Met ex-Moeskroenspeler Guillaume François (19) enex-Lokerenspeler Dawid Janczyk (22) trok Germinal Beerschot deze winter al twee aanvallende krachten aan.

“François kan als tweede spits spelen”, zegt technisch directeur Gunther Hofmans, “en op de linker- of rechterflank. Mocht er iets gebeuren met Bart Goor of Faris Haroun, dan beschikken we met hem over een vervanger. Die hadden we tot nog toe niet echt.” Bij Moeskroen was François dit seizoen dertien keer titularis, viel hij drie keer in en scoorde hij twee keer. Zaterdag speelde hij op het Kiel al één helft, tegen Cercle Brugge.

“Met Janczyk haalden we iemand die de kwaliteiten heeft om goals te maken”, aldus Hofmans. “Scoren lukt niet zo vlot bij onze andere spitsen.” Dit seizoen deed Tosin Dosunmu de netten tot nog toe vijf keer trillen (één goal per 166 minuten), Sherjill MacDonald zit aan vier goals (één per 452 minuten) en Bavon Tshibuabua heeft er één achter zijn naam (één per 741 minuten). Op het Kiel is nog altijd een middenvelder de topschutter van de ploeg: Faris Haroun, met acht doelpunten (één per 184 minuten). Het gemiddelde aantal gemaakte goals van Germinal Beerschot is het laagste van alle teams in de top zes: 1,3 per match. Aanwinst Janczyk trof vóór Nieuwjaar bij Lokeren negen keer raak (één goal per 140 minuten). Hij stond daar in het eerste competitiedeel bij 13 van de 21 matchen in de basis. Daarnaast viel hij ook vijf keer in.

“Janczyk is het soort spits dat we nog niet hadden”, vindt trainer Jos Daerden. “Hij is geen zwerver. Mijn andere aanvallers wijken graag uit naar de zijkanten, hij blijft in het centrum en scoort gemakkelijk via de korte combinatie. Dawid kan heel complementair worden met Bavon, met Tosin, met Mackie of met twee van hen.”

Hofmans zegt: “We trokken Janczyk deels aan omdat hij voor ons een opportuniteit was en deels om te anticiperen op een vertrek van Mac Donald.” Germinal Beerschot en Standard hadden een akkoord over een overgang van de Nederlander naar Sclessin, maar de speler wimpelde de transfer af.

Daardoor heeft Daerden voorlopig een kern van dertig man onder zijn hoede. “Daar passen we wel een mouw aan”, zegt de coach. “We beschikken over genoeg mensen in de technische staf om bijvoorbeeld wat anders te werken met de jongelingen, die door schoolverplichtingen ook niet alle trainingen kunnen bijwonen. Je hebt nooit goede of jeugdige spelers te veel.” Hofmans besluit: “Als er interesse is voor iemand, luisteren wij. Dat zag je bij MacDonald. Maar niks moet.”

KRISTOF DE RYCK

‘Janczyk is het soort spits dat we nog niet hadden.’ Jos Daerden

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content