt vaak gezegd dat ze hard zijn, de mannen die de scheidsrechters moeten quoteren zijn ronduit meedogenloos, maar wat dan gezegd van onze lezers ? Twee weken geleden in ‘Aan de zijlijn’, de laatste interessante rubriek in dit blad. Lezer Patrick Dekeyzer, uit Ieper : ‘Zonder twijfel is de beste transfer van Anderlecht de aanstelling van Jan Ceulemans als trainer bij Club Brugge.’
Men zou, gezien het verleden, denken dat ze in Ieper de vrede als belangrijkste doelstelling vooruitschuiven. Zoals in Boortmeerbeek. Mis. ‘Van de grote drie ziet blijkbaar alleen het door uw hoofdredacteur zo geroemde professionele bestuur van Club Brugge het belang van een rechtstreekse Champions-Leagueplaats in 2006 niet in’, gooit Dekeyzer er eerst nog een scheut vitriool bovenop. En daarna de hele fles : ‘Laat ons eindigen met een positieve noot : als het met Jan niet lukt, kan Michel D’Hooghe nog altijd Raoul Lambert uit de hoge hoed toveren.’
En daarna wordt er van uw Scout verwacht dat hij een paar sarcastische overwegingen neerschrijft ? Ferme stielbederver, die Patrick Dekeyzer.
Donderdag 1/9
Er zijn nieuwe spectaculaire onthullingen op komst vanop het dopingfront. In het laboratorium van Châtenay-Malabry, nabij Parijs, hebben ze vorige week ingevroren urinestalen ontdooid die in 1907 zijn afgenomen van Lucien ‘Petit-Breton’ Mazan. Naar verluidt zouden er in die stalen niet alleen sporen zijn gevonden van epo, probenicide en stanozolol, maar tevens van kerosine, zwavelzuur, en een verdacht soort yoghurt, die volgens de wetenschappers moet vermengd geweest zijn met mosselen, frambozenlikeur en tweetaktolie. Petit-Breton zelf was niet voor commentaar beschikbaar.
door Koen Meulenaere
‘De beste transfer van Anderlecht.’