Als Zulte Waregem scoort, is Franck Berrier nooit ver uit de buurt.

Van de 36 goals die Zulte Waregem dit seizoen al maakte, had Franck Berrier (26) er in meer dan de helft minstens een voet. Daarmee doet hij nog beter dan vorig seizoen, toen hij betrokken was bij 19 van de 55 goals van de fusieploeg. Een sterke prestatie voor een speler die tot de vijfde speeldag moest wachten op zijn eerste speelminuten en pas in de achtste competitiewedstrijd voor het eerst aan de aftrap kwam.

Meer dan zijn 4 goals sprongen vorig jaar zijn 15 assists in het oog. Niemand in eerste klasse deed beter. Ook dit jaar staat hij eerst in het klassement van de beslissende pass, met 13 assists in 25 wedstrijden. Zelf scoorde hij ook 4 keer.

De spelers voor en naast hem spelen in een zetel. “Het maakt niet uit om welk type speler het gaat”, zegt aanvaller Teddy Chevalier. “Wij roepen en Franck legt de bal precies waar hij wil. Sinds ik voetbal, kan ik me niet herinneren dat ik ooit een betere passeur had. Nooit kreeg ik van iemand zulke goeie ballen. Niet alleen korte passjes, hij geeft ook beslissende passes van dertig, veertig meter. Bijna al zijn vrije trappen leveren doelgevaar op.”

Voor een lopende middenvelder, die graag inschuift, is het een zegen om met iemand te spelen die zo’n fantastische pass in de voet heeft, zegt Kevin Roelandts die naast Berrier uitgespeeld wordt en drie van zijn vijf goals aangebracht zag door de Fransman. “Van tien passes van Franck zijn er acht of negen goed.” Roelandts brengt als centrale aanvallende middenvelder ook al eens een goal aan. “Ik zie het ook wel, maar hij kan die bal net iets beter leggen waar hij wil.” Of hij zich nog zo’n passeur herinnert? Roelandts, na lang nadenken: ” Ivan Leko misschien.”

“Het meest indrukwekkende”, zegt kapitein Karel D’Haene, “is zijn dieptepass in de actie. Dat heb ik nog bij bijna niemand gezien. Bij Trabzonspor liepen er ook een paar schitterende voetballers, maar niet met die kwaliteit. Hij ziet oplossingen die zelfs mensen op de tribune niet gezien hebben. Dat inzicht is een talent waar je mee geboren wordt. Zo veel stappen verder denken dan een ander is iets wat je niet kunt leren. Hij kan ook uitvoeren wat hij ziet, en handelt net iets sneller dan de tegenstander.” Ook D’Haene scoorde als centrale verdediger al een paar keer op aangeven van Berrier, op stilstaande fases. “Bij vrije trappen en corners zorgen we dat alle zones ingevuld zijn, maar niet altijd met dezelfde mensen op dezelfde plaats.” Toch ligt precies bij die vrije trappen nog een werkpunt, vindt de kapitein: “Zijn passing is indrukwekkend, maar bij zijn corners zijn er op de tien twee of drie minder. Bij vrije trappen probeert hij het soms zelf, met ballen waar veel risico in zit, waarbij hij de bal beter naar iemand had toegespeeld.”

Topclub

De eerste twee maanden viel het bij Zulte Waregem niet op dat er zo’n goeie voetballer was aangekomen. D’Haene: “Je zag wel dat hij op training altijd risico in zijn passing stopte, maar pas na een paar maanden werd duidelijk dat die goeie passing geen toeval was.”

Trainer Francky Dury heeft in vijf jaar eerste klasse amper andere spelers gezien met zo’n pass in de voet. ” BryanRuiz was ook goed. Leko heeft een fantastische passtechniek, maar Franck handelt veel sneller en is veel wendbaarder, met twee schitterende voeten. Hij heeft een ongelofelijke vista, nog voor hij die bal verstuurt. Je hebt veel andere spelers die met de bal rondlopen met de kop naar de grond, maar hij ziet het, heeft niet enkel een precieze lange bal, maar ook een diepe pass over de grond. Voetbaltechnisch is wat hij doet een streling voor het oog. Het is alsof hij tegen zijn ploegmaats zegt: ‘Alstublieft, hier is hij.'”

Dury vindt het knap hoe Berrier zijn sterke prestaties van het eerste seizoen bevestigt: “Ook al proberen sommige ploegen hem te neutraliseren door een mannetje op hem te kleven. We zijn nu bijna twee jaar dag in dag uit met hem aan de slag en toch zeggen mijn assistent en ik soms nog spontaan tegen elkaar: ‘Verdomme, ’t is toch ne goeien.’ Zijn medespelers kennen hem, maar toch verrast hij ze nog regelmatig in trainingswedstrijdjes. Iemand vroeg me onlangs nog of hij zou meekunnen bij Standard, want hij voetbalde al twee jaar maar bij Zulte Waregem. Als je Witsel een jaar bij ons had gezet, zou dat ook niets van zijn kwaliteiten afdoen. Berrier heeft de kwaliteiten om mee te doen in een grote ploeg.”

Dat vindt ook D’Haene: “Hij is voetballer genoeg om het een stap hoger waar te maken, maar daar zal hij misschien minder tijd en zeker meer concurrentie krijgen. Wij spelen ook in dienst van hem, net zoals we dat bij Salou deden. Bij een topclub zal dat misschien minder het geval zijn. Daar zijn wel meer spelmakers.”

Tijdens de wintermercato was Berrier (naast Chevalier) een van de twee spelers waar volgens clubmanager Vincent Mannaert vraag naar was van clubs uit binnen- en buitenland. Mannaert zocht Berrier toen op: “Franck stelde me gerust dat hij graag nog play-off 1 met ons wil spelen.” Maar algemeen wordt verwacht dat de Franse technicus met de drie longen volgend seizoen elders speelt, hoewel zijn contract nog doorloopt.

Teddy Chevalier: “Zijn vertrek zou een ferme klap zijn voor ons. Want hij kan op elk moment in een match toeslaan en een beslissing forceren.”

Kevin Roelandts: “Als hij weggaat, hebben we een probleem. Dan wordt het niet meer zo gemakkelijk om voor een snelle omschakeling te zorgen, met een van zijn diepe maar vooral precieze passes naar voren. Maar we vinden wel een oplossing. Toen Leye vertrok, riep iedereen hier ook: oei, wat gaan we nu doen in de spits? Uiteindelijk was dat snel opgelost.”

Zo eenvoudig ligt het niet, waarschuwt de trainer. Francky Dury. “Ik ben zeer behoedzaam in mijn uitspraken daarover. Toen Leye vertrok, vond ik dat ook een probleem, maar vervolgens ontplofte Nfor. Nu ben ik meer op mijn hoede. Als we in die top zes blijven, zullen de verwachtingen volgend seizoen weer hooggespannen zijn. Die inlossen, wordt niet makkelijk als de man wegvalt die goed was voor één goal op twee.”

Karel D’Haene: “Niemand is onmisbaar. Zonder Berrier moeten we wel anders gaan voetballen. Andere spelers met zo’n pass lopen in België niet. Je kunt ook een ander type op zijn plaats zetten. Een fitte Matton heeft ook kwaliteiten. Maar een verlies zal het zeker zijn.”

door geert foutré – beelden: reporters

Hij ziet oplossingen die zelfs mensen

op de tribune niet gezien hebben.

Karel D’Haene

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content